E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29793
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Izglītības iestāde ir tiesīga lūgt atmaksāt nepamatoti izmaksāto stipendiju

J
jautā:
27. jūnijā, 2023
Alfons

Izglītības iestāde pieļāva kļūdu un stipendijas summu pārskaitīja studentam vairākas reizes. Vai izglītības iestādei ir tiesības pieprasīt naudas atmaksu? Pārskaitītā stipendijas summa ir trīs reizes lielāka, nekā norādīts stipendijas līgumā.

A
atbild:
11. jūlijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības iestādei, kura kļūdaini izmaksājusi studentam lielāku stipendiju, nekā viņam pienākas, ir tiesības lūgt atmaksāt nepamatoti izmaksāto naudas summu. Tajā pašā laikā normatīvie akti, t.sk. Ministru kabineta noteikumi Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām”, neparedz šādu pienākumu. Ja stipendijas saņēmējs pats godprātīgi atmaksu neveic, tad izglītības iestādei nav tiesību pārmaksāto summu ieturēt arī no nākamajā periodā izmaksājamām stipendijām. Taču būtu jāņem vērā, ka izglītības iestādes stipendiju fonds šādā gadījumā būs cietis zaudējumus, līdz ar to ne visi studenti, kuriem stipendija vai piemaksas pie stipendijas pienāktos, to saņems.

Papildus jānorāda, ka Latvijas Republikas Augstākās Tiesas/Senāta Administratīvo lietu departaments spriedumā lietā Nr. A420282416, SKA-150/2020 konstatēja: ja darba devējs cietis faktiskus zaudējumus, jo kļūdaini veicis iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas, ņemot vērā Latvijas Republikas Satversmes 105. pantā aizsargātās personu tiesības uz īpašumu, kā arī taisnīguma principu, ir atzīstamas tā tiesības pieprasīt pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu. Minētā judikatūra pēc analoģijas ir attiecināma arī uz jūsu gadījumu. Tas nozīmē, ka izglītības iestāde var vērsties ar prasījumu tiesā par pārmaksātās naudas summas atmaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas