E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32528
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kādi ir pieļaujamie pierādījumi, ja paslīdēts daudzdzīvokļu mājas pagalmā

J
jautā:
02. maijā, 2024
Nadežda

Labdien! Paldies, ka atbildējāt uz manu 01.04.2024. uzdoto jautājumu: paslīdot pagalmā piecu metru attālumā no daudzdzīvokļu mājas ieejas, mana māte guva nopietnu traumu (iegurņa kaulu multiplus lūzumus). Nelaimes gadījuma vietā bija izsaukta NMPD brigāde, kura konstatēja traumu un aizveda manu māti uz slimnīcu (policija nebija izsaukta, jo nezināju, ka to vajag darīt). Kādā termiņā man ir tiesības iesniegt iesniegumu policijā, lai tiktu uzsākts administratīvā pārkāpuma process? Vai man ir pienākums obligāti paziņot par nelaimes gadījumu mājas apsaimniekošanas kompānijai, ja nevēlos atklāt savu identitāti (to visu norādot policijai iesniegumā)? Toreiz es neprecizēju notikuma vietu tas viss notika 28. janvārī Daugavpilī. Iesniegums policijai tika uzrakstīts 7. februārī. Paskaidrojumā namu pārvaldnieks mani apvaino, kas es turp vēršos par vēlu. Ņemot vērā Jūsu atbildi, likumā nav noteikts konkrēts termiņš, kad man jāvēršas policijā. Ir situācijas liecinieks, kurš mani labi pazīst. Kaut arī dots paskaidrojums, kur liecinieks apstiprina apledojuma esamību, namu pārvaldnieks netieši apvaino liecinieku maldināšanā, saucot viņu par ieinteresēto personu. Vai likumā ir noteikts, ka radinieki vai labas paziņas nevar būt liecinieki kādā lietā? Paskaidrojumu sniedza arī NMPD ārsta palīgs, kurš bija izsaukumā un apstiprināja apledojuma esamību un to, ka nekas nebija nokaisīts ar pretslīdes materiāliem, bet arī šo liecību namu pārvaldnieks noraida, rakstot, ka izsaukumā ir vairāk par vienu NMPD darbinieku. Ir foto un video materiāli, kuri bija pievienoti manam iesniegumam, bet attiecīgos pierādījumus namu pārvaldnieks noraida, norādot, ka tie nevar būt par pierādījumiem, jo, pamatojoties uz AAL 90. panta trešo daļu, par pierādījumu ir uzskatāmas tās ziņas par faktiem, kuras administratīvā pārkāpuma konstatēšanas brīdī fiksējusi amatpersona. Vai varat, lūdzu, sniegt plašāku komentāru par konkrēto situāciju, kā man tālāk rīkoties? Kādu kompensācijas summu esošajā situācijā var pieprasīt cietusī persona (policija atzinusi manu māti par cietušo, līdz ar to viņai bija izdarīts fizisks, psiholoģisks, materiāls un morāls kaitējums)? Saskaņā ar NMPD izziņu manas mātes objektīvais stāvoklis bija vidēji smags. Kopumā slimnīcā viņa pavadīja 75 dienas, 5,5 nedēļas viņa bija guloša, un tikai pēc tam ārsts ļāva viņai apsēsties. Faktiski cilvēks tagad ir izrauts no ierastā dzīves ritma. Fiziski nespēj patstāvīgi uzkopt dzīvokli, nevar iepirkties, jo rokās ir kruķi, nevar aizbraukt uz ārzemēm, apmeklēt savu vecāku apbedīšanas vietas, nevar stādīt stādus mūsu nelielajā dārziņā. Pēc izrakstīšanas no slimnīcas viņai vēl 68 nedēļas būs jāpārvietojas ar kruķiem gan mājās, gan ārpus tām, jo uz salauzto iegurņa pusi nedrīkst balstīties pilnībā, lai to nepārslogotu.

A
atbild:
08. maijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Pārvaldniekam ir tiesības noraidīt visus argumentus un sniegt apsvērumus, kādēļ viņa ieskatā pierādījumi nebūtu izmantojami. Tā ir pie atbildības saucamās personas taktika. Tomēr informējam, ka atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 90. panta pirmajai daļai pierādījumi administratīvā pārkāpuma lietā ir ziņas par faktiem, kurus administratīvā pārkāpuma procesā iesaistītās personas atbilstoši kompetencei izmanto, lai pierādītu administratīvā pārkāpuma esību vai neesamību un noskaidrotu citus apstākļus, kam ir nozīme administratīvā pārkāpuma lietas pareizā izlemšanā. Savukārt saskaņā ar minētā likuma 91. panta otro daļu to, cik ticamas ir pierādīšanā izmantojamās ziņas par faktiem, izvērtē, aplūkojot visus iegūtos faktus vai ziņas par faktiem kopumā un savstarpējā sakarībā. Turklāt nevienam no pierādījumiem nav iepriekš noteiktas augstākas ticamības pakāpes kā pārējiem pierādījumiem.   

Pārvaldnieka citētā tiesību norma noteic vien to, ka bez papildu procesuālo darbību veikšanas par pierādījumu ir uzskatāmas tās ziņas par faktiem, kuras administratīvā pārkāpuma konstatēšanas brīdī fiksējusi amatpersona; turklāt –, ja vien administratīvā pārkāpuma procesā netiek pierādīts pretējais. Arī liecinieka pazīšanās vai pat radniecība pati par sevi nemaina situāciju. Lieciniekam ir tiesības neliecināt pret sevi un savu saderināto, laulāto, vecākiem, vecvecākiem, bērniem, mazbērniem, brāļiem un māsām, kā arī to personu, ar kuru attiecīgā fiziskā persona dzīvo kopā un ar kuru tai ir kopīga (nedalīta) saimniecība. Tomēr lieciniekam nav pienākuma atteikties liecināt. Lieciniekam ir pienākums sniegt tikai patiesas ziņas un liecināt par visu, kas viņam zināms saistībā ar konkrēto administratīvo pārkāpumu. Lieciniekam izskaidro tiesības atteikties no liecināšanas un brīdina, ka par apzināti nepatiesu liecību vai nepamatotu atteikšanos no liecināšanas viņu var saukt pie kriminālatbildības (sk. minētā likuma 49. un 50. pantu). 

Tādējādi policijas amatpersonai visi iegūtie pierādījumi jānovērtē pēc savas iekšējās pārliecības, kas pamatota uz vispusīgi, pilnīgi un objektīvi izpētītiem visiem administratīvā pārkāpuma lietas apstākļiem to kopumā, tostarp kopsakarā ar iesniegtajām fotogrāfijām, mediķa paskaidrojumiem un liecinieka liecībām. 

Šobrīd jums var ieteikt aktīvi sniegt savus apsvērumus par to, kādēļ esošie pierādījumi ir izmantojami, bet pārvaldnieka apsvērumi ir noraidāmi, un sagaidīt policijas amatpersonas lēmumu. Ja lēmumā tiks atzīta pārvaldnieka vaina, atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 34. panta otrajai daļai personai, kurai ar administratīvo pārkāpumu nodarīts kaitējums, būs tiesības no pārkāpuma izdarītāja prasīt kaitējuma atlīdzinājumu Civilprocesa likumā paredzētajā kārtībā. Tātad vērsties rajona (pilsētas) tiesā ar prasības pieteikumu par kaitējuma, tostarp morālā kaitējuma, atlīdzināšanu. Pieprasot atlīdzinājumu civiltiesiskā kārtībā, cietušais ir atbrīvots no valsts nodevas. Mantiskais zaudējums būtu aprēķināms un pierādāms ar izdevumiem par ārstniecību, rehabilitāciju. Morālo kaitējumu kā fiziskās vai garīgās ciešanas iespējams pieteikt jebkādā apmērā, bet to noteiks tiesa pēc saviem ieskatiem, ņemot vērā morālā kaitējuma smagumu, sekas un tiesu praksi līdzīgos gadījumos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 113 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas