SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
01. maijā, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Labklājība
8
8

Jaunieši dod priekšroku algotam darbam, nevis uzņēmējdarbības uzsākšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Domājot par nodarbinātības iespējām, vairāk nekā puse jeb 54% jauniešu Latvijā izvēlētos strādāt algotu darbu, nevis mēģinātu kļūt par darba devējiem jeb uzņēmējiem, liecina aptauja “Sociālā uzņēmējdarbība un jaunatne”, kuru Eirobarometrs pērn oktobrī veica visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tā sniedz ieskatu arī respondentu atbildēs uz jautājumiem, kāda ir motivācija izvēlēties vienu vai otru nodarbinātības veidu, ko jaunieši Latvijā vērtē visaugstāk potenciālajā darba devējā un kāds atbalsts būtu nepieciešams, lai uzsāktu savu biznesu.

Aptaujas dati liecina, ka gan Eiropas Savienībā (ES) vidēji, gan Latvijā jaunieši labāk izvēlētos būt algoti, nevis sava uzņēmuma darbinieki, kā galvenos iemeslus minot regulārus, stabilus ienākumus, drošību darba vidē un noteiktu darba stundu skaitu.

Attiecībā uz to, kādēļ jaunieši izvēlētos kādu konkrētu darba devēju, kā būtiskākie faktori minēti laba alga un sociālās garantijas. Tāpat jauniešiem ir svarīgi, lai uzņēmums būtu finansiāli stabils, atbalstītu darbinieku karjeras attīstību un cienītu viņu privātās dzīves un darba līdzsvaru. Latvijā jaunos darbiniekus krietni mazāk nekā vidēji ES interesē, vai potenciālais darba devējs savā uzņēmumā ir noteicis sociālos un/vai vides mērķus.

Savukārt uzsākt uzņēmējdarbību jauniešus mudinātu brīvība izvēlēties sev atbilstošāko darba laiku un vietu un neatkarība, esot pašam sev priekšniekam. Uzsākot savu biznesu, jauniešiem Latvijā svarīgākais būtu atbalsts saistībā ar nodokļu prasībām iepretim jauniešiem ES vidēji, kur kā prioritāte minēts finansiāls atbalsts grantu veidā.

2022. gada oktobrī Latvijā tiešsaistē tika aptaujāti 1047 jauni cilvēki vecumā no 15 līdz 30 gadiem. Kopumā ES valstīs aptaujā piedalījās 25 992 jaunieši.

 Vairāk par tēmu >>

LV portāla infografika.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI