SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
10. decembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
7
7

Georga lentītes publiskos pasākumos: aizliegta arī to izmantošana stilizētā veidā

Stājas spēkā 08.12.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja personas nepiedalās publiskā pasākumā un Georga lenti izmanto privātām vajadzībām, piemēram, to pieliek savam transportlīdzeklim vai apģērbam, – tad šādā veidā tās nav aizliegts izmantot.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Turpmāk publiskos pasākumos nedrīkstēs izmantot Georga lentes. Valsts policija skaidro, ka sodu par lenšu izmantošanu varēs saņemt arī tad, ja tā tiks izmantota stilizētā formā. Vienlaikus privātām vajadzībām, nepiedaloties publiskos pasākumos, Georga lentes joprojām var izmantot.

īsumā
  • Šādi grozījumi pieņemti, ņemot vērā Krievijas ekspansiju Ukrainā un tās īstenoto totalitāro ideoloģiju attiecībā uz bijušajām PSRS republikām.
  • Par Georga lenšu izmantošanu publiskos pasākumos var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām — naudas sodu līdz 2 900 eiro.
  • Sākotnēji likumsargi veiks skaidrojošo jeb preventīvo darbu, lūdzot noņemt Georga lenti.
  • Georga lentītes publiskos pasākumos nevar izmantot arī stilizētā veidā.

To paredz grozījums likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” un grozījums Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas stājās spēkā 8. decembrī.

Par Georga lenšu izmantošanu publiskos izklaides un svētku pasākumos, kā arī sapulcēs, gājienos un piketos var tikt piemērots brīdinājums vai naudas sods:

  • fiziskajām personām līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām – līdz pat 2 900 eiro.

Noteikti arī izņēmumi

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš LV portālam skaidroja, ka liegumam ir noteikti arī izņēmumi, piemēram, dažādi saskaņoti mākslas pasākumi, filmas, dokumentālās filmas, kauju rekonstrukcijas, teātra izrādes. Šādas Georga lentes var izmantot kā rekvizītu mākslā, akcentēja Kaimiņš.

Tāpat lenti joprojām var lietot jebkura persona individuāli, piemēram, piestiprinot automašīnas spogulim vai apģērbam.

Diskusijas, strādājot pie grozījumiem, radījuši praktiskāki jautājumi, vai, piemēram, kleita attiecīgā krāsojumā publiskā pasākumā uzskatāma par pārkāpumu. A. Kaimiņš gan norādīja, ka policistiem šādos gadījumos būtu jāvadās pēc veselā saprāta, jo likumā nevar ierakstīt pilnīgi visu.

Kā policija veiks kontroli

Policija publiskos izklaides un svētku pasākumos, tāpat sapulcēs, gājienos un piketos ir klātesoša un kontrolēs arī to, vai tiek ievērotas pieņemtās izmaiņas likumos saistībā ar liegumu publiskos pasākumos, piketos, sapulcēs, gājienos izmantot Georga lentes, uz jautājumu, kā tiks veikta kontrole, LV portālam atbildēja Valsts policijas pārstāve Ance Rozīte. Likumsargu rīcībā ir tehniskie līdzekļi (bezpilota gaisa kuģi jeb droni, kā arī Body kameras), ar kuriem ir iespējams fiksēt pārkāpumus un saukt pie atbildības pārkāpuma veicējus.

“Protams, sākotnēji likumsargi veiks skaidrojošo jeb preventīvo darbu un izteiks brīdinājumu, piemēram, palūgs noņemt Georga lenti. Taču, ja uzrunātā persona atteiksies to darīt un ignorēs policijas lūgumu – turpinās nepildīt policijas likumīgās prasības, – tā tiks saukta pie administratīvās atbildības par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, kā arī par Georga lentes izmantošanu publiskā pasākumā. Katrs gadījums tiks vērtēts individuāli,” skaidroja Rozīte.

Svarīgi piebilst, ka publiskos izklaides un svētku pasākumos, tostarp sapulcēs, gājienos un piketos, dalībniekiem ir aizliegts izmantot Georga lenti arī stilizētā veidā.

Publiskos izklaides un svētku pasākumos, tostarp sapulcēs, gājienos un piketos, dalībniekiem ir aizliegts izmantot Georga lenti arī stilizētā veidā.

Atbildot uz jautājumu, kāda varētu būt likumsargu iespējamā rīcība situācijā, ja persona apmeklēs publisku pasākumu, piemēram, apģērbā, kas vizuāli atgādina Georga lenti, A. Rozīte uzsvēra, ka sākotnēji policija vērsīsies pie konkrētās personas, lai noskaidrotu tās ierašanās mērķi konkrētajā pasākumā un izskaidrotu likuma normas.

Vienlaikus Valsts policijas pārstāve arī atgādināja –, ja personas nepiedalās publiskā pasākumā un Georga lenti izmanto privātām vajadzībām, proti, pieliek to savam transportlīdzeklim vai apģērbam, – tad šādā veidā tās nav aizliegts izmantot, tā ir cilvēka brīva izvēle.

Kāpēc Georga lentes tika aizliegtas

“Ņemot vērā Krievijas ekspansiju Ukrainā un tās īstenoto totalitāro ideoloģiju attiecībā uz bijušajām PSRS republikām, Latvijai ir pamats saskatīt pietiekamu apdraudējumu tās demokrātiskajai iekārtai un drošībai. Georga lenšu kā simbola nozīme laika gaitā ir mainījusies, un, pašlaik tās aizliedzot, tiktu ierobežotas iepriekš minētās ideoloģijas izpausmes. Mums ir skaidri jāpauž savas vērtības un jāparāda nostāja pret šo lenšu lietošanu publiskos pasākumos,” iepriekš uzsvēris Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs A. Kaimiņš. 

Likuma “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” 11. panta pirmās daļas 5. punkts līdz šim noteica, ka sapulces, gājiena un piketa dalībniekam šo pasākumu laikā ir aizliegts izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo tās republiku un nacistiskās Vācijas karogus, to bruņoto spēku un represīvo iestāžu formas tērpus, kā arī šā apģērba elementus, kuru kopums pēc to vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes. Tāpat aizliegts izmantot PSRS, bijušo tās republiku un nacistiskās Vācijas ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus — sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni. 

Attiecīgs aizliegums noteikts arī Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma 4.1 panta pirmās daļas 4. punktā. Kā izņēmums noteikti gadījumi, kad minēto elementu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu vai tos izmanto izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI