SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
03. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
20
20

Provokatīvi, bet likumīgi – ar Doņeckas “tautas republikas” karogu logā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Doņeckas “tautas republikas” simbolika Daugavpils Strādnieku ielas daudzīvokļu nama otrā stāva lodžijas logā ir labi redzama ikvienam garāmgājējam no ielas.

FOTO: aculiecinieka foto

Cik likumīgi ir sava dzīvokļa logā izkārt Austrumukrainas prokrievisko kaujinieku pašpasludinātās, starptautiski neatzītās Doņeckas “tautas republikas” karogu? Par to interesējas kāds LV portāla lasītājs, kurš šādu ainu novērojis Daugavpilī. Valsts drošības dienesta vērtējumā šī rīcība ir provokatīva. Tomēr nav normatīvo aktu, kas aizliegtu šādas simbolikas izmantošanu publiski redzamā vietā.

īsumā
  • Personas, kuras atklāti pauž atbalstu kaujinieku grupējumiem, kas ar militāriem līdzekļiem cenšas sasniegt politiskos mērķus, nonāk drošības iestāžu redzeslokā.
  • Valsts drošības dienesta ieskatā starptautiski neatzīta veidojuma simbolikas izvietošana logā vai citā publiski redzamā vietā ir vērtējama kā provokatīva rīcība.
  • Nav normatīvo aktu, kas regulētu, kāda veida simboliku ir atļauts vai aizliegts eksponēt savā īpašumā publiski redzamā vietā.
  • Sapulču, gājienu un piketu laikā likums aizliedz izmantot PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā).

LV portāla uzmanību aprakstītajai situācijai pievērsa kāda lasītāja atsūtīta fotogrāfija un jautājums: “Vai tā sauktās Doņeckas tautas republikas simbolikas eksponēšana sava dzīvokļa logā publiski labi redzamā vietā ir likumīga?” Advokātu biroja “Inversus” zvērināta advokāte Indra Dogādova atbild, ka nav normatīvo aktu, kas regulētu, kāda veida simboliku ir atļauts vai aizliegts eksponēt sava dzīvokļa logā, ja tas redzams publiski no ielas. Šajā gadījumā ierobežojumi nepastāv un nav aizliegts sava privātīpašuma logā izlikt minēto simboliku.

Advokāte norāda, ka simbolikas izmantošanu ierobežo likums “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”. Saskaņā ar to sapulču, gājienu un piketu laikā ir aizliegts izmantot PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā). Tomēr šis likums neierobežo simbolikas izmantošanu privātīpašumā.

Daugavpilī izdoti savi reklāmas noteikumi

Daugavpils domes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Korsaka norāda, ka pašvaldība šajā situācijā iejaukties nevar, jo “saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. panta pirmo daļu valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām. Tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Valsts pārvalde savas pilnvaras var izmantot tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim”.

Domes pārstāve piebilst, ka pašvaldība, ņemot vērā normatīvajos aktos noteikto kompetenci un pilnvaras, 2015. gada 16. aprīlī pieņēmusi saistošos noteikumus Nr. 21 “Par reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanu publiskās vietās Daugavpils pilsētā”. Tie nosaka reklāmu, reklāmas objektu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību un ierobežojumus, kā arī kārtību, kādā veicama reklāmas izvietošanas uzraudzība un kontrole, un ietver ierobežojumus atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Daugavpils pilsētā.

Provokatīva rīcība

Valsts drošības dienesta (VDD) ieskatā attēlā redzamās starptautiski neatzītā veidojuma simbolikas izvietošana logā vai citā publiski redzamā vietā ir vērtējama kā provokatīva rīcība, kas ir pretrunā ar Latvijas skaidri pausto atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai un nosodījumu centieniem to graut. Arī VDD atzīmē, ka tomēr šobrīd Latvijas pašreizējie normatīvie akti tieši neaizliedz izmantot šādu simboliku.

VDD atgādina, ka Krimināllikums paredz atbildību par prettiesisku piedalīšanos ārpus Latvijas Republikas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību, šāda bruņota konflikta finansēšanu, kā arī personu vervēšanu, apmācīšanu un nosūtīšanu prettiesiskai dalībai bruņotā konfliktā. Jāpiebilst, ka personas, kuras atklāti pauž atbalstu kaujinieku grupējumiem, kas ar militāriem līdzekļiem cenšas sasniegt politiskos mērķus, nonāk drošības iestāžu redzeslokā.

Katrs gadījums jāvērtē atsevišķi

Kā jārīkojas cilvēkiem, kuri pamana dažāda veida simbolikas izmantošanu privātīpašumā un kuriem liekas, ka šāda rīcība nav pieņemama, – vai ir pamats celt trauksmi? I. Dogādova skaidro: katra konkrētā situācija par to, kāda veida materiāls tiek eksponēts, ir jāvērtē atsevišķi. Par minēto gadījumu Daugavpilī no juridiskā viedokļa nebūtu pamats celt trauksmi.

Savukārt VDD akcentē: ja iedzīvotāju rīcībā nonākusi informācija, kas varētu būt noderīga VDD darbā, ar VDD var sazināties jebkurā diennakts laikā, izmantojot diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz info@vdd.gov.lv. VDD garantē sniegtās informācijas un tās avota konfidencialitāti.

Pašpasludināta un starptautiski neatzīta

Austrumukrainas prokrievisko kaujinieku pašpasludinātā Doņeckas “tautas republika” ir Donbasa kara laikā 2014. gada 7. aprīlī separātistu pašpasludināts, starptautiski neatzīts veidojums Ukrainā. Saskaņā ar Ukrainas konstitūciju Doņeckas apgabala daļa, uz kuru pretendē “tautas republika”, ietilpst Ukrainas sastāvā. Ukraina uzskata, ka tā ir teroristiska organizācija.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI