E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30474
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Galvojuma līguma noslēgšanas sekas

J
jautā:
14. septembrī, 2023
Liene

Labdien! Bijušais vīrs no manas mammas nopirka dzīvokli par kadastra cenu. Šķiršanās laikā nepieprasīju daļu, jo bija noruna, ka pārdos un miers. Tagad es kā galvotāja nevaru paņemt kredītu sava īpašuma iegādei. Par dzīvokli maksāju minimāli, būs jāmaksā vēl 20 gadi. Noņemt galvotāja statusu atsakās, lai es nevarētu neko iegādāties. Kā es varu rīkoties šajā situācijā? Vai ir iespējams caur tiesu atteikties no šī statusa?

A
atbild:
26. septembrī, 2023

Civillikuma 1692. pants noteic, ka galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda. Savukārt Civillikuma 1587. pants nosaka, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus. Līdz ar to nevar vienpusēji atkāpties no galvojuma līguma.

Vairāk informācijas par šo tēmu varat iegūt LV portālā publicētajās e-konsultācijās “Galvinieka atbildība” un “Vai var atteikties no galvotāja statusa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas