NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
3
3

Kas ir Bērnu slimnīcas fonds

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī brīža aktuālākie Bērnu slimnīcas fonda projekti ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Gaiļezera novietnē ūdensdziedniecības bloka renovācija un Torņakalna novietnē Vecāku mājas aprīkošana.

FOTO: Aigars Jansons, A.F.I

Bērnu slimnīcas fonds ir dibināts, lai palīdzētu radīt iespējami labākos apstākļus mazajiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pacientiem un viņu tuviniekiem. Tas tika izveidots 2001. gada 31. janvārī, un darbojas jau gandrīz 10 gadus. Fonda galvenie mērķi ir atbalstīt Bērnu slimnīcas attīstību, veicinot finanšu līdzekļu un citas palīdzības piesaisti, uzlabot sniegto ārstniecisko pakalpojumu kvalitāti, vidi un atmosfēru, kā arī radīt komfortablu vidi pacientiem un apmeklētājiem.

Fonda galvenie darbības virzieni ir remontarbu un telpu labiekārtošana slimnīcas vides uzlabošanai, palīdzības sniegšana pacientu vecākiem un tuviniekiem ģimenes krīzes brīdī un atbalsts slimnīcas personāla tālākapmācībai. Bet svarīgākais atbalsts, ko sniedz fonds slimnīcas pacientiem un viņu vecākiem, ir nepieciešamā rehabilitācija, ārstēšana vai izmeklējumu veikšana ārpus Latvijas.   

Ko apmaksā un ko neapmaksā valsts

Pēc Veselības norēķinu centra mājaslapā esošās informācijas, lai persona varētu doties uz citu Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsti vai Šveices Konfederāciju saņemt nepieciešamo plānveida veselības aprūpes pakalpojumu, tai ir jāsaņem kompetentās iestādes atļauja, kas apliecina personas tiesības citā valstī saņemt no valsts budžeta apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Atļauja doties uz citu valsti tiek noformēta kā vienots apstiprināts dokumenta veids – E 112 veidlapa. Padomes (EEK) Regulā Nr.1408/71 par sociālās drošības shēmu piemērošanu darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri pārvietojas ES teritorijā, ir noteikti divi nosacījumi, kuriem vienlaicīgi izpildoties Veselības norēķinu centrs nevar atteikt izsniegt E 112 veidlapu.

"Ziedojumiem konkrētam bērnam vai vispārīgi ārkārtas gadījumiem cilvēki raksta sirsnīgus pavadvārdus ar veselības vēlējumiem pacientam un izdošanos ārstiem."

Pirmkārt, personai nepieciešamais veselības aprūpes pakalpojums ietilpst valsts garantētās veselības aprūpes pakalpojumu apjomā (no valsts budžeta apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumos). Otrkārt, personai nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu nevar sniegt laikā, kāds ir normāli nepieciešams šādai ārstēšanai, ņemot vērā personas pašreizējo veselības stāvokli un paredzamo slimības attīstības gaitu.

Kā paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 1046 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” par Latvijas Republikas sociālā nodrošinājuma sistēmai pakļauto personu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu ES, EEZ dalībvalstīs un Šveicē un norēķinu kārtības ar personām par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem 16. apakšpunkts, no valsts budžeta neapmaksā pakalpojumus, kas nav veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā pacienta vai tās pavadošās personas transporta un uzturēšanās izdevumus, kas saistīti ar pārvietošanos, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumu.

Aicina ziedot ārkārtas gadījumiem

Tā kā valsts neapmaksā ar medicīnas pakalpojumiem nesaistītos izdevumus ārvalstīs, piemēram, pacienta un tās pavadošo personu transportēšanu un uzturēšanos, Bērnu slimnīcas fonds aicina sabiedrību ziedot naudu rezerves fondam „Ārkārtas gadījumiem”. No šī rezerves fonda „Ārkārtas gadījumiem” apmaksā speciālo medicīnas transportu līdz attiecīgai ārvalstu klīnikai, transporta uz uzturēšanās izdevumus (viesnīca un ēšana, tulks sakariem, papildu medikamenti, higiēnas priekšmeti u.c.) tuviniekiem laika posmā, kamēr viņu bērns ārstējas ārvalstu klīnikā. Tāpat tiek apmaksāti izdevumi pavadošajam ārstam, jo nereti ir gadījumi, kad bērna veselības stāvoklis ir nestabils un ir nepieciešams pavadošais ārsts ar aparatūru.

"Lai saņemtu atbalstu no fonda, nav jābūt maznodrošinātā statusam –līdz  šim fondam nav radušās šaubas par palīdzības nepieciešamību."

Gadījumos, kad Latvijā nav iespējams veikt kādu izmeklējumu, fonds sedz izdevumus izmeklējumiem ārvalstu klīnikās, kā arī materiāla nosūtīšanu ar kurjerpastu īpašu izmeklējumu veikšanai ārpus Latvijas. Pacientam nereti pēc operācijām ir nepieciešama rehabilitācija ārvalstu klīnikā. Svarīgi, ka no šī rezerves fonda tiek segti izdevumi rehabilitācijai - gan papildu nodarbības pacientiem, gan par uzturēšanos rehabilitācijas iestādē tuviniekiem.

Bērnu slimnīcas fonda pārstāve Baiba Sprice skaidro: „Izdevumus sedzam tikai Bērnu slimnīcas pacientiem, balstoties uz ārstējošā ārsta vai konsīlija rakstisku apstiprinājumu par ārstēšanās vai izmeklējuma nepieciešamību. Ar tuviniekiem izrunājam gan iespējamos tēriņus, gan viņu pašu finansiālās iespējas tos apmaksāt.”

Izglābiet kādu, tāpat kā mani...

2008. gadā ārkārtas aicinājumam ziedot septiņgadīgam zēnam transportam uz klīniku Briselē aknu transplantācijai atsaucās rekordliels skaits ziedotāju. Tā kā no Artim paredzētajiem ziedojumiem atlika vēl gandrīz puse, fonds izveidoja rezerves fondu „Ārkārtas gadījumiem”, kurā var ziedot regulāri, lai nav steigā jāvāc ziedojumi katrā atsevišķā gadījumā. No šīs saziedotās naudas Bērnu slimnīcas fonds jau ir palīdzējis vairākiem bērniem. Piemēram, 2009. gadā tika apmaksāti izdevumi par medicīnisko transportu uz Kopenhāgenas klīniku divgadīgai meitenītei un uz Vīni 17 gadus vecai jaunietei. Katrai meitenei devās līdzi māte un ārsts, kuriem Bērnu slimnīcas fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus (aviobiļetes, pilsētas transportu, viesnīcu, ēšanu).

"Ātra palīdzība bija nepieciešama nesen arī piecgadīgai meitenītei Airitai, kad viņa saindējās ar baltajām mušmirēm."

Šāda ātra palīdzība bija nepieciešama nesen piecgadīgai meitenītei Airitai, kad viņa saindējās ar baltajām mušmirēm. Meitenītes veselības stāvoklis bija smags, un vienīgais palīdzības veids bija aknas transplantācija, ko veic atsevišķos specializētos centros. Meitenītei veica veiksmīgu aknu transplantāciju Hamburgas Universitātes klīnikā.

Lai saņemtu atbalstu no fonda, nav jābūt maznodrošinātā statusam, un līdz šim fondam nav radušās šaubas par palīdzības nepieciešamību. Kā atklāj Baiba Sprice, ir bijuši gadījumi, kad no fonda savāktajiem ziedojumiem tuvinieki nav iztērējuši ne santīma, jo ziedojumi tika vākti arī viņu privātajā kontā, tad šī nauda ir papildinājusi „Ārkārtas gadījumu” fondu. Ziedojumiem konkrētam bērnam vai vispārīgi ārkārtas gadījumiem cilvēki raksta sirsnīgus pavadvārdus ar veselības vēlējumiem pacientam un izdošanos ārstiem. Kāds puisis rakstīja: „Izglābiet kādu, tāpat kā mani...”

Daudz labi padarītu darbu

Vienpadsmit gadus sadarbojoties ar laikrakstu “Diena”, lielākie fonda padarītie darbi ir Saulaino dienu bibliotēka slimnīcas pacientiem un jaunas mājaslapas “Gribu zināt, kas būs slimnīcā” izstrāde, kurā būs iespēja virtuāli iepazīties ar slimnīcas ikdienas darbu no pacienta skatpunkta. Lai pacientu tuviniekiem būtu iespēja būt slimo bērnu tuvumā, nedzīvojot slimnīcas palātā, tiek veikta nu jau rekonstruētās Vecāku mājas labiekārtošana.

Ar daudzveidīgu sabiedrības palīdzību - gan finansiālu, gan materiālu, gan ar brīvprātīgo darbu – fonds ir sarūpējis slimnīcas nodaļās bērniem nepieciešamās mēbeles un inventāru, nodrošinājis rotaļlietas, spēles un grāmatas, atbalstījis Bērnu slimnīcas Pedagoģijas dienesta ikdienas darbu. Fonds arī nodrošinājis Pacientu ombuda pārstāvniecību slimnīcā, lai veicinātu pacientu tiesību aizstāvību un izpratni par tām. Iekārtots un darbu uzsācis Baltijā pirmais Mūzikas un mākslas terapijas kabinets valsts bērnu slimnīcā. Tāpat ir aprīkots Kustību terapijas kabinets (šīs bērniem ir nozīmīgas alternatīvas medikamentozai ārstēšanai).

Šī brīža aktuālākie projekti, kas šobrīd tiek īstenoti, ir VSIA „Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas” Gaiļezera novietnē ūdensdziedniecības bloka renovācija un Torņakalna novietnē Vecāku mājas aprīkošana.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI