E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32312
Lasīšanai: 5 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņas process, ja līdz šim tie saņemti no UGF

J
jautā:
08. aprīlī, 2024
Kristīne

Labdien! Sakarā ar to, ka bērna tēvs jau pusgadu neveic uzturlīdzekļu maksājumus pilnā apmērā vai neveic vispār, es vērsos Uzturlīdzekļu garantiju fondā. Taču, tā kā UGF izmaksā mazāku summu par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad vēlos iesniegt pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Vienošanās ar bērna tēvu netika noslēgta. Vēlos precizēt, kāda ir procedūra, kad būs tiesas lēmums, ar kuru vērsīšos pie ZTI. noprotu, tad UGF pārstās uzturlīdzekļu izmaksu un kādu laiku nesaņemšu uzturlīdzekļus, kamēr ZTI mēģinās tos piedzīt no parādnieka. Cik ilgs var būt šāds periods? Vai, aizpildot pieteikumu, jānorāda tikai nesamaksātās summas starpība par iepriekšējo periodu vai arī pilnas summas? Respektīvi, vai no minimālā apmēra jāatņem tas, ko izmaksāja UGF? Kas jānorāda pieteikuma priekšmetā? Vai jāapraksta esošā situācija? Gadījumā, ja nav zināma parādnieka deklarētā adrese pieteikuma iesniegšanai, vai šādas ziņas varu precizēt Fizisko personu reģistrā? Paldies! 

A
atbild:
09. maijā, 2024

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmās daļas 14. punktu Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, ja stājies spēkā tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu un uzturlīdzekļu izmaksa no UGF tika veikta administratīvā procesa kārtībā (bez tiesas nolēmuma). Ja tiesas nolēmumā ir noteikta nekavējoša izpilde, tad uzturlīdzekļu izmaksa tiek izbeigta jau ar tiesas nolēmuma pasludināšanas dienu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 538. pantu tiesas spriedumi un lēmumi izpildāmi pēc to stāšanās likumīgā spēkā, izņemot gadījumus, kad saskaņā ar likumu vai tiesas spriedumu tie izpildāmi nekavējoties. Norādei, ka spriedums vai lēmums izpildāms nekavējoties, jābūt pašā izpildu dokumentā, proti, prasītājam, iesniedzot prasības pieteikumu, jālūdz noteikt nekavējošu tiesas nolēmuma izpildi. 

Pēc prasītāja lūguma tiesa Civilprocesa likuma 541. panta kārtībā sagatavo izpildu rakstu, kas jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu tiesu izpildītājam jāpieņem izpildei izpildu dokuments, ja parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta ir tiesu izpildītāja amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī). Tiesu izpildītājs var pieņemt arī citus izpildu dokumentus, kuru izpilde veicama tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras viņš pastāv.  

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. panta pirmo daļu tiesu izpildītājs, stājoties pie izpildes, paziņo parādniekam, nosūtot vai izsniedzot paziņojumu, par pienākumu izpildīt nolēmumu 10 dienu laikā. Ja nolēmums izpildāms nekavējoties, termiņš izpildei nosakāms ne īsāks par trim dienām. Ja noteiktajā termiņā nolēmums netiek izpildīts, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 572.1 panta pirmo daļu zvērināts tiesu izpildītājs par to paziņo UGF administrācijai un piedzinējs var saņemt uzturlīdzekļus no UGF. 

Lai no jauna saņemtu uzturlīdzekļus no UGF, jāiesniedz iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Pieteikties uzturlīdzekļiem var arī elektroniski, izmantojot portālā latvija.gov.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Ja iesniegums ir iesniegts triju mēnešu laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu, tad uzturlīdzekļu izmaksa tiek noteikta arī par periodu līdz iesnieguma iesniegšanai, par kuru uzturlīdzekļi nav izmaksāti. 

Ceļot prasību tiesā, prasības pieteikumā jānorāda Civilprocesa likuma 128. pantā noteiktā informācija un jāpievieno Civilprocesa likuma 129. pantā norādītie dokumenti. Ja uzturlīdzekļu apmērs gadā nepārsniedz 2500 eiro, tad prasību var celt vienkāršotajā procedūrā par uzturlīdzekļu piedziņu, tai skaitā elektroniski, izmantojot e-veidlapu tiesai. 

Fizisko personu reģistra likuma 20. pants noteic, ka persona Fizisko personu reģistra informāciju par citu personu var saņemt uz motivēta iesnieguma pamata. Vienlaikus Civilprocesa likuma 28. panta otrā daļa paredz, ka prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas.  

Norādot uzturlīdzekļu parādu tiesai vai zvērinātam tiesu izpildītājam, jāņem vērā gan summas, ko parādnieks ir pats samaksājis, gan summas, ko viņa vietā izmaksājusi UGF administrācija.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas