E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32358
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai ilgstošas sociālās aprūpes institūcijai jānodrošina pacientam zāles

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Guntars

Labdien! Vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijai jānodrošina tās klients ar nepieciešamajiem ārsta izrakstītajiem medikamentiem? Mamma ir I grupas invalīde un tika ievietota šādā institūcijā. Papildus klienta maksai iestāde vēlas, lai sedzu izdevumus par medikamentiem vai arī tos pērku un atnesu. Kā ir pareizi? 

A
atbild:
10. maijā, 2024

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 338 “Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem” 56.5. apakšpunktu pilngadīgu personu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma sniedzējs klientam nodrošina, ja nepieciešams, līdzmaksājumu par kompensējamām zālēm un medicīniskajām ierīcēm, kā arī M saraksta zālēm, kas izrakstītas uz īpašās receptes veidlapas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par recepšu izrakstīšanu. 

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” nosaka ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību. Saskaņā ar minēto noteikumu 2. pielikumu kompensējamo zāļu sarakstā iekļaujamo medicīnisko ierīču grupas ir inkontinences līdzekļi un urīnceļu katetri, krājtelpas medikamentu inhalācijām, stomas aprūpes preces un glikēmijas teststrēmeles. 

Ņemot vērā iepriekš minēto, pilngadīgu personu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma cenā un līgumā ar klientu var nebūt iekļautas medikamentu izmaksas un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijai nav pienākuma nodrošināt klientam nepieciešamo medikamentu iegādi, izņemot līdzmaksājumu MK noteikumos Nr. 899 minētajām kompensējamajām zālēm un medicīniskajām ierīcēm. 

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta eksperti papildus vērš uzmanību arī Ministru kabineta noteikumiem Nr. 275 “Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta”. Tie nosaka kārtību, kādā klients, kurš saņem sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, maksā par pakalpojumu, kā arī kārtību, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta, ja klients vai viņa apgādnieks nespēj samaksāt par pakalpojumu. Tādējādi, ja jums tiek lūgts segt tādu medikamentu apmaksu, kas netiek kompensēti no valsts budžeta, un jums nav iespējas segt attiecīgos izdevumus, jūs varat vērsties pašvaldības sociālajā dienestā un risināt jautājumu par pašvaldības iesaisti pakalpojuma apmaksā vai sociālās palīdzības piešķiršanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas