E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32372
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kad jāvēršas tiesā un kad – UGF, lai saņemtu uzturlīdzekļus

J
jautā:
12. aprīlī, 2024
marija

Labdien! Kad, lai saņemtu uzturlīdzekļus, var vērsties tiesā un kad  Uzturlīdzekļu garantiju fondā? Vēlos pieprasīt uzturlīdzekļus, bet nesaprotu, vai sākumā jāvēršas tiesā vai fondā, vai pēc izvēles. Būšu pateicīga par skaidrojumu. 

A
atbild:
10. maijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Ja starp vecākiem nepastāv strīds par bērna aprūpi vai uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību, jūs varat pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) arī administratīvajā procesā.  

Taču jāņem vērā, ka summa, ko maksās UGF, būs mazāka par valstī noteikto minimumu, kas ietverts Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Proti, minētie noteikumi paredz, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kuru katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt savam bērnam, ir 175 eiro mēnesī bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem un 210 eiro mēnesī bērniem no septiņiem līdz 18 gadiem. Savukārt UGF bērniem līdz septiņu gadu vecumam uzturlīdzekļos izmaksā 107,50 eiro mēnesī, bet bērniem no septiņu gadu vecuma – 129 eiro mēnesī.  

Ja vēlaties saņemt valstī noteikto uzturlīdzekļu minimumu atbilstoši MK noteikumiem, jums jāvēršas pie otra vecāka, lai panāktu vienošanos par uzturlīdzekļu izmaksu. Ja vienoties neizdodas, iespējams uzsākt uzturlīdzekļu piedzīšanu, vēršoties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas