E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27099
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Vai karitatīvais sociālais darbinieks var strādāt skolā par sociālo pedagogu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Daina

Labdien! Vai karitatīvais sociālais darbinieks var strādāt skolā par sociālo pedagogu?

A
atbild:
19. augustā, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Prasības sociālajam pedagogam nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai noteiktas Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 10. punktā: “Par sociālo pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kura ieguvusi augstāko pedagoģisko izglītību un sociālā pedagoga kvalifikāciju vai augstāko izglītību un sociālā darbinieka kvalifikāciju, ja studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz četru kredītpunktu jeb 160 stundu apjomā.”

Tātad minēto noteikumu regulējums neparedz personai, kura ieguvusi augstāko izglītību (profesionālā bakalaura grādu sociālajā darbā) un karitatīvā sociālā darbinieka kvalifikāciju, tiesības strādāt par sociālo pedagogu izglītības iestādē, jo studiju programmas apguves rezultātā nav iegūta ne augstākā pedagoģiskā izglītība, ne sociālā pedagoga kvalifikācija. Vienlaikus nav noteikts, ka arī sociālā darbinieka, t. sk. karitatīvā sociālā darbinieka, izglītība un profesionālā kvalifikācija varētu būt pietiekama sociālā pedagoga darbam skolā, ja vien ir izpildīti MK noteikumu Nr. 569 10. punktā noteiktie papildu nosacījumi. Lai par to pārliecinātos, ir jāizvērtē diploma pielikumā norādīto apgūto studiju kursu un to apjoma atbilstība pedagoģiskajām studijām.

Profesionālo bakalaura studiju programmu “Karitatīvais sociālais darbs” var apgūt Latvijas Kristīgajā akadēmijā (LKrA). Augstskolas tīmekļvietnē ievietotajā programmas aprakstā minēts, ka tā “[..] izglīto augstākā līmeņa speciālistus profesionālam darbam valsts un pašvaldību sociālā darba iestādēs, nevalstiskajās organizācijās, Baznīcas dažādu konfesiju institūcijās, kā arī attīsta savus individuālā sociālā darba uzņēmumus. Pabeidzot studijas, Jūs varēsiet strādāt ar dažādām klientu grupām – bērniem, jauniešiem, cilvēkiem ar GRT, ar gados vecākiem cilvēkiem un viņu tuviniekiem. Karitatīvais sociālais darbs ir praktiska un ētiska darba profesija, kas sniedz zināšanas, kā palīdzēt cilvēkiem. Jūs varēsiet uzsākt sociālā darbinieka karjeru, arī privātpraksi”.

Ne tikai šīs studiju programmas, bet arī profesionālā maģistra studiju programmas “Karitatīvais sociālais darbs” aprakstā nekas nav minēts par to, ka absolventi tiktu sagatavoti arī sociālā pedagoga darbam skolā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 104 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas