E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30763
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Drošības naudas nosacījumi īres līgumā

J
jautā:
18. oktobrī, 2023
Juris

Kā īrnieks priekšlaicīgi uzteicu līgumu prusaku esamības dzīvoklī dēļ. Saimnieks par tiem zināja un ieteica izlikt lamatas. Par dezinsekciju nezināju pirms līguma pārtraukšanas. Vairākas dienas pēc dzīvokļa nodošanas (bez bojājumiem, ar kārtībā esošiem skaitītāju rādījumiem) saimnieks uzdeva vairākus precizējošus jautājumus par lēmumu aiziet no dzīvokļa, kā arī neadekvātu jautājumu par turpmāko dzīvesvietu. Atbildēju tikai tāpēc, ka depozīts vēl nav atgriezts, kā arī nav bijusi atbilde par iespējamu tā neatgriešanu (ir vaicāts – būs vai nebūs). Kā rīkoties?

A
atbild:
13. novembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Tiesiskās attiecības, nodrošinot taisnīgu līdzsvaru starp dzīvojamās telpas izīrētāja un īrnieka interesēm, paredz Dzīvojamo telpu īres likums (turpmāk – likums). Likuma 20. pants paredz īrnieka tiesības vienpusēji atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma.

Saskaņā ar likuma 12. pantu izīrētājs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, ir tiesīgs dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu, kas nepārsniedz divu mēnešu īres maksu. Drošības nauda ir samaksājama dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktajā kārtībā un termiņos.

Ja īrnieks, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam jebkādus dzīvojamās telpas īres līgumā paredzētos maksājumus, parāds tiek dzēsts no drošības naudas, un izīrētājs par to nekavējoties paziņo īrniekam.

Dzīvojamās telpas īres līgumā var paredzēt, ka izīrētājam ir tiesības izlietot drošības naudu kavētu līgumā paredzētu maksājumu segšanai arī dzīvojamās telpas īres līguma darbības laikā, kā arī īrnieka pienākumu no jauna iemaksāt izlietoto drošības naudu.

Ja, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, drošības nauda līguma saistību izpildes nodrošināšanai nav izmantota vai ir izmantota daļēji, tā pilnībā vai tās atlikusī daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts citādi.

Ja izīrētājs pēc pēdējo komunālo maksājumu rēķinu apmaksas atlikušo drošības naudu nav atgriezis, jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par parāda piedziņu. Viens no risinājumiem ir iesniegt prasību par saistību piespiedu izpildi brīdinājuma kārtībā atbilstoši Civilprocesa likuma 50.1 nodaļai. Ieteicams iepriekš rakstveidā brīdināt izīrētāju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 104 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas