E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32204
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kas ir neatraidāmie mantinieki

J
jautā:
23. martā, 2024
Lāsma

Labdien! Vēlos noskaidrot, kas no turpmāk minētajiem būs neatraidāmie mantinieki un varēs pretendēt uz manu mantu nāves gadījumā: mana meita; mana māsīca; māsīcas meita; mana šķirtā vīra bērni no viņa pirmās laulības; mana tēva bērni no viņa otrās laulības? Paldies! 

A
atbild:
30. aprīlī, 2024

Civillikuma Mantojumu tiesību daļā definēts, kas ir “neatņemamās daļas tiesīgie”.  

Neatņemamās daļas tiesīgie atbilstoši Civillikuma 422., 423. un 425. pantā noteiktajam ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie. 

Lejupējie ir bērni un mazbērni, savukārt augšupējie ir vecāki un vecvecāki. Tātad jūsu meita ir lejupējā, neatņemamās daļas tiesīgā. Turpretī šķirtais vīrs neko nemantos, jo pēc likuma viņš vairs nav jūsu laulātais. Arī jūsu māsīca un viņas meita nebūs neatņemamās daļas tiesīgās. 

Jūsu tēvs iegūs tiesības izprasīt savu neatņemamo daļu tikai tad, ja to neizdara (no tās atsakās) lejupējā, proti, jūsu meita. Jūsu tēva bērni no viņa otrās laulības var tikai mantot šo tiesību no sava tēva, jo tiesība uz neatņemamo daļu ir mantojama un tālāk nododama tiesība. Ja neatņemamās daļas tiesīgais, kas pārdzīvojis mantojuma atstājēju, ir atteicies no tiesības uz neatņemamo daļu vai nu pirms, vai pēc mantojuma atklāšanās, tad viņa atteikšanās šajā ziņā saista arī viņa lejupējos.  

Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā.  

Neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu pie zvērināta notāra līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam. Ja līdz šā termiņa notecējumam viņš savu tiesību nepiesaka, tad atzīstams, ka viņš no tās atteicies. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 126 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas