DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Banka izstrādājusi vadlīnijas efektīvākai sankciju riska pārvaldībai

Latvijas Banka ir izstrādājusi "Vadlīnijas efektīvas sankciju riska pārvaldībā izmantojamās informācijas tehnoloģiju sistēmas izveidei un uzturēšanai", lai atbalstītu finanšu tirgus dalībniekus iedarbīgu un uz nepieciešamo rezultātu orientētu sankciju skrīninga informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu izveidē. Vadlīnijās iekļauti Latvijas Bankas veiktajā tematiskajā pārbaudē izdarītie secinājumi, kā arī labās un nevēlamās prakses piemēri. Pārbaudē Latvijas Banka vērtēja 22 finanšu tirgus dalībnieku sankciju pārbaudēm izmantotās 45 IT sistēmas.

Latvijas Banka ir secinājusi, ka lielākā daļa IT sistēmu, ko finanšu iestādes izmanto sankciju skrīningam, vērtējamas kā kopumā efektīvas un lietderīgas, vienlaikus visās pārbaudītajās iestādēs tika konstatētas nepilnības, kuras finanšu tirgus dalībniekiem – bankām un nebanku finanšu iestādēm – uzdots novērst.

Tematiskajā pārbaudē tika identificēti izplatītākie neefektīvas sankciju skrīninga sistēmas izveides iemesli, piemēram, neatbilstoša konfigurācija, atjauninājumu trūkums un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldības komandas vāja iesaiste sankciju skrīninga sistēmu izveidē, testēšanā un uzturēšanā.

Vadlīnijas ir praktiska rokasgrāmata, kuras mērķis ir sniegt finanšu tirgus dalībniekiem noderīgu informāciju, kā nodrošināt efektīvu sankciju riska pārvaldību.

Latvijas Banka vadlīnijās ietvērusi informāciju par sagaidāmo rezultātu, lai finanšu tirgus dalībnieki sekmīgi izpildītu normatīvo aktu prasības attiecībā uz sankciju riska pārvaldību, piemēram, par to, ka regulāri jāveic riska novērtējums, jādokumentē sankciju skrīninga sistēmas konfigurēšanas un testēšanas rezultāti un jāievieš pasākumi atbilstoši iestādes specifiskajiem riskiem.

"Vadlīnijas efektīvas sankciju riska pārvaldībā izmantojamās informācijas tehnoloģiju sistēmas izveidei un uzturēšanai"

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI