E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19524
Lasīšanai: 2 minūtes

Pie lielveikaliem svētku dienās ir jāizkar Latvijas valsts karogs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Nadin

Labdien! Vai pie patstāvīgām ēkām, kas reģistrētas kā SIA (piemēram, “Rimi”, “Maxima” vai jebkādi citi lielveikali), svētku dienās obligāti jāizvieto Latvijas valsts karogs?

A
atbild:
11. martā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Komersants, kas peļņas nolūkā veic komercdarbību un netiek finansēts no valsts budžeta, ir privāto tiesību juridiskā persona.

Latvijas valsts karoga likuma 7. panta pirmā daļa noteic, ka Latvijas valsts karogu pie publisko personu ēkām, privāto tiesību juridisko personu un personu apvienību ēkām, kā arī dzīvojamām ēkām novieto 1. maijā, 4. maijā, 21. augustā, 11. novembrī un 18. novembrī.

Minētā panta otrajā daļā noteikts, ka Latvijas valsts karogu sēru noformējumā pie publisko personu ēkām, privāto tiesību juridisko personu un personu apvienību ēkām, kā arī dzīvojamām ēkām novieto 25. martā, 14. jūnijā, 17. jūnijā, 4. jūlijā un decembra pirmajā svētdienā.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 201.43 pantā par Latvijas valsts karoga vai citu valstu karogu nepacelšanu Saeimas, Ministru kabineta, republikas pilsētu domju vai novadu domju noteiktajās dienās vai gadījumos, kā arī par Ministru kabineta noteiktā Latvijas valsts karoga pacelšanas veida vai kārtības pārkāpšanu paredzēta brīdinājuma izteikšana.

Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 40 eiro apmērā.

Atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam administratīvo sodu par karoga neizkāršanu iepriekš minētajās dienās vai gadījumos nevar piemērot tikai fiziskām personām.

Proti, Satversmes tiesa ir atzinusi LAPK 201.43 pantu tiktāl, ciktāl tas nosaka sodu par Latvijas valsts karoga nenovietošanu pie fiziskajām personām piederošām dzīvojamām ēkām atbilstoši Latvijas valsts karoga likuma 7. panta pirmajai un otrajai daļai, par neatbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 100. pantam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas