E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32580
Lasīšanai: 5 minūtes

Kādi dokumenti nepieciešami, lai noslēgtu laulību ar Indijas pilsoni

J
jautā:
07. maijā, 2024
Marina Krečetova

Labdien! Kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai noslēgtu laulību ar Indijas pilsoni, kuram Latvijā ir uzturēšanās atļauja? Lasīju, ka no viņa puses vajag apliecinājumu, ka viņš nav precēts savā valstī. Tomēr viņam nav iespējas iegūt minēto dokumentu. Vai attiecīgais dokuments ir nepieciešams? Vai arī laulību var noslēgt bez tā? 

A
atbild:
09. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic Civillikums, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761) un MK noteikumi Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” (turpmāk – noteikumi Nr. 906). 

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. pants paredz, ka Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai citas valsts pilsonis, bezvalstnieks, bēglis vai persona, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā, var noslēgt laulību ar Latvijas pilsoni, Latvijas nepilsoni, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoni vai citas valsts pilsoni, bezvalstnieku, bēgli vai personu, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā. 

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta pirmajai daļai personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu (elektroniski iesniegumu par laulības noslēgšanu, ja tas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs, var iesniegt tikai pilngadīgi Latvijas pilsoņi vai pilngadīgi Latvijas nepilsoņi). Iesniedzot iesniegumu, jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments. 

Proti, ja viens no laulātajiem ir ārzemnieks, iesniegums par laulības noslēgšanu iesniedzams, abām personām klātesot, dzimtsarakstu nodaļā Latvijā. 

Dzimtsarakstu nodaļu kontaktinformācija pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā. 

Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas pieejama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā. Veidlapu var saņemt arī uz vietas izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā. 

Vienlaikus saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otro daļu personām, kuras agrāk bijušas citā laulībā un kuru ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Fizisko personu reģistrā, iesniedzot iesniegumu, jāuzrāda viens no šādiem dokumentiem: 

  • bijušā laulātā miršanas apliecība; 
  • dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra izsniegta laulības šķiršanas apliecība; 
  • likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu; 
  • izraksts vai izziņa no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu. 

Savukārt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta ceturtajā daļā noteikts: ja personai, kas vēlas noslēgt laulību, nav iespējams iegūt vienu no iepriekš minētajiem dokumentiem, to aizstāj ar tiesas spriedumu par attiecīgā fakta konstatēšanu. 

Ārzemniekam papildus iepriekš uzskaitītajiem dokumentiem atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta otrajai daļai jāiesniedz attiecīgās ārvalsts (šajā gadījumā Indijas) kompetentās institūcijas izsniegts dokuments par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā. 

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta trešo daļu, ja personai, kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, bēgļa statuss vai alternatīvais statuss, nav nepieciešamo dokumentu un tos nav iespējams iegūt, attiecīgos dokumentus aizstāj ar minētās personas rakstveida deklarāciju par tās ģimenes stāvokli.  

Ņemot vērā, ka jūsu līgavainim nav bezvalstnieka, bēgļa vai alternatīvā statusa, jo viņš ir Indijas pilsonis, kuram izsniegta uzturēšanās atļauja Latvijā, jāsecina, ka gadījumā, ja nav iespējams iegūt dokumentu par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā, attiecīgo dokumentu nevarēs aizstāt ar iepriekš minēto rakstveida deklarāciju. 

Vienlaikus aicinām jūs sazināties ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu (kontaktinformācija pieejama šeit), lai noskaidrotu precīzu informāciju par konkrēto situāciju. 

Papildus varam norādīt, ka Latvijai tuvākā Indijas Republikas vēstniecība atrodas Stokholmā, Zviedrijā (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 107 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas