E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30175
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kas maksā nodokli no nekustamā īpašuma izīrēšanas

J
jautā:
11. augustā, 2023
Ilze

Kam ir jāmaksā nodoklis? Es pārdevu īpašumu ar atpakaļpirkuma tiesībām uz nosacītu laiku. Īpašumā esmu deklarēta un turpinu dzīvot. Jaunais saimnieks par dzīvošanu īpašumā līdz atpakaļpirkuma maksai (kura ir norādīta divas reizes lielāka par pārdošanas maksu) man ir noteicis uzturēšanās maksu (īres maksu), kas norādīta vienošanās. Taču vienošanās ir punkts: ja saimnieks tiks aplikts ar nodokli vai nodevām, tās būs jāatmaksā īrniekam. Zemes nodokli un komunālos pakalpojumus maksā īrnieks, un katru mēnesi maksāju noteikto īres maksu. Persona naudu aizdeva, pāris mēnešu laikā naudu neatdevu, un tika pārdots mans īpašums. Maksāju īres maksu. Atpakaļpirkuma laikā mana samaksātā summa trīskāršojās: aizņemtā pamatsumma + noteiktie 25% + uzturēšanās maksa. Kam jāmaksā VID par īpašuma īrēšanu? Vai šeit nav likuma pārkāpuma?

A
atbild:
14. augustā, 2023

Atbildot uz pamatjautājumu par pienākumu maksāt nodokli, ir jānorāda, ka īpašuma izīrēšana ir saimnieciskā darbība un no tās gūtajiem ienākumiem ir jāmaksā nodokļi. Tātad nodokli maksā izīrētājs, nevis īrnieks. Vairāk par šo aspektu varat izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā publicētajā metodiskajā materiālā “Nodokļi no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ienākumiem” un LV portālā publicētajā skaidrojumā “Īres un nomas ienākuma 10% nodoklis”.

Savukārt, lai saņemtu atbildi uz jautājumu, vai jūsu noslēgto darījumu nosacījumi ir vai nav likumīgi, jums būtu ieteicams vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, uzrādot parakstītos un citus dokumentus, kas ir jūsu rīcībā un attiecas uz konkrēto lietu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 105 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas