SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. aprīlī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
2
5
2
5

Miega magones dārzā augt nedrīkst

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Miega magoni atpazīt ir viegli: tā ir magone, kuras vainaglapas baltas, gaiši violetas līdz sārti violetas, pie pamata tumši violets plankums. Savukārt dažādas dekoratīvās magones, kas zied puķu dārzos, likums audzēt neaizliedz.

FOTO: wikipedia.com

Likums „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” paredz, ka Latvijā ir noteikti augi, kurus aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai. Par miega magoņu, Indijas kaņepju un kokaīnkrūmu audzēšanu draud kriminālatbildība.

Likums aizliedz Latvijā audzēt miega magoni (Papaver somniferum), kokaīnkrūmus (Erythroxylum) un Indijas kaņepi (Cannabis sativa subsp. indica). Turklāt likumā īpaši atrunāts, ka lauksaimnieciski vai citādi izmantojamās zemēs to īpašnieka vai nomnieka pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās miega magones. 

Kā skaidro Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Augkopības nodaļas vecākais referents Adris Bumbuls, jāievēro, ka likums aizliedz audzēt tikai vienu magoņu sugu, nevis visas magones kopumā.

Latvijā ir sastopamas četras magoņu sugas, no kurām saimnieciska nozīme ir tikai miega magonei (Papaver somniferum L). Miega magoni atpazīt ir viegli: tā ir magone, kuras vainaglapas ir baltas, gaiši violetas līdz sārti violetas, pie pamata tumši violets plankums; to sēklas izmanto konditorejā. Savukārt dažādas dekoratīvās magones, kas zied puķu dārzos, likums audzēt neaizliedz.

"Dārzā nedrīkst augt arī viena miega magone."

Kā stāsta A.Bumbuls, Zemkopības ministrijai savulaik bijusi doma atrast iespēju Latvijas zemniekiem ļaut audzēt ēdamo magoņu sēklas tepat, Latvijā, tomēr pašlaik šī jautājuma virzīšana ir apstājusies. "Iekšlietu ministrija iebilst pret brīvu šo kūltūraugu audzēšanu, šis jautājums ir sarežģīts un komplicēts," norāda A.Bumbuls.

 Šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem Latvijā atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Tātad dārzos droši drīkst audzēt tās kaņepes, kas kā eglītes izaug cilvēka augumā. To sējumus drīkst ierīkot tikai atklātā laukā, bet telpās un segtajās platībās - siltumnīcās vai zem plēves – arī šīs kaņepes audzēt nedrīkst. Zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās kaņepes, kuras aizliegts audzēt.

Par nelikumīgu audzēšanu - kriminālatbildība

Mazdārziņu īpašniekiem var rasties jautājums, vai tiešām savam priekam nedrīkst audzēt pat dažas miega magones. Valsts policija skaidro, ka likums "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" aizliedz miega magoņu audzēšanu bez jebkādiem nosacījumiem vai skaitliskajiem ierobežojumiem. Tas nozīmē, ka dārzā nedrīkst augt arī viena miega magone. Policija uzsver, ka ne tikai miega magoņu, arī citu magoņu šķirņu audzētājiem jābūt piesardzīgiem un jāpadomā, vai šo augu dārzā tiešām vajag.

Augošās magones piesaista narkotisko vielu lietotāju uzmanību. Līdz ar vēlmi tās novākt, magones var provocēt arī cita rakstura nelikumīgu rīcību, tādēļ drošības nolūkos vēlams nepieļaut to audzēšanu privātajos dārzos vai citās platībās.

"Likums aizliedz audzēt tikai vienu magoņu sugu, nevis visas magones kopumā."

Tas, kā policija rīkosies, dārzā ieraugot vienu miega magoni vai veselu magoņu lauku, atkarīgs no katra konkrētā gadījuma – te viena priekšraksta un prognozes nav.

Atbildība par aizliegto augu audzēšanu ir paredzēta Krimināllikumā. Tā 256.pants "Narkotiskās vielas saturošu augu neatļauta sēšana un audzēšana" paredz, ka par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu, ja tā izdarīta atkārtoti gada laikā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām. 

Savukārt par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu lielās platībās soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI