E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30284
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Mājokļa iegāde pirms laulības noslēgšanas

J
jautā:
23. augustā, 2023
Anna

Labdien! Gribētu saprast, kā rīkoties, ja vēlamies iegādāties mājokli, bet ir šādi sarežģījumi: esam vēl neprecēts pāris, abiem ir līdzīgi ienākumi, taču vienam nupat ir noslēdzies maksātnespējas process (kā privātpersonai). Un tagad domājam, kā uz to skatīsies bankas, ja pieteiktu kredītu kopā (tas būtu vēlams, bet apsveram domu arī vēl neprecēties un tad ņemt kredītu tikai uz tās personas vārda, kurai nav bijis šāds process). Kā būtu labāk?

A
atbild:
24. augustā, 2023

Lai noskaidrotu, kurā gadījumā kreditēšanas nosacījumi būtu izdevīgāki, ieteicams vērsties konkrētajā kredītiestādē.

Par jautājuma juridisko pusi jānorāda: ja mājoklis tiks iegādāts laulības laikā, tas skaitīsies kā laulāto kopīgā manta (ar nosacījumu, ka laulātie nebūs vienojušiem to reģistrēt kā viena laulātā atsevišķo mantu). Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Savukārt, ja mājoklis tiks iegādāts pirms laulības noslēgšanas un tiks reģistrēts kā vienas personas īpašums, tad šķiroties tieši šī persona (īpašnieks) īpašumu patur. Jāatzīmē, ka, iegādājoties mājokli ārpus laulības, īpašuma tiesības uz to var reģistrēt abiem partneriem, piemēram, katram ½ domājamās daļas no nekustamā īpašuma.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 107 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas