E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31936
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
3
3

Vai no Baltkrievijas var sūtīt saņēmējam Latvijā nelielu paciņu

J
jautā:
03. martā, 2024
Aleksandrs

Labdien! Vai no Baltkrievijas var sūtīt nelielu paciņu uz Latviju? Ja var, ko ir atļauts sūtīt? 

A
atbild:
22. martā, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ikvienai personai, kura no Baltkrievijas vēlas sūtīt saņēmējam Latvijā nekomerciālu sūtījumu (paciņu ar precēm, par ko saņēmējs nemaksā, dāvanu), ir jāievēro normatīvajos aktos noteiktie nosacījumi preču pārvietošanai, tostarp ierobežojumi un aizliegumi. Ar Latvijā spēkā esošajiem nosacījumiem var iepazīties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tīmekļvietnē www.vid.gov.lv, sadaļas “Pasta sūtījumi” apakšsadaļā “Nekomerciāli sūtījumi”. 

Jāņem vērā, ka pārtikas produktus, ko nav atļauts ievest Eiropas Savienībā personīgam patēriņam, aizliegts sūtīt arī pa pastu. Ar pārtikas preču pārvietošanas nosacījumiem var iepazīties VID tīmekļvietnes sadaļas “Ceļošana” apakšsadaļā “Pārtikas produkti”. Piemēram, konfektes, šokolādi, cepumus nav aizliegts ievest Eiropas Savienībā, līdz ar to minētās preces var sūtīt arī pa pastu. 

Nekomerciālu sūtījumu (dāvanu) atbrīvo no nodokļiem, ja sūtījuma kopējā vērtība nepārsniedz 45 eiro, un ar nosacījumu, ka minētais sūtījums nav komerciāls. Ja preces vērtība sūtījumā pārsniedz 45 eiro, saņēmējam Latvijā ir jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis (no preces pilnas vērtības). Ja sūtījumā esošo preču vērtība pārsniedz 150 eiro, saņēmējam jāmaksā gan pievienotās vērtības nodoklis, gan muitas nodoklis. 

Lai atsevišķas preces – tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus, smaržas un tualetes ūdeņus – vērtībā līdz 45 eiro atbrīvotu no muitas nodokļa, ir noteikti daudzuma ierobežojumi (skatīt informāciju VID tīmekļvietnē, sadaļā “Daudzuma ierobežojumi nekomerciālā sūtījumā”). 

Tā kā spēkā ir Eiropas Savienības noteiktās sankcijas pret Baltkrieviju, personām papildus jāpievērš uzmanība tam, lai sūtījumā nebūtu tādu preču, kuru imports (ievešana) ir aizliegts sankciju dēļ. Sankcijām ir pakļautas, piemēram, šādas preces: koksnes izstrādājumi, dzelzs un tērauda izstrādājumi, minerālie vai ķīmiskie mēslošanas līdzekļi. Sankcijām pakļauto preču saraksti ir pieejami Padomes 2006. gada 18. maija Regulas (EK) Nr. 765/2006 par ierobežojošiem pasākumiem, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā un Baltkrievijas iesaistīšanos Krievijas agresijā pret Ukrainu, attiecīgajos pielikumos (vairāk informācijas VID tīmekļvietnes sadaļā “Sankcijas”). Regulas jaunākā redakcija pieejama Eiropas Komisijas tīmekļvietnē šeit.

Atgādinām, ka, lai saņemtu pasta sūtījumu, tas būs jāatmuito, noformējot muitas procedūru, – imports. 

Informācija par pasta sūtījumiem no valstīm, kuras nav ES sastāvā, pieejama VID tīmekļvietnē, sadaļā “Pasta sūtījumi”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas