E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30419
Lasīšanai: 3 minūtes

Ārstējošais ārsts lemj par citu speciālistu piesaisti

J
jautā:
10. septembrī, 2023
Arturs

Vai slimnīcai ir pienākums piesaistīt psihologu/psihoterapeitu pacientam, kurš ir iestājies stacionārā ar pamatslimību un ļoti smagu depresiju? Cilvēks depresijas dēļ pret ārstēšanu izturas noraidoši/pavirši. Cik zinu, pacientam ar smagu depresiju parasti jābūt pieejamai vismaz kādai psiholoģiskajai palīdzībai. Medikamenti pret depresiju šobrīd nepalīdz vai nav pietiekami efektīvi. Kā šādos gadījumos notiek ārstēšana, ņemot vērā, ka pacientu ar smagu depresiju var būt ļoti grūti motivēt un veicināt ārstēšanu? Piemēram, pacients vienu dienu var izturēties noraidoši, savukārt nākamajā dienā – pozitīvi.

A
atbild:
29. septembrī, 2023

Saskaņā ar Pacientu tiesību likumu ārstējošais ārsts vada pacienta ārstniecību, pieņem ar pacienta ārstniecību saistītus lēmumus un kopumā atbild par visas pacienta ārstniecības pamatotību, mērķtiecību, nepārtrauktību, kvalitāti un rezultātiem.

Arī Veselības inspekcija (VI) apstiprina, ka ārstējošais ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un nozīmē nepieciešamos izmeklējumus un konsultācijas, kā arī pieņem lēmumu par ārstēšanas taktikas izvēli konkrētajā situācijā, tostarp citu speciālistu piesaisti.

Jāņem vērā, ka psihiatriskā ārstēšana ir brīvprātīga, proti, pacientam tai ir jāpiekrīt. Ārstniecības likuma 68. pants nosaka gadījumus, kad to var veikt arī bez personas piekrišanas. Tie ir gadījumi, ja pacients:

  • ir draudējis vai draud, centies vai cenšas nodarīt sev vai citai personai miesas bojājumus vai ir izturējies vai izturas varmācīgi pret citām personām un ārstniecības persona konstatē, ka pacientam ir psihiskās veselības traucējumi, kuru iespējamās sekas varētu būt nopietni miesas bojājumi pacientam pašam vai citai personai;
  • ir izrādījis vai izrāda nespēju rūpēties par sevi vai savā aizbildnībā esošām personām un ārstniecības persona konstatē, ka pacientam ir psihiskās veselības traucējumi, kuru iespējamās sekas varētu būt nenovēršama un nopietna personas veselības pasliktināšanās.

Aicinām situāciju pārrunāt ar ārstniecības iestādi, kurā pacients ārstējas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas