SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 35 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
2
38
2
38

Kādi ierobežojumi ir spēkā “lokdauna” jeb mājsēdes laikā līdz 14. novembrim

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Stingrā mājsēde jeb "lokdauns" noslēdzās 14. novembrī. Aktuālais drošības pasākumu apkopojums ir pieejams šeit – Kādi ierobežojumi ir spēkā ārkārtējās situācijas laikā no 15. novembra.

FOTO: LETA

Pieaugot Covid-19 izplatības ātrumam, no 21. oktobra līdz 14. novembrim visā Latvijā tiek ieviests visaptverošs “lokdauns” jeb mājsēde, kuras mērķis ir iespējami apturēt galveno infekcijas izplatības ceļu – klātienes kontaktēšanos. Tas ir nepieciešams, lai kopīgiem spēkiem saīsinātu to laika posmu, kad mūsu veselības aprūpes sistēma piedzīvos pārslodzi, kas šobrīd jau ir neizbēgama un prasīs daudzu cilvēku dzīvības. Tāpēc iedzīvotājiem tuvākajās nedēļās ir jārēķinās ar būtiskiem ierobežojumiem, kas ietver arī komandantstundas ieviešanu katru vakaru no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00, kā arī tikai būtiski nepieciešamo pakalpojumu pieejamību. Apkopotā veidā ar atsaucēm uz normatīvajiem aktiem sniedzam informāciju par šobrīd aktuālajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Ākārtējā situācija visā valstī tika izsludināta jau 11. oktobrī, četras dienas pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas lēmuma izsludināt ārkārtas situāciju medicīnā. Paredzēts, ka šis īpašais tiesiskais režīms ilgs līdz 2022. gada 11. janvārim.

Šajā laikā visiem iedzīvotājiem saistoši epidemioloģiskās drošības noteikumi ir apkopoti Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Tāpat spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (ārkārtējās situācijas laikā šie noteikumi tiek piemēroti tikai daļēji. Detalizētāk – MK rīkojuma Nr. 720 3. punkts).

No 21. oktobra līdz 14. novembrim spēkā esošie ierobežojumi attiecas uz visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, vai persona ir vakcinēta pret Covid-19 vai ir pārslimojusi šo vīrusa infekciju.

ĪSUMĀ

Publiski pasākumi

MK rīkojuma 5.49.7. apakšpunkts paredz atcelt un aizliegt visus publiskos pasākumus, kā arī aizsargātas miermīlīgas pulcēšanās brīvības izpausmes (sapulces, gājienus un piketus).

Privāti pasākumi un tikšanās

MK rīkojuma 5.49.8. apakšpunkts aizliedz privātus pasākumus un privātu pulcēšanos, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros.

Ja nepieciešams, var nodrošināt personas aprūpi vai, ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, ir pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros.

Rīkojums pieļauj arī nepilngadīgu bērnu un vecāku tikšanos, ja bērni un vecāki nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasības.

Bēres, laulības, kristības

Bērēs ārtelpās atļauts pulcēties ne vairāk kā 20 cilvēkiem.

Kristību ceremoniju noturēšanai neatliekamos gadījumos atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem, bet ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām.

Nosakot cilvēku skaitu, neskaita personas, kuras ir tieši saistītas ar bēru vai kristību norises nodrošināšanu (5.49.9. apakšpunkts).

Savukārt laulību reģistrācija ir atļauta, klātesot tikai personām, kuras vēlas noslēgt laulību, un diviem pilngadīgiem lieciniekiem. Dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai vai garīdzniekam ir jābūt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam, skaidro Tieslietu ministrija

Pārvietošanās ierobežojumi vakara un nakts stundās

Rīkojuma 5.49.1. apakšpunkts paredz aizliegt iedzīvotāju pārvietošanos laikposmā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00.

Iedzīvotājiem, neatkarīgi no vakcinācijas statusa, līdz 14. novembrim vakara un nakts stundās ir pienākums uzturēties savā dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, tai skaitā samazināt tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem.

Aizliegums pārvietoties, ja persona uzrāda aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu (personas apliecību vai pasi), nav attiecināms:

  • uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās veic darba vai dienesta pienākumus;
  • uz pārvietošanos, kas nepieciešama psiholoģiskā atbalsta, ārstniecības pakalpojumu (tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju) vai dzīvnieku veterinārmedicīniskās aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai diennakts aptiekas apmeklējumam;
  • uz pārvietošanos, lai nokļūtu līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai atgrieztos no tās dzīvesvietā.

Plašāk par to, kā aizpildīt pašapliecinājumu un kas tajā jānorāda, vai vakara stundās drīkst izvest pastaigā ģimenes mīluli – suni, vai drīkst aizbraukt pakaļ ģimenes loceklim uz lidostu, šeit: Mājsēde – kad pārvietoties ārpus mājām nakts stundās aizliegts

Tirdzniecības pakalpojumi klātienē

MK rīkojuma 5.49.19. apakšpunkts paredz, ka līdz 14. novembrim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniedz tikai:

  • pārtikas veikali (70% no preču sortimenta ir pārtikas preces);
  • higiēnas preču veikali (70% no preču sortimenta ir higiēnas preces);
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • degvielas uzpildes stacijas;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • grāmatnīcas;
  • telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas;
  • ziedu tirdzniecības vietas.

Ir atvērtas reģistrētu autoostu un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Iedzīvotājiem pieejamie veikali klātienē var darboties, ievērojot papildu nosacījumus attiecībā uz telpu platību un darba laiku:

  • vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 m2 no publiski pieejamās telpu platības. Tirdzniecības vietā, kurā vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs (5.49.24. apakšpunkts);
  • tirdzniecības vietas klātienē darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 19.00 (5.49.6. apakšpunkts).

Degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks netiek ierobežots (5.49.6. apakšpunkts).

Ielu tirdzniecība, gadatirgi

MK rīkojuma 5.49.20. apakšpunkts paredz, ka līdz 14. novembrim tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir atļauta tirdzniecība tikai ar pārtikas precēm.

Tai skaitā tirgos un ielu tirdzniecībā ir atļauta tirdzniecība ar MK noteikumu Nr. 440 Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību uzskaitītajām precēm:

  • pašu ražoto lauksaimniecības produkciju

(izmantošanai pārtikā paredzētos augkopības, lopkopības un svaigus zvejas produktus nelielos apjomos saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par primāro produktu apriti nelielos apjomos un biškopības produktus; grieztos ziedus, zarus, no tiem gatavotus izstrādājumus, Ziemassvētkiem paredzētus nocirstus vai podos augošus dažādu sugu skuju kokus, puķu un dārzeņu stādus, dēstus, sīpolus, gumus, ziemcietes un sēklas; augļu koku un ogulāju stādus, dekoratīvo koku un krūmu stādmateriālu; mājas apstākļos ražotus pārtikas produktus no pašu ražotās lauksaimniecības produkcijas);

  • savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un savvaļas ziedus;
  • mežu reproduktīvo materiālu;
  • pašu iegūtus svaigus zvejas produktus un medījamos dzīvniekus vai to gaļu nelielos apjomos saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par primāro produktu apriti nelielos apjomos;
  • lauksaimniecības un mājas (istabas) dzīvniekus saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par kārtību, kādā organizējama dzīvnieku tirdzniecība publiskās vietās, un labturības prasībām dzīvnieku tirdzniecībai.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā jālieto sejas maskas.

Šajā laikā netiek rīkoti gadatirgi.

Preču iegāde attālināti, piegāde un izsniegšana

MK rīkojuma 5.49.22. apakšpunktā noteikts, ka noteiktie ierobežojumi mazumtirdzniecībā nav attiecināmi uz preču tirdzniecību, izmantojot distances saziņas līdzekļus.

Taču klātienes tirdzniecības vietas darbiniekam ir aizliegts klienta vietā veikt preču pasūtīšanu, izmantojot distances saziņas līdzekļus (5.49.23. apakšpunkts).

Ja preces iegādātas, izmantojot distances saziņas līdzekļus, to izsniegšanu organizē ārpus tirdzniecības vietas telpām vai ar piegādi.

Ja apmeklētāji saņemt attālināti iegādāto preci ierodas klātienē, jānodrošina, ka tie ierodas tikai pa vienam. Izņēmums tiek pieļauts attiecībā uz personām, kurām nepieciešama asistenta palīdzība, personām, kurām ir objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, un nepilngadīgiem bērniem, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona.

Kultūrvietu darbība

MK rīkojuma 5.49.12. apakšpunkts paredz – līdz 14. novembrim tiek pārtraukta kultūrvietu (muzeju, arhīvu, kultūras centru, mākslas galeriju, teātru, koncertzāļu u. c.), bibliotēku un izstāžu norises vietu darbība.

Kultūrvietās var notikt organizēti profesionālās mākslas kolektīvu mēģinājumi, kā arī ierakstu, izrāžu un koncertu sagatavošana no plkst. 6.00 līdz plkst. 19.00.

Taču šajā laikā, kad ir spēkā īpaši stingri epidemioloģiskās drošības pasākumi, amatiermākslas kolektīvu mēģinājumiem noritēt klātienē ir liegts.

Tāpat tiek pārtraukta gadatirgu rīkošana.

Reliģiskās darbības vietas – baznīcas

Stingri ierobežojumi pulcēties skar arī baznīcas.

MK rīkojuma 5.49.13. apakšpunkts nosaka, ka līdz 14. novembrim reliģiskās darbības veikšanas vietas ir atvērtas tikai individuāliem apmeklējumiem vai personām no vienas mājsaimniecības, ievērojot papildu nosacījumus:

  • vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamo telpu platības;
  • reliģiskās darbības veikšanas vietā vienlaikus atrodas ne vairāk kā 20% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra.

Reliģiskās darbības veikšanas vietas darbību uzsāk no plkst. 6.00 un beidz līdz plkst. 19.00.

Izņēmums ir laiks no 4. līdz 7. novembrim, kad garīgais un kalpojošais personāls savus pienākumus veic bez darba laika ierobežojumiem. Ja darbības tiek veiktas laikā no plkst. 19.00 līdz plkst. 6.00, jānodrošina reliģisko norišu translācija un ieraksti bez apmeklētāju klātbūtnes. Šajos datumos dievturi atzīmē Mārtiņu svētkus, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Saimnieciskie pakalpojumi

MK rīkojuma 5.49.16. apakšpunkts paredz, ka līdz 14. novembrim tiek aizliegts sniegt klātienes saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar:

  • izklaidi;
  • azartspēlēm un derībām;
  • atrakcijām (tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos);
  • skaistumkopšanu;
  • labsajūtu;
  • aktīvo atpūtu (piemēram, organizētus pārgājienus);
  • fiziskajām aktivitātēm;
  • sportu;
  • tūrismu (izņemot izmitināšanu un ārvalstu ceļojumus);
  • foto un video pakalpojumiem (izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem un plašsaziņas līdzekļu darba nodrošināšanai);
  • klātienes konsultācijām;
  • kolektīvām medībām.

skaidro Ekonomikas ministrija, šajā laikā klātienē būs pieejami finanšu, pasta, ēdināšanas (tikai līdzņemšanai vai ar piegādi), izmitināšanas, remonta un avāriju novēršanas pakalpojumi, darba inventāra un aprīkojuma noma, fotogrāfiju izgatavošana dokumentiem u. tml. Tāpat netiek ierobežoti B2B pakalpojumu jeb pakalpojumu juridiskām personām sniegšana un saņemšana.

Saimnieciskos pakalpojumus, kas nav iekļauti aizliegto pakalpojumu sarakstā un pakalpojumu, kuriem nav noteiktas speciālas prasības, sniedz:

  • nodrošinot vienam apmeklētājam ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības;
  • klātienē darbu uzsākot ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidzot ne vēlāk kā plkst. 19.00.

Tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas likvidēšanas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks netiek ierobežots (5.49.6. apakšpunkts).

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi

MK rīkojuma 5.49.18. apakšpunkts paredz, ka līdz 14. novembrim ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai vai ar piegādi, ievērojot nosacījumus:

  • pakalpojuma sniedzējam (piemēram, kurjeram), kas nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts;
  • pakalpojuma saņemšanas vietā vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamo iekštelpu platības;
  • tiek lietota sejas maska.

Ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietas klātienē darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 19.00. Atbilstoši rīkojumam piegādes pakalpojumu sniegšanas laiks netiek ierobežots, tomēr ir jāatceras, ka no plkst. 20.00 vakarā līdz plkst. 5.00 rītā ir ierobežota iedzīvotāju pārvietošanās.

Rīkojumā ir paredzēti izņēmumi uzņēmumos un izglītības iestādēs, kuras turpina strādāt klātienē, sporta komandu dalībniekiem, ieslodzījuma vietām, kā arī starptautiskajai lidostai “Rīga”, ievērojot papildu epidemioloģiskās došības pasākumus.

Sabiedriskais transports

Mājsēdes laikā sabiedriskā transporta darbības laiks netiek ierobežots, lai primāri nodrošinātu iedzīvotāju nokļūšanu uz un no darba, lai veiktu darba pienākumus. Papildu ierobežojumi tiek noteikti atkarībā no sabiedriskā transporta tipa (pilsētas vai ārpus pilsētas).

  • Sabiedriskais transports pilsētās un piepilsētās

MK rīkojuma 5.49.38.1. apakšpunkts paredz, ka pilsētas un piepilsētas transportlīdzeklī iekāpšana un izkāpšana tiek organizēta tā, lai pasažieru skaits nepārsniedz 50% no tā ietilpības, bet, ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, transportlīdzeklī tiek marķētas sēdvietas, nodrošinot distancēšanās prasību ievērošanu.

Vienlaikus valstspilsētās saglabāta iespēja organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus daļēji drošajā režīmā bez salona ietilpības ierobežojuma (pasažieriem ir vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas Covid-19 sertifikāts).

  • Reģionālais sabiedriskais transports

Reģionālajā sabiedriskajā transportā, tāpat kā līdz šim, pasažieru skaits nedrīkst pārsniegt 80% no transportlīdzekļa ietilpības.

Savukārt pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršrutu galapunktiem, ja nepieciešams uzņemt pasažierus, ietilpība noteikta 85% apmērā (šajā gadījumā tiek piemēroti MK noteikumu Nr. 662 3.7. apakšnodaļa “Transporta pakalpojumu sniegšanas nosacījumi”).

Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, pasažieriem vietas jāizvēlas tā, lai transportlīdzekļa salons būtu vienmērīgi piepildīts un būtu iespējami ievērotas distancēšanās prasības.

Taksometri un komercpārvadājumi ar vieglo automobili

Ņemot vērā, ka līdz 14. novembrim ir noteikti pārvietošanās ierobežojumi vakara un nakts stundās, arī taksometra vai pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili, kā arī darba devēja nodrošinātus transporta pakalpojumus mājsēdes laikā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00, var izmantot tikai neatliekamos gadījumos:

  • lai nokļūtu uz darbu vai no tā;
  • nokļūtu līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai atgrieztos no tās dzīvesvietā;
  • dotos uz diennakts aptieku, psiholoģiskā atbalsta vai ārstniecības iestādi vai veterinārmedicīnas iestādi vai atgrieztos no tās.

Taksometrā var atrasties tikai viens pasažieris vai vienas mājsaimniecības locekļi, vai pasažieris kopā ar nepilngadīgu bērnu vai personu, kurai nepieciešama asistenta palīdzība vai kurai ir objektīvas grūtības vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ (5.49.4. apakšpunkts).


Dezinfekcija, vēdināšana, maskas!

 

Satiksmes ministrija atgādina, ka ārkārtējā situācijā ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī taksometros un komercpārvadājumos ar vieglo automobili paliek spēkā iepriekš noteiktie drošības pasākumi par regulāru transportlīdzekļa dezinfekciju. Tāpat ir jānodrošina pastāvīga salona dabiskā vēdināšana un sejas masku lietošana transportlīdzekļa vadītājam, ja vadītāja kabīne nav pilnībā atdalīta no salona.

 

Savukārt pasažieriem paliek spēkā obligāta prasība visa brauciena laikā lietot sejas maskas.

 

MK noteikumu Nr. 662 94. punkts paredz: “Pasažieri lieto sejas maskas transportlīdzeklī, taksometrā vai vieglajā automobilī, ar kuru veic pasažieru komercpārvadājumus. Sejas maskas lieto sabiedriskā transporta darbinieki, kuri nonāk saskarsmē ar pasažieriem (piemēram, kontrolieri, konduktori, transporta vadītāji).”

 

Transportlīdzekļa vadītājs var nelietot sejas masku, ja atrodas no pasažieriem pilnībā nodalītā kabīnē.

Tiek atceltas pašvaldību piešķirtās atlaides valstspilsētu sabiedriskajā transportā

MK rīkojuma 5.49.39. apakšpunkts noteic, ka pašvaldības un sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji, kuri saņem dotācijas no pašvaldībām, nepiemēro braukšanas maksas atvieglojumus. Taču pašvaldības var lemt par braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu vai faktiskās braukšanas maksas kompensēšanu:

  • izglītojamiem, kuriem mācību process norisinās klātienē;
  • personām, kas iesaistītas ārstniecības procesā;
  • strādājošiem – izglītības iestāžu darbiniekiem, personām, kas iesaistītas sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanā, valsts un pašvaldības policijas darbiniekiem (amatpersonām).

Satiksmes ministrija skaidro: “Savukārt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus arī turpmāk varēs saņemt visi pasažieri, braucot reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos. Nemainīga paliek kārtība, ka braukšanas maksas atvieglojumi personām ar I un II grupas invaliditāti un viņu pavadoņiem tiks nodrošinātas arī valstspilsētu organizētajā sabiedriskajā transportā.”

Pārvietošanās privātajā transporta līdzeklī

Lai iespējami samazinātu savstarpējos kontaktus, MK rīkojuma 5.49.5. apakšpunkts paredz, ka ar privāto transportlīdzekli atļauts pārvietoties vienlaikus tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai divām personām, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Pavadot nepilngadīgu bērnu vai personu, kurai nepieciešama asistenta palīdzība vai kurai ir objektīvas grūtības vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, privātajā transportlīdzeklī atļauts pārvietoties līdz trim personām no vairākām mājsaimniecībām.

Ir noteikts izņēmums, lai nokļūtu līdz darba vietai vai atgrieztos no tās dzīvesvietā, ar darba devēja apliecinājumu transportlīdzeklī (izņemot sabiedrisko transportu) atļauts pārvietoties vienlaikus trijām personām, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi, lietojot sejas maskas un nodrošinot dabisko vēdināšanu. Transportlīdzeklī, kurā ir vairāk par piecām sēdvietām, nepārsniedzot 50 % piepildījumu, atļauts pārvietoties vienlaikus vairāk par trim personām (to paredz MK rīkojuma 5.49.5.1 apakšpunkts).

Šis ierobežojums neattiecas uz darbiniekiem (amatpersonām), kuri nodarbināti sabiedrībai kritiski svarīgās nozarēs (ārstniecības personas, drošības (Valsts policijas, pašvaldības policijas, Valsts robežsardzes, Valsts drošības dienesta, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Ieslodzījuma vietu pārvaldes) un glābšanas dienestu darbinieki, aizsardzības, ārlietu un iekšlietu resora darbinieki, Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas, kuras nodrošina iestādes darbības nepārtrauktību, Pārtikas un veterinārā dienesta Robežkontroles departamenta inspektori, plašsaziņas līdzekļu darbinieki) un pilda darba (dienesta) pienākumus vienā struktūrvienībā, norīkojumā, maiņā vai kolektīvā, savstarpēji kontaktējoties, un izmanto transportlīdzekli, lai dotos uz darba (dienesta) vietu vai atgrieztos no tās.

Visas transportlīdzeklī esošās personas lieto sejas maskas!

Izglītība, interešu izglītība, amatiermākslas kolektīvi 

No 21.oktobra ir spēkā virkne izmaiņu, kas skar mācību procesa norisi visos izglītības līmeņos:

  • Atceltas visas interešu izglītības nodarbības un ārpusklases pasākumi.
  • Profesionālajā un augstākajā izglītībā mācību process notiek attālināti.
  • Skolēnu brīvdienas tiek pagarinātas līdz 29. oktobrim (5.49.31. apakšpunkts).
  • 1. novembrī klātienē mācības atsāks 1.3. klašu skolēni.
  • Vispārizglītojošo skolu 4.12. klašu skolēni no 1. līdz 14. novembrim mācās attālināti.
  • Amatiermākslas kolektīvu nodarbības drīkst notikt tikai attālināti.

Mācību procesu klātienē atļauts turpināt praktiskās mācībās un klīniskās mācībās profesionālās izglītības programmu apguvē veselības aprūpes un veterinārmedicīnas jomā reglamentētajās profesijās un specialitātēs, tai skaitā rezidentūrā (5.49.33.3. apakšpunkts).

Rīkojuma 5.49.33.5. apakšpunkts paredz, ka klātienē atļauts kārtot profesionālās kvalifikācijas eksāmenus profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, profesionālās vidējās izglītības un profesionālās tālākizglītības programmās, ja to norise ir ieplānota   līdz 2021. gada 27. oktobrim.

Tāpat no 2021. gada 1. novembra atļauta profesionālās izglītības (tai skaitā profesionālās ievirzes) programmu praktisko iemaņu individuāla apguve izglītības iestādē, ja tā notiek patstāvīgi un bez pedagoga klātbūtnes (5.49.33.6. apakšpunkts).

Izmaiņām vismazāk pakļautas speciālās izglītības iestādes, sociālās korekcijas izglītības iestāde Naukšēni”, kā arī izglītības ieguve tālmācībā, kuru ikdiena faktiski nemainās, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Bērnudārzi un bērnu uzraudzības pakalpojumi

Pirmskolas izglītības programmu apguve (arī starptautisko izglītības programmu apguve atbilstošā vecuma grupā) turpinās klātienē dežūrgrupās tiem bērniem, kuru vecāki vai likumiskie pārstāvji nevar strādāt attālināti un nodrošināt bērna uzraudzību mājās. Ņemot vērā, ka laika periodā līdz 14. novembrim daļa ģimeņu varēs nodrošināt pirmskolas vecuma bērnu pieskatīšanu mājās, ir iespējams mazāks izglītojamo skaits grupās – šādos gadījumos pieļaujama to apvienošana vienas izglītības iestādes ietvaros, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas sastāva nemainību (5.49.33.1. apakšpunkts).

Lai optimizētu grupu skaitu, pirmskolas izglītības iestāde var apzināt bērnu vecākus, lai noskaidrotu iespējas nevest bērnu uz bērnudārzu līdz 14. novembrim, taču izglītības iestādes vadībai nav tiesību pieprasīt apliecinājumus par to, ka bērna likumiskais pārstāvis kāda iemesla dēļ nevar nodrošināt bērna uzraudzību mājās.

Pirmskolas izglītības iestādei jāsniedz atbalsts tiem obligātās pirmskolas izglītības vecumā esošajiem bērniem, kuri mācīsies attālināti, piemēram, nosūtot uzdevumus pildīšanai mājās, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Ja bērna vecāki nevar strādāt attālināti, turpina sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu (5.49.32. apakšpunkts).

Bērnudārzos saglabāta tikai tā saukto dežūrgrupu darbība bērniem, kuru vecāki strādā klātienē kādā kritiski nepieciešamajā darbavietā

Sporta treniņi un pasākumi

Sporta treniņus (nodarbības), tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu ietvaros, līdz 14. novembrim organizē tikai attālināti (5.49.29. apakšpunkts). Izņēmums attiecināts uz profesionālo sportistu treniņiem epidemioloģiski drošā vidē.

Vienlaikus arī turpmāk netiek ierobežotas individuālas fiziskās aktivitātes veselības saglabāšanai un uzlabošanai, ja tās norisinās ārpus telpām un bez trenera (jāatceras, ka no plkst. 20.00 vakarā līdz plkst. 5.00 rītā tiek ieviesta komandantstunda un visiem ir pienākums uzturēties savā dzīvesvietā).

Tāpat tiek aizliegti un atcelti visi sporta pasākumi, izņemot starptautiskas sporta vai komandu sporta spēļu sacensības, ja tās ir iekļautas Izglītības un zinātnes ministrijas tīmekļvietnē publicētajā atļauto sporta sacensību sarakstā un norisinās bez skatītājiem (5.49.28.1. un 5.49.28.2. apakšpunkts).

Darba organizācijas principi

Laika posmā līdz 14. novembrim ir spēkā prasība visiem darbiniekiem, kas strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētas un pārslimojušas personas), ierodoties darba vietā, rakstveidā apliecināt, ka tām nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju, nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju un nav zināms, ka pēdējo 10 dienu laikā tās bijušas tiešā kontaktā ar Covid-19 inficētu personu.

Klātienē strādājoša darbinieka pienākums ir nekavējoties ziņot darba devējam, ja viņam laboratoriski konstatēts SARS-CoV-2 vīruss. Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus, darba devējs var organizēt visu klātienē strādājošo darbinieku (tai skaitā pilnībā vakcinētu vai pārslimojušu) Covid-19 testēšanu. Šādā gadījumā Covid-19 testēšanas izmaksas sedz no darba devēja līdzekļiem (5.49.10. apakšpunkts).

Visā ārkārtējās situācijas laikā līdz 11. janvārim ir jāievēro virkne citu darba organizācijas principu.


Valdības rīkojuma 5.1. apakšpunkts paredz, ka darba devējs ārkārtējās situācijas laikā (līdz 11. janvārim):

  • darbiniekiem (amatpersonām) nodrošina attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to atļauj;
  • organizē darbu tā, lai klātienē ar darba devēja norīkojumu darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki (amatpersonas), kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā;
  • nodrošina, ka darbinieki, kuriem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, darba telpās atrodas tikai ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāks par 72 stundām;
  • nepieļauj darbinieku pulcēšanos vietās, kuras nav saistītas ar tiešo darba pienākumu veikšanu.

Šīs prasības var neattiecināt uz darbiniekiem (amatpersonām), kurām, veicot darba pienākumus, ir nebūtisks risks nonākt kontaktā ar citiem darbiniekiem (amatpersonām) vai apmeklētājiem gan darba vietā, gan koplietošanas telpās, teikts rīkojuma 5.9. apakšpunktā.

Rīkojuma projekta anotācijā tiek skaidrots: “Lai uzturētu drošu vidi darba vietās, darba devējam iespēju robežās darbs jāorganizē attālināti. Darbinieki, kuri nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši, klātienē iekštelpās darba vietā var atrasties tikai ar darba devēja rīkojumu, kas pamato šo darbinieku nepieciešamību organizācijas darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. Ir iespējami atsevišķi izņēmumi, kad darbinieks savā darba vietā var atrasties bez sadarbspējīga sertifikāta, proti, darbinieki, kuri savus darba pienākumus veic, nesaskaroties ar citiem darbiniekiem, apmeklētājiem vai pakalpojuma saņēmējiem, piemēram, kurinātāji, telpu uzkopēji, apsargi, auto šoferi, u. c. darbinieki, kuri strādā atsevišķā noslēgtā telpā vai ārtelpās.


Jāveic darbinieka inficēšanās riska darbā klātienē novērtējums

Tādējādi valdības rīkojuma 5.7. apakšpunkts arī nosaka, ka darba devējam jāizvērtē katra darbinieka (amatpersonas), tostarp brīvprātīgo un personu ar ārpakalpojuma līgumiem, darba (amata) pienākumus un darba apstākļus klātienē, nosakot inficēšanās risku un iespējamo risku citu cilvēku veselībai.

Pamatojoties uz minēto inficēšanās risku izvērtējumu darba vietā, vērtējot katru gadījumu individuāli un ņemot vērā samērīguma, tiesiskuma un vienlīdzības principu, pieprasa, lai darbiniekam (amatpersonai) būtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, ja, veicot darba (amata, dienesta) pienākumus, pastāv kāds no minētajiem apstākļiem:

  • darbinieks (amatpersona) ir tiešā saskarsmē ar klientiem, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem no klienta;
  • vairāki darbinieki (amatpersonas) atrodas ilgstošā savstarpējā saskarsmē, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem;
  • darbiniekam (amatpersonai) ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms;
  • darbinieka (amatpersonas) klātienes darba (amata) pienākumi ir kritiski svarīgi sabiedrībai, kā arī uzņēmuma vai iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Valdības rīkojuma 5.2. apakšpunkts nosaka, ka gadījumā, ja darba devējs ir informējis darbinieku (amatpersonu), ka darba pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, darbinieka (amatpersonas) pienākums ir uzsākt vakcināciju ne vēlāk kā 10 dienu laikā no minētās informācijas saņemšanas un to pabeigt ne vēlāk kā 10 dienas pēc vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa.

Savukārt valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no 2021. gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt TIKAI TAD, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts (5.3. apakšpunkts).

LM vadlīnijās uzsvērts informēšanas pienākums: „ Darba devējam būtu pienācīgā kārtā jāinformē savus darbiniekus (amatpersonas) par nepieciešamību uzradīt sadarbspējīgu sertifikātu kā darba (amata) izpildes priekšnoteikumu, nosakot arī skaidru šādas rīcības kārtību, tajā skaitā arī saziņas starp darbinieku (amatpersonu) un darba devēju iespējamo kārtību un veidu. Tāpat arī būtu ieteicams informēt darbiniekus (amatpersonas) par tām tiesiskajām sekām, kas iestāsies, ja darbinieks (amatpersona) neuzrādīs atbilstošu sertifikātu.

Kādos gadījumos vakcinācijas sertifikātu var aizstāt Covid-19 testi

No 2021. gada 20. oktobra līdz vakcinācijas sertifikāta saņemšanas brīdim darbinieki (amatpersonas), kuriem darba pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, savus darba pienākumus var veikt ar testēšanas sertifikātu, kas izsniegts ne agrāk kā pirms 72 stundām, vai darba devēja ne agrāk kā pirms 72 stundām organizētu skrīninga antigēna testu teritorijās, kur nav pieejami pakalpojumi testēšanas sertifikātu saņemšanai (5.4.2. apakšpunkts).

Arī izglītības iestāžu darbinieki, kuriem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, savus darba pienākumus līdz 15. novembrim var veikt, uzrādot testēšanas sertifikātu vai izglītības iestādes skrīninga ietvaros veiktu Covid-19 testa rezultātu, kas ir negatīvs (valdības rīkojuma 5.29. apakšpunkts).


Atstādināšanas pienākums, ņemot vērā Darba likuma regulējumu

Ja darbinieks (amatpersona) vakcināciju nav uzsācis vai pabeidzis noteiktajā termiņā (līdz 2021. gada 15. novembrim), darba devējs darbinieku (amatpersonu) atstādina no darba pienākumu veikšanas (rīkojuma 5.2. apakšpunkts).

Pēc 2021. gada 15. novembra darba izpildei klātienē noteiktos gadījumos būs derīgs tikai vakcinēšanas vai pārslimošanas sertifikāts.

Ievērojot to, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē šobrīd nav veikti jelkādi pārgrozījumi darba attiecību tiesiskajā regulējumā un noteikts īpašs šai situācijai pielāgots regulējums, tad darba devēju un darbinieku tiesību un pienākumu regulējums ir rodams jau spēkā esošajā Darba likumā. Līdzīgi ir arī attiecībā uz cita veida tiesisko attiecību, kas saistītas ar personu nodarbinātību, regulējumu, jo īpaši dienestā esošajām amatpersonām, norādīts Labklājības ministrijas tīmekļvietnē.

Saeimā tiek skatītas izmaiņas regulējumā, kas paplašinās darba devēja tiesības pārtraukt darba attiecības

Vienlaikus LV portāls vērš uzmanību tam, ka Saeimā otrajā – galīgajā – lasījumā tiks skatīti par steidzamiem atzītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas noteiks darba tiesisko attiecību regulējumu gadījumos, kad darba pildīšanai nepieciešams sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz, ka gadījumā, ja darbinieks nebūs ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas nepieciešams darba pienākumu izpildei, pastāvēs pietiekams pamats uzskatīt, ka attiecīgā persona neatbilst veicamajam darbam (amatam), paredz grozījumi.

Ja objektīvu iemeslu dēļ nebūs iespējams pārcelt darbinieku (amatpersonu) citā piemērotā darbā (amatā) vai nodrošināt darba pienākumu veikšanu attālināti, darba devējam būs tiesības līdz vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanas brīdim darbinieku atstādināt no darba uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem, paredz izmaiņas.

Ja pēc šī laika darbinieks bez attaisnojoša objektīva iemesla nebūs ieguvis nepieciešamo sertifikātu, darba devējam būs tiesības nekavējoties izbeigt darba attiecības, izmaksājot darbiniekam atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas apmērā.

Kas pārejas periodā apmaksā testus?

Valdības rīkojuma 5.5. apakšpunkts paredz, ka tiem darbiniekiem, kuri ir nodarbināti sabiedrībai kritiski svarīgās nozarēs (izglītības iestāžu darbinieki, ārstniecības personas, drošības un glābšanas dienestu darbinieki un ieslodzījuma vietu darbinieki) un kas IR uzsākuši vakcinācijas kursu, bet nav to vēl pabeiguši, Covid-19 testi SARS-CoV-2 RNS vai antigēna noteikšanai tiek nodrošināti valsts apmaksātas rutīnas skrīninga testēšanas ietvaros atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajam Covid-19 testēšanas algoritmam. Atbilstoši rīkojuma 5.29. punktam izglītības iestādēs testēšanu veic skrīninga ietvaros.

Pārējie darbinieki (amatpersonas), ja darba pienākumu veikšanai, epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanai darba vietā vai pakalpojumu sniegšanai nepieciešams testēšanas sertifikāts, darbinieks (amatpersona) nodrošina Covid-19 testa veikšanu par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju (rīkojuma 5.8. apakšpunkts).

Ievērojot to, ka rīkojuma 5.8. punkts skaidri nosaka testēšanas izdevumu segšanas kārtību, proti, ka testa veikšanu apmaksā pats darbinieks, tad darba devējam netiek uzlikts pienākums apmaksāt šādus testus, ja vien darba devējs šādu izdevumu segšanu neuzņemas pats brīvprātīgi. Tā kā šis ir īpašs ar epidemioloģisko drošību saistīts regulējums, tad šādā situācijā netiek piemērota Darba likuma 82. panta otrā daļa un Darba aizsardzības likuma 5. panta trešā daļa. Vienlaikus jānorāda, ka Darba likuma 82. panta otrās daļas regulējums ir piemērojams tādā gadījumā, ja attiecībā uz darbinieku, kurš ir pielaists pie darba izpildes (ir atbilstošs sertifikāts vai tests), pastāv pamatotas aizdomas par saslimšanu, kas rada vai var radīt draudus viņa vai citu cilvēku drošībai vai veselībai, un šis darbinieks atbilstoši darba devējam rīkojumam veic veselības pārbaudi,” skaidrots LM vadlīnijās.

Labs saturs
38
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI