E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30615
Lasīšanai: 3 minūtes

Jau saskaņots būvniecības process nav vēlreiz jāsaskaņo ar jauno īpašnieku

J
jautā:
04. oktobrī, 2023
Juris

Būvniecības iecere un izvietojums 2006. gadā tika saskaņots ar toreizējo blakus esošā zemesgabala īpašnieku, kurš parakstījās uz ģenerālplāna lapas ar būves piesaistēm un griezumu. Tātad tika saskaņota būvniecības iecere par brīvi stāvoša dārza kamīna – grila – būvēšanu uz zemesgabalu robežas. Būvei nav logu un durvju, un tā sastāv no malkas plītsvirsmas ar diviem čuguna sildriņķiem, grila, darba virsmas un skursteņa, un virs tās uzlikta vaļēja nojume 20 m2 platībā. Toreiz, telefoniski konsultējoties ar būvvaldes juristiem, tika saņemts skaidrojums, ka šāda būve nav jāsaskaņo būvvaldē, bet jāsaskaņo ar blakus esošā zemesgabala īpašnieku, jo to ir paredzēts būvēt uz zemesgabalu robežas. Tas tika izdarīts. Pašreizējais īpašnieks zemesgabalu ieguvis 2017. gadā, jau pēc būves būvniecības pabeigšanas, un viņam bija zināms iegūstamā īpašuma sastāvs, robežas, situācija dabā, blakus esošo būvju izvietojums un to ietekme uz ieguvēja tiesībām. Viņš ceļ pretenzijas. Vai 2006. gada saskaņojums, kas apliecināts ar personisku parakstu, ir pamatojums tam, ka būve attiecīgajā vietā ir likumīga un atbilst pašreiz spēkā esošajam normatīvam, MK noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6.3.4. punktam? Nevienā normatīvajā aktā nav norādīts, ka šāds saskaņojums nav spēkā un ka būve jāsaskaņo no jauna ar īpašnieku, kurš zemi pārpirka deviņus gadus vēlāk un ar kuru šobrīd ir saspīlētas attiecības – sarunas nav iespējamas.

A
atbild:
24. oktobrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar tiesu praksi, ja saskaņojums būvniecības laikā ir noticis, tad tāds nav jāsaņem no katra jaunā īpašuma ieguvēja, proti, [..] gadījumā, kad īpašums iegūts jau pēc būvniecības pabeigšanas, tā ieguvējam ir zināms iegūstamā īpašuma sastāvs, robežas, situācija dabā, blakus esošo būvju izvietojums un to ietekme uz ieguvēja tiesībām.

Šādā ziņā nevar atgriezties būvniecības procesā, kurš ir noslēdzies, un administratīvā procesa kārtībā prasīt jaunu saskaņošanu. Ja blakus esošā īpašuma īpašnieks uzskata, ka ar būvi tiek aizskartas viņa īpašuma tiesības (piemēram, būve vai tās daļa faktiski atrodas viņa īpašuma robežās), tad viņš var vērsties tiesā par šāda aizskāruma novēršanu civiltiesiskā kārtībā (skatīt, piemēram, Senāta 2017. gada 27. decembra spriedumu lietā Nr. SKA 101/2017, 10. punktu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas