SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
01. decembrī, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
22
22

eID kļūst par universālu digitālo identifikācijas līdzekli

Stājas spēkā 01.12.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

1. decembrī spēkā stājas grozījumi Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, lai nodrošinātu ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju droši un uzticami apliecināt savu identitāti digitālajā telpā ne tikai valsts, bet arī privātajā sektorā, izmantojot nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli.

īsumā
  • Izmaiņas attieksies uz privātā sektora sniegto pakalpojumu saņemšanu, jo līdz šim likums galvenokārt regulēja e-identifikāciju valsts pakalpojumu saņemšanai.
  • Personu apliecinošu dokumentu likums no 2023. gada paredz eID karti kā obligātu personu apliecinošu dokumentu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri ir sasnieguši 15 gadu vecumu.
  • Pienākums pieņemt nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli – eID karti un mobilo lietotni eParaksts mobile – privātajiem e-pakalpojumu sniedzējiem pakalpojumos jānodrošina no 2023. gada 1. februāra.
  • Integrāciju pakotni, kas nepieciešama drošai e-identitātes pārbaudes funkcionalitātes integrēšanai  portālos, lietotnēs un pakalpojumu sniegšanas interneta vietnēs, uztur un bez maksas nodrošina valsts akciju sabiedrība “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”.

Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likuma grozījumu mērķis ir noteikt nacionālā elektroniskās identifikācijas līdzekļa jēdzienu un tā izmantošanas prioritāti gan publiskā, gan privātā sektora sniegtajos elektroniskajos pakalpojumos, lai, līdzvērtīgi personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanai klātienē, sniegtu iespēju fiziskajai personai apliecināt savu identitāti digitālajā vidē, izmantojot valsts nodrošinātu nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli, norādīts likumprojekta anotācijā.

Izmaiņas attieksies uz privātā sektora sniegto pakalpojumu saņemšanu, jo līdz šim likums galvenokārt regulēja e-identifikāciju valsts pakalpojumu saņemšanai.

“Šīs izmaiņas ne vien paver jaunas iespējas komersantiem un viņu klientiem, bet arī veicina modernas dzīves telpas izveidi Latvijā, pilnvērtīgi izmantojot mūsdienu tehnoloģijas,” norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs. “Ar šiem grozījumiem normatīvo aktu līmenī tiks nostiprināts viens universāls, valsts nodrošināts nacionālais elektroniskās identifikācijas līdzeklis, kas iekļauts personas apliecībā (eID kartē) un eID kartes mobilajā risinājumā.”

eID karte obligāta pēc gada

Personu apliecinošu dokumentu likums no 2023. gada eID karti paredz kā obligātu personu apliecinošu dokumentu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri ir sasnieguši 15 gadu vecumu, savukārt ārvalstīs dzīvojošajiem – no 2025. gada. Atsevišķām personu kategorijām personas apliecība būs obligāta no 2031. gada. Tas nozīmē, ka drīzumā visiem Latvijas iedzīvotājiem būs personas apliecība (eID karte).

eID ir ne tikai personu apliecinošs dokuments, bet arī viens no valsts garantētajiem identifikācijas rīkiem. Šobrīd personu identifikācija valsts sniegtajiem elektroniskajiem pakalpojumiem notiek, izmantojot vairākas identifikācijas metodes (tostarp internetbanku identifikāciju) ar atšķirīgu tiesisko pamatu, drošības līmeni un lietojamību. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka turpmāk eID karte būs vienots, valsts garantēts personas elektroniskās identifikācijas līdzeklis gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.

Var izmantot jebkurā posmā

Grozījumi Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā paredz fiziskai personai iespēju jebkurā e-pakalpojuma pieprasīšanas un saņemšanas posmā e-identifikācijai izmantot valsts nodrošinātu elektroniskās identifikācijas līdzekli, kas iekļauts personas apliecībā jeb eID kartē vai eID kartes mobilajā risinājumā.

Likuma 19. pants papildināts ar nosacījumu, ka elektroniskā pakalpojuma sniedzējam jānodrošina iespēja fiziskās personas elektroniskajai identifikācijai izmantot jebkuru nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli, ciktāl to neierobežo tehnoloģiskā savietojamība tā parastās lietošanas ietvaros un ir iespējams nodrošināt atbilstību citiem ārējiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka prasības, kuras ievērojamas attiecīgo pakalpojumu sniegšanā.

Jānodrošina konsultācijas

Ar likuma grozījumiem tiek papildināts 14. pants, nosakot pienākumu kvalificētam vai kvalificēta paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzējam:

  • informēt elektronisko pakalpojumu sniedzējus par gadījumiem, kad elektroniskās identifikācijas pakalpojuma darbība ir traucēta;
  • nodrošināt personu (klientu) konsultēšanu un pakalpojuma saņemšanas diennakts atbalstu.

Kvalificēta vai kvalificēta paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzēja pienākums ir plānot lietotāju pieprasījumu skaitu un nodrošināt atbilstošu klientu konsultēšanu, izmantojot gan cilvēkresursu, gan tehnoloģiskos risinājumus. Piemēram, klientu apkalpošanas robotus (čatbotus), biometrijas izmantošanas risinājumus, automātiskus SMS paziņojumus vai zvanus klientam, lai tas iespējami ērti un ātri saņemtu pakalpojumu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Likums papildināts ar V nodaļu, nosakot nacionālā elektroniskās identifikācijas līdzekļa paziņošanu un piekļuvi elektroniskajiem pakalpojumiem ar Eiropas Komisijai paziņotiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem.

Lai gan likums stājas spēkā 1. decembrī, pienākums pieņemt nacionālo elektroniskās identifikācijas līdzekli – eID karti un mobilo lietotni eParaksts mobile – privātajiem e-pakalpojumu sniedzējiem pakalpojumos, kuri pilnībā vai daļēji tiek sniegti elektroniskā veidā, jānodrošina no 2023. gada 1. februāra.

eID karti arvien vairāk izmanto kā autentifikācijas līdzekli

“Lai īstenotu plānotos grozījumus Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, tehnoloģiju un izklaides uzņēmums “Tet” līdz 2023. gada 1. februārim paredzējis ieviest klientu autentifikāciju ar eID karti un eParaksts mobile. Tie ir droši un kvalificēti identifikācijas pakalpojuma nodrošinātāji,” norāda tehnoloģiju un izklaides uzņēmuma “Tet” IT drošības pārvaldnieks Uldis Lībietis.

Lai gan e-identitātes un parakstīšanas platformas lietošanu valsts nodrošinās bez maksas, šī pakalpojuma integrēšanai, ieviešanai un nodrošināšanai “Tet” uzņēmuma sistēmās būs nepieciešams programmētāju un testētāju darbs.

“Jau šobrīd Latvijā dažādu pakalpojumu saņemšanai ir iespējams izmantot autentifikāciju ar eID karti un eParaksts mobile. Daudzviet tiek izmantota internetbankas autentifikācija. Taču, iespējams, pienāks brīdis, kad bankas pārtrauks šādā veidā autentificēt klientus, jo tās ir papildu izmaksas, turpretim eID kartes un eParaksts mobile autentificēšanas platformas uzturēšanas izmaksas sedz valsts,” uzskata U. Lībietis.

“Iedzīvotāji arvien vairāk pakalpojumu vēlas saņemt digitālajā vidē, tāpēc, visticamāk, aizvien vairāk cilvēku sāks izmantot arī eID kartes kā autentifikācijas līdzekli,” turpina U. Lībietis. “Tā kā šī rīka izmantošanai ir nepieciešams karšu lasītājs, kas ne katru reizi ir pieejams, tad maz ticams, ka eID karte kļūs par galveno identifikācijas rīku elektroniskajā vidē.”

Uztur LVRTC

Integrāciju pakotni, kas nepieciešama drošai e-identitātes pārbaudes funkcionalitātes integrēšanai portālos, lietotnēs un pakalpojumu sniegšanas interneta vietnēs, uztur un bez maksas nodrošina valsts akciju sabiedrība “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC).

Lai to saņemtu, komersantam ir jānoslēdz līgums ar LVRTC un sadarbībā ar savu tehnoloģisko risinājumu partneri integrāciju pakotne ir jāiestrādā portālā vai informācijas sistēmā. Arī turpmāka risinājuma izmantošana visām iesaistītajām pusēm – gan iedzīvotājiem, kuri sevi identificēs ar eParaksta rīkiem, gan komersantiem, kuri savā portālā šādu pakalpojumu nodrošinās – būs pilnībā bez maksas, skaidro LVRTC Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Integrācijas pakotne ietver vairākas tehnoloģiskās funkcionalitātes:

  • e-Identitātes apliecināšanas funkciju ar visiem rīkiem, kurus nodrošina valsts (eID, eParaksts mobile, eParaksts karte);
  • iespējams iekļaut arī parakstīšanas funkcionalitāti, kas ļaus gan komersantiem, gan klientiem interneta vietnē parakstīt dokumentus. Arī parakstīšanās tiek nodrošināta bez maksas.

Šobrīd eParaksta funkcionalitātes – parakstīšanu vai e-Identitātes pārbaudi – savās informācijas sistēmās vai portālos integrējuši ap 300 komersantu. 

e-Identitātes apliecināšana ar nacionālajiem elektroniskās identifikācijas rīkiem kļūst arvien plašāk izmantojama. Šogad e-Identitāte ar eParaksts mobile vai eID karti apliecināta par 85% vairāk reižu nekā pērn, visa gada laikā.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI