E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32421
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai pārvaldnieks ir tiesīgs piedzīt iepriekšējā īpašnieka parādu

J
jautā:
16. aprīlī, 2024
Ginta

Labdien! 2022. gada 6. janvārī iegādājos dzīvokli mazpilsētā. Tajā pašā datumā noslēdzu apsaimniekošanas līgumu ar apsaimniekošanas uzņēmumu. Pagāja divi gadi, un 2024. gadā, saņemot rēķinu par janvāri, redzēju, ka tajā bija pievienots mājas parāds par apsaimniekošanu. Tā es uzzināju, ka mājai jau iepriekšējos gados ir uzkrājies parāds par apsaimniekošanu. Vai apsaimniekošanas uzņēmums ir tiesīgs no manis piedzīt parādu, kas izveidojies līdz brīdim, kad vēl nebiju iegādājusies dzīvokli? Esmu apsaimniekotājam iesniegusi iesniegumu, ka iepriekšējo gadu uzkrāto parādu, kad nebiju dzīvokļa īpašniece, nemaksāšu. Iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks par tādu parādu mani neinformēja, un arī apsaimniekošanas uzņēmums līguma slēgšanas brīdī to neuzskatīja par vajadzīgu izdarīt. Kā man rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
17. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ar iepriekšējā īpašnieka komunālo maksājumu un apsaimniekošanas maksas parādu piedziņu, kā nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. pants, ir jānodarbojas mājas pārvaldniekam:

“Pārvaldnieka pienākums ir kontrolēt dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumus par pārvaldniekam uzdotajām pārvaldīšanas darbībām, tajā skaitā – ja saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu dzīvojamās mājas īpašnieks ir pieņēmis lēmumu veikt šos maksājumus ar pārvaldnieka starpniecību – par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Maksājumu kontrole ietver pienākumu:

  • sagatavot izziņu par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumiem;
  • sagatavot paziņojumu par parāda esamību;
  • celt tiesā citu dzīvojamās mājas īpašnieku interesēs prasību pret dzīvojamās mājas īpašnieku par maksājumu saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi.”

Taču, slēdzot pirkuma un pārdevuma līgumu, nereti tiek panākta vienošanās, ka parādus samaksā jaunais īpašnieks.

Ar visiem dokumentiem iesaku vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta notāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas