SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Nosaka augstāku patērētāju tiesību aizsardzību digitālajā jomā

Stājas spēkā 15.03.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Otrdien, 15. martā, stājas spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem tiek noteiktas patērētāju tiesības neatbilstoša digitālā satura un digitālā pakalpojuma iegādes un piegādes gadījumā, tādējādi veicinot augstāku patērētāju tiesību aizsardzības līmeni digitālajā jomā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma (PTAL) grozījumos precizēta terminoloģija, jaunā redakcijā izteikti vairāki panti, likums papildināts ar dažādiem jauniem pantiem un III1 nodaļu “Digitālā satura un digitālā pakalpojuma atbilstība līguma noteikumiem”.

Grozījumi veidoti tā, lai PTAL ietvertu speciālus noteikumus, kas attiecināmi tieši uz digitālā satura vai digitālā pakalpojuma atbilstību līguma noteikumiem un piegādi, kā arī specifiskiem, citām precēm vai pakalpojumiem neraksturīgiem aspektiem, kā, piemēram, sadarbspēju, modificēšanu vai integrēšanu. Tāpat likums ietver noteikumus par atteikuma tiesībām, iegādājoties šādu saturu vai pakalpojumu.

Grozījumi precizē patērētāja prasījuma tiesības un termiņu, kā arī nosaka tiesiskās aizsardzības līdzekļus digitālā satura vai pakalpojuma neatbilstības vai piegādes neesamības gadījumā. Tostarp likuma grozījumi nostiprina patērētāja tiesības lūgt pārdevējam novērst digitālā satura vai pakalpojuma neatbilstību.

Šī likuma noteikumus par digitālo saturu un digitālajiem pakalpojumiem nepiemēro par:

  • tādu pakalpojumu sniegšanu, kuri nav digitālie pakalpojumi, neatkarīgi no tā, vai pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs izmanto digitālos līdzekļus, lai radītu pakalpojuma rezultātu vai to nodotu patērētājam;
  • elektronisko sakaru pakalpojumiem, izņemot starppersonu sakaru pakalpojumus, neizmantojot numerāciju;
  • veselības aprūpes pakalpojumiem;
  • azartspēļu pakalpojumiem;
  • finanšu pakalpojumiem;
  • programmatūru, kuru pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs piedāvā saskaņā ar bezmaksas atklātā pirmkoda licenci, par kuru patērētājs nemaksā un saistībā ar kuru patērētāja sniegtos personas datus pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs apstrādā tikai tādēļ, lai uzlabotu konkrētās programmatūras drošumu, saderību vai sadarbspēju;
  • digitālā satura piegādi, ja digitālais saturs vairumam sabiedrības tiek nodrošināts citā veidā, nevis ar signāla pārraidi – priekšnesumā vai organizētā pasākumā;
  • digitālo saturu, kuru nodrošina valsts pārvaldes iestādes.

Šī likuma noteikumus nepiemēro arī precēm, kuras pārdod tiesībaizsardzības iestāde, izpildot tiesas lēmumu, vai citā veidā.

Kopumā izmaiņas veicinās ātrāku vienotā digitālā tirgus izaugsmi, stiprinās patērētāju tiesības un atvieglos pārrobežu tirdzniecību uzņēmumiem, norādīts likumprojekta anotācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI