E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30541
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai darba ņēmējs var dibināt savu uzņēmumu un vai tas ietekmē pabalstus BKA laikā

J
jautā:
21. septembrī, 2023
Linda

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā jau 10 mēnešus. Vēlos dibināt savu uzņēmumu (SIA) un uzsākt uzņēmējdarbību. Līdz ar to ir trīs jautājumi. 1) Vai man ir jāpārtrauc jau esošās darba attiecības, kamēr esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, ja vēlos strādāt savā uzņēmumā? (Piezīme – plānoju pēc bērna kopšanas atvaļinājuma rakstīt atlūgumu esošajā darba vietā.) 2) Vai es varu strādāt savā uzņēmumā, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, un izmaksāt sev algu? Vai man šādā gadījumā tiks pārtraukti pabalstu maksājumi? 3) Vai mana uzņēmuma apgrozījums ietekmē pabalstu saņemšanu?

A
atbild:
25. septembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmēja tiesības uz blakus darbu un tiesības uz pabalstiem ir nošķirami jautājumi.

Darba likumā ir ietvertas normas par blakus darbu (DL 91. pants) un ierobežojumiem veikt blakus darbu (DL 92. pants). Šīs normas nosaka darbinieka tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem vai tikt citādi nodarbinātam, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi.

No tā izriet, ka darbinieks paralēli darba tiesiskajām attiecībām var, piemēram, dibināt uzņēmumu. Savukārt darba devējs var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakus darbu, tas ir darba devēja kompetencē.

Tiesības uz pabalstiem bērna kopšanas laikā nosaka sociālās apdrošināšanas pabalstu un sociālo pabalstu likumi.

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) laikā saņem vecāku pabalstu, gadījumā, ja sāk strādāt, jāpārtrauc bērna kopšanas atvaļinājums. Strādājošam vecākam pabalstu izmaksā 50% apmērā.

Uzņēmuma apgrozījums tiešā veidā neietekmē vecāku pabalstu. Tomēr kapitālsabiedrībai par mēnesi, kad apgrozījums pārsniedz pieckāršotu minimālās algas apmēru, ir pienākums maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un algas nodokli par valdes locekli no objekta, kas nav mazāks par minimālo mēneša darba algu. Saskaņā ar likumu komercsabiedrības valdes loceklis ir darba ņēmējs, ja tam ir noteikta atlīdzība vai ja kapitālsabiedrībai ir apgrozījums, kas ir lielāks par pieckāršotu minimālo mēneša darba algu, un nav neviena darbinieka, kas saņemtu vismaz minimālo algu. Tādā gadījumā par valdes locekli ir jāveic VSAOI saskaņā ar vispārējo kārtību.

Vecāku pabalsta saņēmējs vienlaikus saņem arī bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī). Šo pabalstu maksā līdz bērna pusotra gada vecumam, neatkarīgi no tā, vai pabalsta saņēmējs strādā.

Individuālā situācijā par pabalstiem varat uzzināt, sazinoties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas