E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32596
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai sodāmība ierobežo tiesības ieņemt grāmatveža amatu

J
jautā:
08. maijā, 2024
Dana

Labdien! Man 18 gadu vecumā tika piemērota sodāmība par tīšu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (185. panta 2. daļa), es izcietu nosacītu sodāmību pusgadu. Tagad vēlos studēt grāmatvedību un turpmāk strādāt par ārpakalpojuma grāmatvedi vai grāmatvedi. Vai es, iegūstot izglītību grāmatvedībā, drīkstēšu attiecīgajā profesijā strādāt ar minēto sodāmību? Šobrīd man ir 25 gadi. Vai ir jāgaida, kad paies 10 gadi kopš iegūtās sodāmības?

A
atbild:
09. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Grāmatvedības likuma 37. pants noteic, ka par ārpakalpojuma grāmatvedi aizliegts būt tādai fiziskajai personai: 

Attiecībā uz personu, kura ir sodīta saskaņā ar administratīvā pārkāpuma procesu vai kriminālprocesu un grāmatvedību veic, pamatojoties uz darba līgumu (nesniedz ārpakalpojumu), likums vispārīgi nenoteic ierobežojumus. 

Papildus norādām: gadījumā, ja vēlēsieties strādāt par grāmatvedi kādā no tiešās valsts pārvaldes iestādēm, kurās vienlaikus jāveic amata pienākumi, kas piekritīgi ierēdnim (sk. Valsts civildienesta likuma 3. panta pirmo daļu), uz jums būs attiecināma Valsts civildienesta likuma 7. panta pirmā daļa, kas cita starpā paredz, ka par ierēdni drīkst būt persona, kura nav sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem vai kura ir reabilitēta, vai kurai ir noņemta vai dzēsta sodāmība. 

Tāpat jāņem vērā, ka grāmatvedim valsts vai pašvaldības institūcijā var būt nepieciešama atļauja pieejai valsts noslēpumam. Attiecībā uz minēto norādāms, ka likuma “Par valsts noslēpumu” 9. panta trešā daļa noteic, ka pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta personai, kura cita starpā ir sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu vai valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, vai arī ir notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu vai valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības, atbrīvojot no soda. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 105 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas