E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29641
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība nosaka dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus

J
jautā:
11. jūnijā, 2023
Ieva

Labdien! Esmu iestājusies rindā uz pašvaldības dzīvokli sakarā ar to, ka strādāju pašvaldībā un mana deklarētā adrese ir citā pilsētā. Esmu viena ar bērnu. Ir piešķirts vienistabas dzīvoklis, kurš mums ir par mazu. Vai es varu atteikties no šī dzīvokļa un gaidīt, kad piešķirs citu, lielāku? Vai, ja es atsakos no šī, tad izstājos no rindas? Paldies.

A
atbild:
19. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja jums pašvaldība piešķīrusi dzīvokļa īres tiesības likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, tad šī dzīvokļa īpašnieks esat nevis jūs, bet gan pašvaldība. Un ar to rīkoties var tikai īpašnieks.

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu vienīgi šajā likumā noteiktajām personām un ievērojot šā likuma un Dzīvojamo telpu īres likuma noteikumus.

Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu tiek slēgts dzīvojamās telpas īres līgums.

Likuma 24. pants (“Palīdzība īrētās pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu”) nosaka:

“(1) Pašvaldība var sniegt palīdzību pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu domes saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā.

(2) Palīdzību īrētās pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu pašvaldība sniedz tādā secībā, kādā reģistrēti iesniegumi par attiecīgā veida palīdzības saņemšanu.”

Tas, vai varat iestāties rindā uz dzīvokļa apmaiņu vai atteikties no piešķirtā dzīvokļa un iestāties rindā no jauna, jānoskaidro pašvaldībā, informējot par savu situāciju un vēlmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas