E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25290
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

No 2022. gada 1. janvāra slēgtā cietuma vidējā pakāpe ir likvidēta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2022
Anonīms

Labdien! Kas ir mainījies no 1. janvāra sodu izpildes kodeksā? Par pakāpēm: zemākā, vidējā, augstākā?

A
atbild:
02. martā, 2022
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas (TM) sniegto informāciju 2021. gada 15.jūnija likums “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (skat. pārejas noteikumu 38. punktu) paredz automātisku slēgtā cietuma vidējās pakāpes likvidēšanu no 2022. gada 1. janvāra. Vidējā pakāpes izslēgšana ir jau notikusi, un visi notiesātie, kas līdz 2021. gada 31. decembrim atradās slēgtā cietuma vidējā pakāpē, no 2022. gada 1. janvāra sodu izcieš slēgtā cietuma augstākajā pakāpē.

Proti, ņemot vērā Latvijas Republikas Satversmes tiesas 2019. gada 7. novembra spriedumā lietā Nr. 2018-25-01 “Par Latvijas Sodu izpildes kodeksa 50.4 panta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. pantam” noteikto, Latvijas Sodu izpildes kodeksa (turpmāk: kodekss) Pārejas noteikumu 38. punktā paredzēts:

  • lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas visiem slēgtajā cietumā esošajiem notiesātajiem esošajā slēgto cietumu infrastruktūrā, līdz 2025. gada 1. jūlijam spriedumā minētā tiesību apjoma palielinājuma izpilde šiem notiesātajiem tiek nodrošināta rindas kārtībā;
  • līdz 2022. gada 1. janvārim notiesātais, kas sodu izcieš slēgtā cietuma vidējā pakāpē, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, var lūgt, ja viņš atbilst šā kodeksa 50.3 panta ceturtajā daļā minētajiem nosacījumiem, faktiski ir izcietis Krimināllikumā noteikto soda daļu un atbilst citiem Krimināllikumā un šajā kodeksā noteiktajiem kritērijiem (2022. gada 1. janvārī tiek likvidēta slēgtā cietuma vidējā soda izciešanas režīma pakāpe, lai novērstu atšķirības soda izpildē starp notiesātajiem vīriešiem un sievietēm attiecībā uz soda daļu, kas jāizcieš, lai notiesātais nonāktu soda izciešanas režīma pakāpē, no kuras ir iespējama nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana);
  • no 2022. gada 1. janvāra slēgtā cietuma augstākajā pakāpē esošajiem notiesātajiem tiek nodrošināta telefonsarunu izmantošana bez skaita ierobežojuma.

Atbilstoši kodeksa Pārejas noteikumu 39. punktam notiesātie, kas 2021. gada 31. decembrī sodu izcieš slēgtā cietuma vidējā pakāpē, no 2022. gada 1. janvāra soda izciešanu turpina slēgtā cietuma augstākajā pakāpē. Uz mūžu notiesātie, kas 2021. gada 31. decembrī sodu izcieš soda izciešanas režīma vidējā pakāpē blokā ar pastiprinātu uzraudzību, no 2022. gada 1. janvāra soda izciešanu turpina atsevišķās nodaļas augstākajā pakāpē.

Papildus TM norāda, ka 2022. gada 27. janvāra likumā ”Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” ir ietverti grozījumi, kas ir tehniski (piemēram, tiek izsvītrota slēgtā cietuma vidējā pakāpe, kur tā kodeksā bija pieminēta) vai tādi, kas nosaka tālāko soda izciešanu, tās ietvaros pieņemamos lēmumus attiecībā uz notiesātajiem, kuri no 2022. gada 1. janvāra atrodas slēgtā cietuma augstākajā pakāpē.

Papildu informāciju var meklēt LV portāla publikācijā “Kāpēc likvidēta slēgtā cietuma soda izciešanas režīma vidējā pakāpe”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas