SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. decembrī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
7
7

Kādas likumu izmaiņas stājas spēkā 1.janvārī?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiesību aktu vietnē "Likumi.lv" ir nodrošināta pieeja LV portāla skaidrojumiem un e-konsultācijām, kas atbilst normatīvajam aktam. Savukārt LV portāla veidoto publikāciju tekstā ir sasaiste ar konkrētā tiesību akta pantiem.

2014.gada 1.janvāris būs diena, kad spēkā stāsies rekordliels tiesību aktu skaits – teju desmitreiz vairāk nekā 1.janvārī iepriekšējos gados. Vairums izmaiņu saistītas ar pāreju uz eiro. Kur vienkopus var iepazīties ar to tiesību aktu sarakstu, kas stāsies spēkā 1.janvārī? Kādus skaidrojumus sagatavojis LV portāls? Piedāvājam noderīgās informācijas ceļvedi.

Šogad ir īpaša situācija - jau no septembra pieaugusi jauno tiesību aktu plūsma, kas ir pārejas uz eiro konsekvence. Līdz ar to situācija 2014.gada 1.janvārī būs neikdienišķa - stāsies spēkā ļoti daudz tiesību aktu (to izmaiņu).

Spēkā stāsies rekordliels tiesību aktu skaits

Jau šobrīd ir skaidrs, ka 2014.gada 1.janvārī stāsies spēkā vairāk nekā 1000 tiesību aktu (to skaitā – grozījumi). Līdz 16.decembrim oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ir izsludināti jau 987 šādi tiesību akti (to skaitā 155 likumi un 603 MK noteikumi). Salīdzinājumam - 2013.gada 1.janvārī stājās spēkā 156 tiesību akti.

"Jāatzīmē, ka lielākajā daļā tiesību aktu, kas stāsies spēkā ar nākamo gadu, ir veikti tehniski grozījumi, summas latos aizstājot ar atbilstošām summām eiro. Attiecīgu grozījumu sagatavošana un publicēšana "Latvijas Vēstnesī" turpināsies vēl visu decembri," tiesību aktu plūsmas pieauguma iemeslu skaidro oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" Oficiālo publikāciju departamenta direktore, Likumi.lv galvenā redaktore Inese Luste.

Vienkopus ar pilnu tiesību aktu sarakstu, kuri stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī, var iepazīties vietnē Likumi.lv. Ērtības labad tiesību akti sarakstā ir grupēti pēc to veida, piemēram, likumi, MK noteikumi, pašvaldību saistošie noteikumi u.c. Saraksts katru dienu tiek papildināts, tātad tas vienmēr pieejams kā aktualizētais.

Iesakām izmantot kalendāru – ar tā palīdzību var atvērt ikvienu interesējošo datumu un aplūkot attiecīgo tiesību aktu sarakstu, kas stājas spēkā, kas zaudē spēku vai kas publicēti šajā dienā. 

Visi likumu grozījumi, kas stāsies spēkā 1.janvārī, jau ir iekļauti pamattekstos un tiem ir apskatāmas "nākotnes redakcijas" uz 01.01.2014. (kur tās atrodas - skat. raksta augšā attēlu).

Karstais temats LV portālā: Spēkā no 2014.gada

Gada nogalē un nākamā gada sākumā iedzīvotājiem ir liela interese par tiesiskā regulējuma izmaiņām, tādēļ LV portāls, turpinot iepriekšējos gados iedibināto tradīciju, piedāvā publikāciju sēriju, ko apvieno temats "Spēkā no 2014.gada".

LV portāla sākumlapā izvietotais aktuālā temata "Spēkā no 2014.gada" pieteikums ļauj lietotājiem ērti un vienkārši izvēlēties sev aktuālos skaidrojumus. Patlaban šajā tematiskajā apkopojumā ir iekļauti tādi skaidrojumi, kas LV portālā saistībā ar no jaunā gada noteikto tiesisko regulējumu publicēti iepriekš. LV portāla redakcija gan šī gada nogalē, gan janvāra sākumā papildinās tematu ar jaunām publikācijām par svarīgākajām tiesiskā regulējuma izmaiņām. Piemēram, vēlreiz precizēsim kam un kādas būs jaunās māmiņalgas, izmaiņas pensiju lietās, nodokļu jautājumos, parādsaistību kārtošanā u.c.

Lietotājiem ir arī alternatīvas iespējas – piemēram, rakstu bibliotēkā, lietojot labajā sānu slejā piedāvāto rīku, izvēlēties, piemēram, šaurāku tematisko rakstu sēriju "No lata uz eiro" vai kādu citu.

Turpinājumā – jau pieejamo skaidrojumu saraksts aktuālajā tematā "Spēkā no 2014.gada".

SKAIDROJUMS  | 13.12.2013

Eiro nāk: pensiju un sociālo pabalstu izmaksa pēc eiro ieviešanas

No 2014.gada 1.janvāra jebkurš maksājums, ko iedzīvotāji saņems no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, būs eiro valūtā, neatkarīgi no tā, par kādu laiku tas būs aprēķināts. Tas attiecas arī uz maksājumiem par periodiem līdz 2014.gada 1.janvārim, kuros ietilpst, piemēram, nesaņemtie pabalsti.

SKAIDROJUMS  | 04.12.2013

Eiro nāk: kas pēc eiro ieviešanas notiks ar līgumiem, kas noslēgti latos?

Kad 2014.gada 1.janvārī Latvijā ieviesīs eiro, spēkā esošos līgumus nevajadzēs grozīt vai aizstāt ar jauniem, jo summas tiks automātiski pārrēķinātas pēc matemātiskā principa, ņemot vērā oficiālo pārejas kursu – 0,702804 lati par eiro. Tas attiecas uz visiem līgumiem, tai skaitā arī , piemēram, uz īres vai studiju līgumiem.

SKAIDROJUMS  | 20.11.2013

Videonovērošana alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā

2014.gada 1.janvārī stāsies spēkā Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta jaunā 1.1daļa, kurā noteikti nosacījumi alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā, izņemot alu, kurā absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus. Tie jāizvieto nodalītā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā, vai arī pārdot alkoholu var, tikai individuāli apkalpojot katru pircēju; jānodrošina videonovērošana; nodalītajā pašapkalpošanās zonā drīkst izvietot tikai alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, kā arī preces, kas saistītas ar alkoholiskajiem dzērieniem.

SKAIDROJUMS | 25.09.2013

Mainīsies uzskaites un aprēķinu kārtība par mājā saņemtajiem pakalpojumiem (II)

Ar grozījumiem MK 2008.gada 9.decembra noteikumos Nr.1014 "Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu" maksu par lifta uzturēšanu iekļauj mājas apsaimniekošanas izdevumos. Tas nozīmē, ka vairs nebūs spēkā iepriekšējā kārtība, kas paredz par lifta uzturēšanu maksāt kā par atsevišķu pakalpojumu. Šīs izmaiņas stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

SKAIDROJUMS | 18.09.2013

Pensiju likuma grozījumi – piemaksas, invaliditātes pensijas vietā piešķirot vecuma pensiju

Grozījumus likumā "Par valsts pensijām", ar kuriem piešķirs piemaksu pie vecuma pensijas tiem cilvēkiem, kuri iepriekš bija invaliditātes pensijas saņēmēji, Saeima pieņēma šogad 23.maijā. Tie stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

SKAIDROJUMS | 23.08.2013

Jauni noteikumi ēku energoefektivitātei

Būvniecības informācijas sistēmā vēl nav izveidota, to plānots izstrādāt līdz 2014.gada sākumam. MK noteikumos Nr.383 "Noteikumi par ēku energosertifikāciju" iekļauts pārejas noteikums par ēku energosertifikātu un ēku pagaidu energosertifikātu reģistrāciju no 2014.gada 1.janvāra.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI