E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30592
Lasīšanai: 5 minūtes

Sociālais dienests mājokļa pabalstu aprēķina atbilstoši likumam un MK noteikumiem

J
jautā:
02. oktobrī, 2023
Jeļena

Man ir piešķirts trūcīgās personas statuss un mājokļa pabalsts. Atbilstoši Мinistru kabineta noteikumu Nr. 809 “Par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” 10. punktam, aprēķinot pabalstu, jāņem vērā koeficients saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta 5. daļu. Sociālais dienests veic aprēķinu, ievērojot Krāslavas novada pašvaldības domes saistošos noteikumus Nr. 2021/16 “Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā”. Šajā dokumentā nav minēti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta 5. daļā noteiktie koeficienti. Vai man nav jāmaksā papildu pabalsts, kas noteikts likumā? Vai šāds aprēķins ir pareizs? Kā situāciju var labot?

A
atbild:
03. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās palīdzības sniegšanai tiesību aktos noteiktie minimālie ienākumu sliekšņi nenozīmē, ka ir noteiktas kādas summas, līdz kurām pašvaldība piemaksās, ja iedzīvotāja ienākumi nesasniedz šo summu apmēru. Izņēmums ir garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts – 125 eiro; GMI pabalstu piemaksā, ja ienākumi ir mazāki par 125 eiro mēnesī.

Minimālie ienākumu sliekšņi (minimālo ienākumu robežsummas) tiek noteikti, lai piešķirtu trūcīgā statusu, kas dod tiesības uz valsts noteiktajiem atvieglojumiem, pašvaldības sociālajiem pabalstiem, tajā skaitā – mājokļa pabalstu maznodrošinātām mājsaimniecībām.

Mājsaimniecībai nosaka GMI sliekšņu summu. Vienas personas vai pirmajai personai mājsaimniecībā tā  ir GMI apmērā: 125 eiro. Otrajai un katrai nākamajai personai mājsaimniecībā – 87,50 eiro. Piemēram, divu personu mājsaimniecībā GMI sliekšņu summa ir 212,50 eiro.

Īpaša kārtība ir mājokļa pabalsta piešķiršanai.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta piektajā daļā ir noteikti koeficienti garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summai mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai dažādiem mājsaimniecību veidiem:

1) atsevišķi dzīvojošai pensijas vecuma personai vai atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti tiek piemērots koeficients 2,5;

2) mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti, – koeficients 2;

3) mājsaimniecībai, kurā ir pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti un bērni, – koeficients 2;

4) pārējām mājsaimniecībām – koeficients 1,5.

Sociālās palīdzības pabalstiem vērtē mājsaimniecības materiālo situāciju atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”, iesniedzot iztikas līdzekļu deklarāciju.

Mājokļa pabalsts ir materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai. Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp GMI sliekšņu summu mājsaimniecībai (kas reizināta ar likuma 35. panta 5. daļā noteikto koeficientu), faktiskajiem izdevumiem un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem, izmantojot minētajos MK noteikumos noteikto formulu.

Tikai mājokļa pabalsta piešķiršanai un aprēķinam likumā ir noteikti koeficienti. Šī pabalsta mērķis ir mājsaimniecībām ar maziem ienākumiem palīdzēt norēķināties par mājokli un komunālajiem maksājumiem, lai pēc to veikšanas mājsaimniecības rīcībā paliktu līdzekļi arī citām dienišķajām vajadzībām.

Turklāt pabalstu piešķir nevis par jebkura lieluma mājokli, visiem komunālajiem maksājumiem bez jebkādiem ierobežojumiem, bet gan atbilstoši MK noteikumos paredzētajām normām. Tās ir uzskaitītas MK noteikumu Nr. 809 3. pielikumā “Mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas”.

Krāslavas novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 2021/16 “Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Krāslavas novada pašvaldībā” 10. punktā ir pateikts: “Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina atbilstoši likumā un Ministru kabineta noteikumos noteiktajam.”

Saistošajos noteikumos netiek ietvertas normas, kas dublē augstāka normatīvā akta tiesību normās ietverto normatīvo regulējumu.

Jūs jautājumā neesat sniegusi informāciju ne par vienu kritēriju, kas ir svarīgs pabalsta aprēķinam. Sociālās palīdzības pabalstus piešķir sociālais dienests. Tajā varat lūgt paskaidrot, kā jums tika aprēķināts mājokļa pabalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas