DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
4
4

Grāmatas “Kauja pie Mazās Juglas upes 1917. gada 1. un 2. septembrī” atvēršanas svētki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 4. septembrī plkst. 13.00 Tīnūžu tautas namā notiks Jāņa Hartmaņa grāmatas “Kauja pie Mazās Juglas upes 1917. gada 1. un 2. septembrī” atvēršanas svētki.

Grāmatas priekšvārdā Dr. hist. Jānis Šiliņš raksta: “Cīņas pie Mazās Juglas upes kļuva par “veco” strēlnieku atvadu kauju, kurā vēl varēja manīt “veco labo laiku” atbalsi un vienlaikus arī tālu, vēl neskaidru nākotnes nojausmu – strēlnieki gāja kaujā plecu pie pleca ar saviem virsniekiem; patriotisms, pienākuma apziņa, varonība un vitalitāte uz brīdi apklusināja politiskos strīdus, šķiru naidu un savstarpējo neuzticību.”

“Var teikt, ka Mazās Juglas kauja un tai sekojošie notikumi izšķīra Latvijas tālāko likteni – ceļu uz Latvijas neatkarību,” pārliecināts Dr. hist. Jānis Šiliņš.

Mazās Juglas kauja līdz šim vēstures literatūrā nepelnīti maz aplūkota un nav tapis neviens speciāls pētījums par to, tagad, balstoties uz rūpīgām literatūras un arhīvu materiālu studijām ir radīta grāmata.

Grāmatas autors ir atvaļināts pulkvedis Jānis Hartmanis, kam šī jau ir ceturtā vēsturisko notikumu atspoguļojumu grāmata. “Darbā iekļautais informācijas apjoms liecina par stāvokli un situāciju Krievijas armijā pirms kaujas sākuma. Apjomīgi ir aprakstīta Vācijas karaspēka gatavošanās uzbrukumam pie Ikšķiles. Tiek sniegta informācija par vācu vienību organizāciju, kaujas pieredzi un apbruņojumu. Tas tiek darīts ar nodomu, lai lasītājs saprastu, cik spēcīgu uzbrucēju spēku mūsu strēlnieki apturēja pie Mazās Juglas upes,” atklāj J. Hartmanis.

Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona komandieris pulkvežleitnants Ainārs Rauza, kā arī Ikšķiles novada pašvaldības vadība.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI