E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32514
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu

J
jautā:
01. maijā, 2024
Gunita

Labdien! Ejot atvaļinājumā uz diviem nepārtrauktiem mēnešiem jūnijā un jūlijā, izvēlējos atvaļinājuma naudu saņemt kā algu katru mēnesi. Vai es kaut ko zaudēju, nesaņemot uzreiz visu atvaļinājuma naudu? Decembrī bija lielāka alga. Vai atvaļinājuma naudu visu aprēķina un sadala, tikai izmaksājot, vai arī aprēķins tiks veikts katru mēnesi? 

A
atbild:
08. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 69. panta ceturtā daļa paredz, ka atvaļinājuma nauda kopā ar darba samaksu par laiku līdz atvaļinājumam izmaksājama dienu, pirms darbinieks sāk izmantot tam piešķirto atvaļinājumu. 

Vienlaikus minētā panta regulējums paredz darbinieka tiesības rakstveidā prasīt darba devējam atvaļinājuma naudas izmaksu pārcelt ne vēlāk kā uz nākamo darba samaksas reizi. 

Atvaļinājuma naudas aprēķināšana ir komplicēta, un to ietekmē dažādi faktori. Vispārēji atvaļinājuma naudai piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu. To nosaka Darba likuma 75. pants. Vidējo izpeļņu aprēķina no darba algas, izmaksātajām piemaksām un prēmijām, kas darbiniekam izmaksātas pēdējo sešu mēnešu laikā. Ja strādāts mazāk par sešiem mēnešiem, tad aprēķinu piemēro atbilstoši Darba likuma 75. panta otrajai daļai. Tātad, ja bijusi izmaksāta ne tikai darba alga, bet arī citas summas, vidējā izpeļņa būs lielāka. 

Būtiski, ka, aprēķinot atvaļinājuma naudu, tiek rēķināta dienas (vai stundas) vidējā izpeļņa. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Likums paredz, ka nostrādāto dienu skaitā neietilpst slimības, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ atbilstoši Darba likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajiem gadījumiem. Tātad, ja aprēķina perioda laikā darbinieks ir slimojis, tad dienas (vai stundas) vidējā izpeļņa būs mazāka. 

Jāpiebilst, ka vidējās izpeļņas aprēķinu atvaļinājuma naudai ietekmē, piemēram, svētku dienu skaits atvaļinājuma laikā. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt darbdienā esošas svētku dienas, tad par tām, tāpat kā par sestdienām un svētdienām, atvaļinājuma nauda netiek maksāta. 

Rezultātā summa, kas darbiniekam tiek izmaksāta kā atvaļinājuma nauda, veidojas no dienas (vai stundas) vidējās izpeļņas, to reizinot ar darba dienu (vai stundu) skaitu atvaļinājuma laikā. 

Jautājumā norādītajā situācijā ne vidējās izpeļņas, ne atvaļinājuma naudas, ne ieturēto nodokļu apmērs nemainīsies un jūs neko nezaudēsiet. Atvaļinājuma naudu jums aprēķinās par periodu: decembrismaijs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas