E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32396
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Strīdi par mantu glabāšanu īpašumā

J
jautā:
15. aprīlī, 2024
Dace

Esmu no īpašnieka iegādājusies vasarnīcu. Bijušais īpašnieks savas personīgās mantas ir paņēmis. Tā kā īpašnieks ir konfliktā un šķiršanās procesā ar sievu un ar viņu uzturēt lietderīgu komunikāciju nav iespējams, sarunas par sievas personīgo mantu aizvešanu prom notika ar sievas meitu. Gan bijušais īpašnieks, gan viņa sievas meita mantas ir aizveduši projām. Atlikušās mantas novietotas uz bijušā īpašnieka sievas meitai piederošā nekustamā īpašuma (zemesgabala) teritorijas, kas atrodas blakus. Šobrīd bijušā īpašnieka sieva mani kā jauno īpašnieku terorizē par atlikušo personīgo mantu stāvokli. Kāds būtu mans kā jaunā īpašnieka pienākums attiecībā uz bijušā īpašnieka sievas personīgajām mantām?  

A
atbild:
30. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Normatīvie akti neparedz noteikumus, izņemot īpašuma izsoli, cik ilgā laikā iepriekšējam nekustamā īpašuma īpašniekam būtu jāatbrīvo telpas jaunajam īpašniekam, tostarp atbrīvojot telpas no iepriekšējā īpašnieka mantām. Parasti par šādiem noteikumiem pircējs un pārdevējs laikus vienojas, paredzot tos pirkumapārdevuma līgumā, lai vēlāk nerastos domstarpības un strīdi. 

No situācijas apraksta secināms, ka jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam nav civiltiesisku saistību glabāt bijušā nekustamā īpašnieka mantas, ņemot vērā apstākli, ka nekustamais īpašums no tām ir atbrīvots. Līdz ar to laulātajiem savstarpēji būtu jāvienojas par mantu turpmāko glabāšanu.  

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.  

Pieņemams, ka zemesgrāmatā esat ierakstīts kā vienīgais nekustamā īpašuma īpašnieks, un tādējādi jums ir pilnīga vara pār konkrēto nekustamo īpašumu. 

Lai tiesiski atrisinātu jautājumu par mantas glabāšanu īpašumā, aicinātu turpmāk attiecīgajai personai nosūtīt ierakstītu vēstuli uz tās deklarēto adresi par mantu izvešanu, norādot termiņu, līdz kuram datumam jāizdara noteiktas darbības. Tāpat jums ir tiesības pieaicināt zvērinātu tiesu izpildītāju veikt dokumenta (vēstules) piegādi, kas ir efektīvs dokumentu piegādes veids, jo tiek īstenots personīgi, nodrošinot tiešu kontaktu ar adresātu, līdz ar to maksimāli tiek samazināta dokumenta (vēstules) nesekmīga piegāde. 

Ja persona noteiktajā termiņā nesniedz atbildi uz vēstuli vai atbilde jūs neapmierina, jums ir tiesības vērsties kā ieinteresētajai personai pie zvērināta tiesu izpildītāja ar rakstisku lūgumu, piemēram, fiksēt faktu par to, ka jūsu īpašumā persona glabā savas mantas (lietas) bez jūsu atļaujas, kā arī mantu tiesisku izvešanu. 

Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 74. panta pirmo daļu zvērināti tiesu izpildītāji pēc ieinteresēto personu lūguma veic šādas amata darbības: 

  • piegādā tiesas pavēstes un citus dokumentus; 
  • fiksē faktus; 
  • veic mantas apraksti kopīgas mantas dalīšanas nolūkā vai mantojuma lietā; 
  • rīko publiskās izsoles; 
  • vada mediāciju kā sertificēti mediatori atbilstoši Mediācijas likumā paredzētajiem noteikumiem un kārtībai. 

Darbību pamatā ir nevis izpildu dokuments, bet ieinteresētās personas rakstisks lūgums veikt kādu no iepriekš minētajām amata darbībām. 

Fakta fiksēšana var noderēt šādās dzīves situācijās: 

  • nopludinātas telpas; 
  • nekvalitatīvi veikts remonts vai sniegts cits pakalpojums; 
  • liegta piekļuve īpašumam; 
  • jānodod vai jāpieņem manta. 

Akts par fakta fiksēšanu ir rakstveida pierādījums un to var izmantot tiesā, policijā un citās valsts vai pašvaldības institūcijās, kā arī savstarpējo strīdu risināšanā, lai pierādītu savus apgalvojumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 126 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas