E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30202
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Vienošanās par parāda atmaksu un saņemtās summas aplikšana ar IIN

J
jautā:
14. augustā, 2023
Anna

Labdien! Paldies par atbildi! Šķiroties pie notāra, palūgšu viņam sagatavot vienošanās projektu par to, ka laulātais uzņemas dzēst kredītu, kuru es paņēmu (tikai viņa vajadzībām) no saviem līdzekļiem. Laulātais tam piekrīt. Ja tomēr laulātais parādu man neatdos, tad, vai pareizi saprotu, ka man būs jāvēršas tiesā? Kāda ir iespēja, ka parādu 20 000 eiro apmērā tiesā izdosies piedzīt? Vai ir vērts to mēģināt darīt? Laulātais dzīvo ārpus Latvijas. Vai gada laikā parāda atmaksai no laulātā saņemtie 5 300 eiro būs jādeklarē?

A
atbild:
18. augustā, 2023

Liela nozīme būs tam, kā tiks noformēta vienošanās. LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Kā piedzīt uzturlīdzekļus, ja pie notāra ir noslēgta vienošanās” ir aprakstīti vienošanās noslēgšanas veidi, un šī informācija attiecas ne tikai uz uzturlīdzekļiem.

Tomēr jāņem vērā, ka neviens nevar jums garantēt to, ka jūs varēsiet piedzīt parādu no bijušā vīra. Ja vīram nebūs mantas un ienākumu, uz kuriem var vērst piedziņu, pastāv risks, ka jūs no vīra naudu nesaņemsiet.

Uz jautājumu par saņemtās naudas deklarēšanu un aplikšanu ar nodokļiem atbild Valsts ieņēmumu dienests:

“Valsts ieņēmumu dienests konsultē nodokļu maksātājus nodokļu normatīvo aktu piemērošanas jautājumos, kas attiecas uz konkrēto nodokļu maksātāju un radušies šā maksātāja ar nodokli apliekamo darbību rezultātā. Jūsu sniegtā informācija par kredīta ņemšanas un atmaksas nosacījumiem nav pilnīga, tāpēc sniedzam vispārīgu teorētiska rakstura atbildi.

Gada apliekamajā ienākumā netiek ietvertas un ar nodokli netiek apliktas dāvanas no fiziskajām personām pilnā apmērā, ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, brālis, māsa, pusmāsa, pusbrālis, vecvecāki, bērni, mazbērni u. c.).

Saskaņā ar iepriekš minēto bijušais vīrs nav radinieks Civillikuma izpratnē.

Tādējādi, ja ienākums ir gūts no bijušā vīra un ienākumu pārskaitījuma mērķis ir “parāda segšanai”, gūtais ienākums ir vērtējams kā ar nodokli neapliekams līdz 1425 eiro taksācijas gada laikā.

Savukārt ienākums virs 1425 eiro ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokli rezumējošā kārtībā aprēķina un budžetā iemaksā ienākuma guvējs, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Nodokļa maksātājam iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem iesniedzama Valsts ieņēmumu dienestā taksācijas gadam sekojošajā gadā (no 1. marta līdz 1. jūnijam), turpretī līdz 23. jūnijam jāiemaksā budžetā aprēķinātā nodokļa summa.

Gada ienākumu deklarāciju var aizpildīt un iesniegt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), izvēloties sadaļu “Dokumenti” – “Sagatavot dokumentu no veidlapas” – “Iedzīvotāju ienākuma dokumenti” – “Gada ienākumu deklarācija”, vai klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā (iepriekš piesakoties pa tālruņa numuru: 67120005), aizpildot deklarāciju papīra formātā.”

Jūsu gadījumā būtu vērts apsvērt iespēju vienoties ar kredītiestādi par aizņēmēja maiņu, t. i., noslēgt jaunu līgumu/vienošanos ar kredītiestādi, saskaņā ar kuru aizņēmējs ir jūsu laulātais, nevis jūs. Tāpat ieteicams sazināties ar kredītiestādi, lai noskaidrotu, vai jūsu gadījumā šāda iespēja pastāv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas