E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31805
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Ja īrniekiem beidzies īres līgums un sakrājušies parādi

J
jautā:
13. februārī, 2024
Jūlija

Daudzdzīvokļu namā Rīgā ir sociālais dzīvoklis, kurā dzīvo daudzbērnu ģimene. Diemžēl kaimiņi ir agresīvi, regulāri naktī trokšņo, ir draudējuši kaimiņiem izrēķināties, skaļi atskaņo mūziku nakts laikā, dzīvoklis ir nekārtīgs un, iespējams, perēklis insektiem. Policija īpašumu apsekojusi trīs reizes, ir audio ieraksti, kuros dzirdama vardarbība un trokšņošana. Ir zināms, ka īres līgums ir beidzies un rēķini netiek apmaksāti, radot pamatīgu parādu. Par šiem īrniekiem atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departaments, kuri ir bijuši atsaucīgi, bet vairāk neko izdarīt nevar. Esam mājas biedrība, kas ir gatava vērsties pie institūcijām. Kur un kā vērsties, lai konkrētos cilvēkus pārvietotu uz citu dzīvesvietu?

A
atbild:
02. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo telpu īres likuma 6. pants nosaka: “Dzīvojamās telpas vienīgais lietošanas pamats īrniekam ir rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, bet apakšīrniekam  rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas apakšīres līgums.” Savukārt likuma 19. pants paredz, ka dzīvojamās telpas īres līgums izbeidzas līdz ar tā termiņa izbeigšanos. 

Prasība par īrnieka izlikšanu no dzīvokļa ceļama Civilprocesa likuma 26. panta 1. daļā noteiktajā kārtībā, proti, prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Prasība jāceļ dzīvokļa īpašniekam, kura telpas īrnieki neatbrīvo. 

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka īpašnieka pienākums ir norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana), un veikt citus maksājumus. 

Savukārt Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. pants noteic: “Pārvaldnieka pienākums ir kontrolēt dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumus par pārvaldniekam uzdotajām pārvaldīšanas darbībām, tai skaitā  ja saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu dzīvojamās mājas īpašnieks ir pieņēmis lēmumu veikt šos maksājumus ar pārvaldnieka starpniecību  par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Maksājumu kontrole ietver pienākumu: 

  • sagatavot izziņu par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumiem; 
  • sagatavot paziņojumu par parāda esamību; 
  • celt tiesā citu dzīvojamās mājas īpašnieku interesēs prasību pret dzīvojamās mājas īpašnieku par maksājumu saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi.” 

Tātad mājas pārvaldniekam ir visas tiesības celt prasību tiesā pret dzīvokļa īpašnieku par maksājumu saistību neizpildi. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas