DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšējās drošības birojs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret divām pašvaldības policijas amatpersonām

Iekšējās drošības birojs aprīļa beigās Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām pašvaldības policijas amatpersonām Vidzemes reģionā - pret vienu pašvaldības policijas amatpersonu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, savukārt pret otru - par bezdarbību. 

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā Iekšējās drošības birojs guva pierādījumus tam, ka abas pašvaldības policijas amatpersonas, kuru pienākumos ietilpa sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšana, nogādāja atskurbtuvē kādu privātpersonu, kas atradās sabiedriskā vietā alkohola reibumā. Viena no pašvaldības policijas amatpersonām atskurbtuvē bez tiesiska pamata vairākkārt sita un spēra privātpersonai pa ķermeni, kā rezultātā tai tika nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi. 

Vienlaikus tika noskaidrots, ka otra pašvaldības policijas amatpersona, redzot kolēģa pretlikumīgās darbības, tās nepārtrauca, kā arī neziņoja par tām likumā noteiktā kārtībā, tādējādi apdraudot personas tiesības un ar likumu aizsargātas intereses. 

Jāatzīmē, ka Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā konstatēja, ka atskurbtuves darbinieks kriminālprocesa ietvaros sniedza nepatiesas liecības, līdz ar to par šo faktu tika uzsākts jauns kriminālprocess, kas tika nosūtīts pēc piekritības Valsts policijai izmeklēšanas veikšanai. 

Saistībā ar norādītajām pretlikumīgajām darbībām pret vienu no pašvaldības policijas amatpersonām rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 317.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - dienesta pilnvaru pārsniegšana, ja tā saistīta ar vardarbības pielietošanu – izdarīšanu, savukārt pret otru pašvaldības policijas amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 319.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – valsts amatpersonas bezdarbība – izdarīšanu. 

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā. 

Iekšējās drošības birojs 2024. gada pirmajā ceturksnī kompetences ietvaros ir uzsācis 11 kriminālprocesus par 11 noziedzīgiem nodarījumiem. Šī gada pirmajos trīs mēnešos prokuratūrai nosūtīti 12 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 24 personām - 12 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem un 12 fiziskām personām - šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāti 23 noziedzīgi nodarījumi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI