E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31885
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Ja vecāks, kas izmanto BKA, saslimst un nespēj aprūpēt zīdaini

J
jautā:
19. februārī, 2024
Adrians

Labdien! Kā jārīkojas, ja mamma ir saslimusi un nevar kopt zīdaini? Zīdainis ir vesels, bet nav, kas pieskata bērnu, jo slimības lapu neizsniedz. Tā man atbildēja daktere. 

A
atbild:
20. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 152. “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 3. punkts vispārēji noteic, kādos gadījumos personai var izsniegt darbnespējas lapu:

  • sakarā ar slimību (arī arodslimību) vai traumu (arī nelaimes gadījumu darbā), kas saistīta ar darbspēju zaudēšanu;
  • ja nepieciešams saņemt ārstniecisku vai profilaktisku medicīnisko palīdzību;
  • ja nepieciešama izolācija karantīnas laikā;
  • ja atveseļošanās laikā pēc slimības (traumas) saskaņā ar medicīnisku atzinumu darbspēju atjaunošanai nepieciešams ārstēties rehabilitācijas iestādē;
  • sakarā ar stacionārā veicamu protezēšanu vai ortozēšanu;
  • sakarā ar stacionārā veicamu izmeklēšanu, ja ir ārsta norīkojums;
  • sakarā ar bērna kopšanu personai, kas kopj slimu bērnu, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu vai nav sasniedzis 18 gadu vecumu un kuram ir smaga slimība, kuras dēļ nepieciešama ilgstoša ārstēšanās un valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” ārstu konsilijs noteicis, ka nepieciešama vecāka nepārtraukta klātbūtne; nav sasniedzis 18 gadu vecumu un par kuru piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts; kopj bērnu, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu un kuram nepieciešama izolācija karantīnas laikā;
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā.

Ne šajos noteikumos, ne citā normatīvajā aktā nav atrodams īpašs regulējums par BKA esošas personas tiesībām saņemt darbnespējas lapu A vai B saslimšanas gadījumā, kā arī tiesībām otram vecākam vai citam ģimenes loceklim saņemt darbnespējas lapu B vesela bērna kopšanai, kamēr saslimušais vecāks atlabst.

Veselības inspekcijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Balode apstiprina:

“Ja bērns ir vesels, tad ārsts nav tiesīgs izsniegt darbnespējas lapu bērna tēvam ar cēloni “slima bērna kopšanai vai izolācijai karantīnas laikā”.”

Tādējādi risinājums šādā situācijā ir jāmeklē ģimenes ietvaros, pieaicinot palīgā vecvecākus vai bērna tēvam ar darba devēju vienojoties par atvaļinājumu bez darba samaksas, iespējams, var vienoties arī par ikgadējā atvaļinājuma daļas piešķiršanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas