DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Starptautiskajam konkursam izvirzīti jauniešu darbi par medikamentu ietekmi uz vidi un dabiskajām pļavām pilsētvidē

Ik gadu Vides izglītības fonds aicina jauniešus vecumā no 11 - 25 gadiem piedalīties Jauno vides reportieru (JVR) programmā un konkursā, ar mērķi izzināt aktuālās vides problēmas un iespējamos risinājumus. Šogad jaunieši aktualizēja tēmas par medikamentu ietekmi uz vidi, dabisko zālāju nozīmību pilsētvidē, ātro modi un citām vides problēmām.

Konkursam varēja pieteikt darbus trīs formāta kategorijās: raksts, foto, video, kā arī trīs vecuma kategorijās (11-14, 15-18, 19-25). Nacionālajam konkursam tika iesniegti 4 individuālie darbi un 4 grupu darbi, no kuriem 2 ieguva pirmo vietu un iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskā konkursā. 

Katru gadu pēc nacionālās žūrijas vērtējuma labāko darbu autori tiek izvirzīti starptautiskajam konkursam, kura darbus vērtē eksperti no starptautiskā Vides izglītības fonda (Foundation for Environmental education) valdes, ANO Vides programmas (UNEP), Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) un Eiropas Vides aģentūras (EVA), kā arī plašsaziņas līdzekļiem. Labāko darbu autoriem ir iespēja gūt starptautisku atzinību, sertifikātu, publicitāti un pat ceļojumu uz Dienvidkoreju.

''Veidojot pašiem savus rakstus, foto vai video stāstus par vides problēmām, jauniešiem ir iespēja iedziļināties pašu izvēlētās tēmās. Jo vairāk viņi iedziļinās, jo lielāka aug viņu pašu un līdz ar to arī sabiedrības līdzatbildība par to, kāda ir mūsu attieksme un ietekme uz vidi. Cerams, ka tie ir topošie žurnālisti, kuri arī turpmāk izgaismos neērtus jautājumus un apzinās iespējamos risinājumus, ietverot mediju dienas kārtībā aizvien vairāk vides jautājumu," saka vides tēmu žurnāliste Kitija Balcare.

Par šī gada uzvarētājiem kļuvuši un uz starptautisko konkursu virzīti:
Līva Kauliņa (16 gadi) no Rīgas Tālmācības vidusskolas ieguva 1. vietu ar rakstu “Neārstē dabu ar zālēm!”. Rakstā aktualizē medikamentu nokļūšanu dabā un to ietekmi uz apkārtējo vidi. Rakstu var izlasīt šeit
Monta Heidemane (17 gadi), Alise Zālīte (20 gadi), Zane Miķelsone (15 gadi) un Patrīcija Rugāja (15 gadi) ieguva 1. vietu ar rakstu ‘’Pilsētvidē atgriežas daba – Cēsis uzsākušas veidot dabiskās pļavas’’. Autori vērš uzmanību uz dabisko zālāju nozīmību pilsetvidē un kā tas var palīdzēt dabas daudzveidībai. Rakstu var izlasīt šeit

Nacionāla mēroga atzinību guva arī darbi foto kategorijā - Sandijs Polis un Alise Mizga (15 gadi) ieguva 2. vietu ar foto reportāžu ‘’No adatas līdz ilgtspējīgai modei‘’, savukārt 3. vietu ieguva Monta Heidemane (17 gadi), Alise Zālīte (20 gadi), Zane Miķelsone (15 gadi), Patrīcija Rugāja (15 gadi) ar darbu ‘’Cēsīs ienāk dabas daudzveidības saliņas – ko par to domā pilsētas iedzīvotāji?’’. Kategorijā vides kampaņas attēls 2. vietu ieguva Estere Felicita Žukovska (15 gadi) ar fotogrāfiju ‘’Galinot zemi, mēs galinām paši sevi!’’ un 3. vietu Nadina Kevrele (17 gadi) ar foto ‘’Mākslīgas ziedlapiņas, patiesas vides problēmas’’. Video kategorijā 2. vietu ieguva Evelīna Rence (19 gadi), kas norāda uz tekstilizstrādājumu ražošanu un to ietekmi uz dabu - ''STOP tekstilpārprodukcijai!''. Ar rakstu ‘’Aprites skapji cīņā pret lineāro ekonomiku’’ 3. vietu ieguva Līva Kauliņa (16 gadi), Anna Marija Zaķe (16 gadi), Alise Bozoviča (14 gadi), Marta Nakurte (15 gadi), Ance Zundovska (15 gadi).

Jāmin, ka visi iesūtīto darbu autori iegūst pateicību par piedalīšanos Jauno vides reportieru programmas nacionālā mēroga konkursā. Šogad nacionālās žūrijas sastāvā darbus vērtēja:

  • Kitija Balcare - vides un dabas tematikas autore Delfi.lv; vides komunikācijas speciāliste
  • Ilze More - biedrības “Zaļā brīvība” komunikācijas speciāliste
  • Ieva Upīte - Veiskate – VARAM sabiedrisko attiecību speciāliste
  • Līva Stade - Ekoskolu programmas koordinatore.

Kopumā šogad Jauno vides reportieru programmā piedalījās un praktiskas iemaņas apguva 30 jaunieši no dažādiem novadiem un izglītības iestādēm.

Jaunie vides reportieri - Young Reporters for the Environment (YRE) ir programma vairāk nekā 43 valstīs visā pasaulē, ko koordinē Vides izglītības fonds - Foundation for Environmental Education (FEE). Programma dod iespēju jauniešiem attīstīt žurnālistikas prasmes vides jautājumos. Arī Latvijā jaunieši vecumā no 11 līdz 25 gadiem pievienojas programmai, lai veiktu vides izpētes un attīstītu dažādas prasmes, piemēram: pētniecību, rakstīšanu, fotografēšanu, video un publikāciju veidošanu. Jauno Vides reportieru programmu Latvijā īsteno Vides izglītības fonds (FEE Latvija), kura darbību atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI