E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13001
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Mantojuma pieņemšanas izmaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2017
Valdis

Man ir nomirusi māsa. Esmu viņas vienīgais mantinieks. Mantojumā ir māsas dzīvoklis. Pēc mantojuma saņemšanas dzīvoklis, visdrīzāk, tiks pārdots. Visi vajadzīgie dokumenti jau sagādāti. Kādi būs mani izdevumi pēc dokumentu iesniegšanas notāram, lai iegūtu tiesības uz dzīvokli? Paldies par atbildi!

A
atbild:
13. novembrī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Zvērināta notāra atlīdzības takse tiek aprēķināta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, un saskaņā ar minēto noteikumu 39.1. un 39.2. punktu Jums, mantojuma atstājējas māsai, maksa par mantojuma apliecības saņemšanu tiks aprēķināta atkarībā no fakta, ir vai nav Jums bijusi kopīga dzīvesvieta ar mantojumu atstājēju, t.i.:

  • ja ir bijusi kopīga dzīvesvieta: 31,30 eiro, bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz 11383 eiro, papildus noteiktajai taksei – 0,25% no mantojamās mantas vērtības, kas pārsniedz 11383 eiro;
  • ja nav bijusi kopīga dzīvesvieta: 46,95 eiro, bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz 8537 eiro, papildus noteiktajai taksei – 0,5% no mantojamās mantas vērtības, kas pārsniedz 8537 eiro.

Par mantošanas iesnieguma sagatavošanu un apliecināšanu jāmaksā 15,65 eiro, par publikāciju “Latvijas Vēstnesī” – 11,38 eiro.

Saskaņā ar minētajiem noteikumiem zvērinātam notāram atlīdzības taksei vēl jāpieskaita klāt:

  • atlīdzība par ieskatīšanos valsts informācijas sistēmās (piemēram, Iedzīvotāju reģistrā, Nederīgo dokumentu reģistrā) un ar to saistītie faktiskie izdevumi;
  • pieprasījumi iestādēm, pasta izdevumi;
  • pievienotās vērtības nodoklis;
  • valsts nodeva.

Savukārt Zemesgrāmatā valsts nodeva par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu mantiniekam uz notāra izsniegtas mantojuma apliecības pamata, ja mantotā nekustamā īpašuma vērtība pārsniedz 10 minimālās mēnešalgas, tiek noteikta: kopā ar mantojuma atstājēju dzīvojušajiem pirmās, otrās un trešās šķiras mantiniekiem – 0,25% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības, bet pārējiem pirmās un otrās šķiras mantiniekiem – 0,5% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības. Kancelejas nodeva: par jaunas tiesības nostiprinājumu 14,23 eiro, par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas