DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Apstiprināta depozīta sistēmas dalības maksa 2024. gadam; lielākā daļa dalības maksas tarifu samazināsies

Publicitātes foto

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 2024. gada 29. aprīlī ir apstiprinājusi SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) 14. februārī iesniegto tarifu projektu par depozīta sistēmas jaunajām dalības maksām, kuras maksā depozīta iepakotāji (ražotāji un importētāji) par katra tirgū laistā iepakojuma apsaimniekošanu depozīta sistēmā. Lielākajai daļai iepakojumu materiālu veidu dalības maksas tarifs tiks samazināts vai nemainīsies. Jaunie dalības maksas tarifi stāsies spēkā no 2024. gada 1. jūnija un attieksies uz tiem iepakojumiem, kas laisti tirgū no š.g. 1. jūnija. 

“Depozīta sistēmas dalības maksa ir maksa, ko iepakotāji – dzērienu ražotāji un importētāji – maksā depozīta sistēmas operatoram par katru tirgū laisto depozīta iepakojuma vienību, un tā veido lielāko depozīta sistēmas darbības finansējuma daļu. Dalības maksa tiek aprēķināta katram iepakojuma materiāla veidam atsevišķi, ņemot vērā konkrētā materiāla veida apsaimniekošanas izmaksas, atgriešanas rādītājus un ieņēmums no materiāla pārdošanas pārstrādātājiem, kā arī iepriekšējā perioda peļņu vai zaudējumus. Stikla materiāla veidiem tarifs samazināsies, krāsainajam PET materiālam tas paliks aptuveni iepriekšējā līmenī, savukārt caurspīdīgajam PET materiālam būs tarifa pieaugums. Šī pieauguma iemesls ir konkrētā savāktā materiāla veida pārdošanas tirgus cenu kritums 2023. gadā. Savukārt alumīnija un tērauda skārdenēm varam nodrošināt nulles tarifu, pateicoties šī iepakojuma veida efektīvajam apsaimniekošanas procesam un augstajām materiāla pārdošanas tirgus cenām,” komentē SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis. 

Jaunie dalības maksas tarifi 

Dalības maksas projekts tika sagatavots, ņemot vērā līdzšinējos depozīta sistēmas darbības rezultātus, 2024. gada prognozes tirgū laistajam depozīta iepakojuma apjomam, atgriešanas rādītājiem, kā arī prognozētajām depozīta iepakojuma apsaimniekošanas izmaksām. 

Jaunās dalības maksas paredz, ka alumīnija skārdenes vienības cena saglabāsies līdzšinējā līmenī (0 eiro bez PVN), bet tērauda skārdenes vienības cena samazināsies no 0,0343 eiro līdz 0 eiro bez PVN. Vienreizlietojamā stikla vienības cena samazināsies par 22% no 0,0429 eiro līdz 0,0333 eiro bez PVN. Savukārt atkārtoti lietojamo depozīta iepakojumu grupā universālā dizaina stikla pudeles cena samazināsies par 23% no 0,0858 eiro līdz 0,0660 eiro bez PVN, bet individuālā dizaina stikla pudeles cenas samazinājums būs 19% apmērā – no 0,0199 eiro līdz 0,0161 eiro bez PVN.  

Vienīgā materiāla grupa, kuru skars tarifa pieaugums, ir PET – krāsainā PET cena pieaugs par nepilniem 1,6% no 0,0252 līdz 0,0256 eiro bez PVN. Bet caurspīdīga PET cena būs par gandrīz 143% lielāka – no 0,0068 eiro līdz 0,0165 eiro bez PVN. 

Bezpeļņas principa ievērošana 

DIO atgādina, ka depozīta sistēma darbojas pēc bezpeļņas principa un neviena iesaistītā puse nevar izņemt peļņu no operatora. Gadījumā, ja operatoram kādā finanšu gadā veidojas peļņa, tā tiek ieguldīta atpakaļ sistēmas attīstībā, kā arī finansē sistēmas darbību nākamajos periodos. Arī depozīta sistēmas operatora budžets tiek plānots pēc bezpeļņas principa un depozīta iepakotāju dalības maksa sedz to depozīta sistēmas darbības izmaksu daļu, ko nenosedz ieņēmumi no sistēmā savāktā materiāla pārdošanas un neizmaksātās depozīta maksas par sistēmā neatgriezto iepakojumu. Dalības maksas aprēķina ietvaros ievērots precīzs izmaksu attiecināšanas princips, kas novērš jebkādu šķērssubsīdiju esamību starp dažādiem materiāla veidiem. 

Publikācija izdevumā “Latvijas Vēstnesis” ir atrodama šeit. 

Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī “Depozīta punkts” Facebook un Instagram kontos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI