DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā aplūkojama mākslinieka Jāņa Januļa izstāde  

Jānis Janulis “Gandrīz kubs”. 2024. Preskartons, eļļa, 30,5 x 37 cm.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12-9) aicina uz Jāņa Januļa gleznu izstādi “Plaknes darīšana”, kas notiks no 11. maija līdz 22. jūnijam. Tajā mākslinieks pēta attiecības starp telpiskumu un plakni. 

“Iespējams, ka tēlniecība radās, kad mūsu senči zīmējot un gleznojot uz alu sienām atklāja, ka ar divām dimensijām ir par maz, lai attēlotu savas idejas. Tika ņemta palīgā trešā dimensija – telpa, kas ir raksturīga tēlniecībai. Robeža starp glezniecību un tēlniecību ir meklējama plaknēs,” tā pieņem mākslinieks Jānis Janulis. “Var būt plakne, kas ir tuvāka attēla plaknei (fotogrāfija, zīmējums, alu gleznojums), un var būt plakne, kas ir tuvāka tēlniecībai, plakanam objektam. Gleznojot ir iespējams gandrīz fiziski sajust šo “tēlniecības plakni”, kas it kā nokāpj no sienas un ienāk telpā, un ļauj rasties sajūtai par tēlniecību. Šis sajūtu nogrieznis rada ilūziju par trešo dimensiju, telpas dimensiju, un arī sajūtu, ka fiziski pieskaries cilvēka prāta attīstībai tēlotāja mākslā.” 

Daļa no izstādē eksponētajiem darbiem ir aizsākti pat pirms 15 gadiem, bet par gleznām tapuši tikai šogad. Tas ir kā personīgs, mazs ceļojums līdzās cilvēces prāta attīstības vēsturei vizuālajā mākslā. 

Jānis Janulis (1976) dzimis Cēsīs. Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu pie Kristapa Zariņa un Jura Jurjāna. Kopš 2005. gada piedalās dažādās izstādes Latvijā un ārzemēs. “Plaknes darīšana” ir trešā personālizstāde. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI