NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
05. jūlijā, 2008
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
49
49

Ko darīt, ja pazūd balss?

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Cilvēki parasti satraucas par galvas un zobu sāpēm, par sirdi. Turpretim par balseni daudziem nav pat priekšstata, kāda tā izskatās. Taču tai ir nozīmīga loma mūsu dzīvē.

„Par savu balsi allaž nopietni rūpējas cilvēki, kam tā ir viņu darba instruments – dziedātāji un aktieri. Pārējie to diemžēl atceras vien tad, kad rodas problēmas – balss piesmok vai pēkšņi pazūd.” Tā uzskata ārste otorinolaringoloģe, foniatre Gunta Zaķe.

Aizsmakuma iemesli

Pēdējā laikā pie ārsta otorinolaringologa (LOR) nereti vēršas pacienti, kas sirgst ar gastroezofogālo atviļņa slimību. Tās simptomi: ilgstoša kairinājuma sajūta kaklā un sāpīgums, palaikam jākrekšķina, balss atkārtoti piesmok, un šķiet, ka kaklā ir kamols. Ārsts konstatē rīkles un balsenes gļotādu kairinājumu.

Šiem pacientiem jākonsultējas ar gastroenterologu un jāpārbauda kuņģis, jo nepatīkamās sajūtas var būt saistītas ar barības vada apakšējās daļas iekaisumu un diafragmālu trūci (sfinkters starp barības vadu un kuņģi nenoslēdzas). Lai samazinātu kuņģa skābi, nepieciešama ilgstoša medikamentoza terapija.

Arī paši kaitējam savai balsij

Balss aizsmakums biežāk rodas cilvēkiem, kuru profesija ir saistīta ar runāšanu (piemēram, skolotājiem, lektoriem). Balss var pazust pēc lieliem pārdzīvojumiem – cilvēkam nemaz nav jākliedz, pietiek ar pamatīgu stresu. Starp citu, novērojumi liecina, ka mediķu palīdzību šajos gadījumos diezgan bieži meklē firmu grāmatvedes – sievietes. Viņām pēc emocionāli saspringtas darba dienas nākamajā rītā balss vienkārši „atsakās klausīt”.

Cilvēki, kuriem darbs ir nervozs, ar smēķēšanu cenšas mazināt stresu, bet smēķēšana balsij ļoti kaitē, īpaši tiem, kam balss ir darba instruments, piemēram, dziedātājiem.

Aizsmakums var rasties arī tiem, kas strādā aukstumā vai kam ir neizārstēti mandeļu iekaisumi. Savai balsij kaitē tie, kas aukstā laikā iet ārā bez šalles un galvassegas, bez siltām zeķēm vai siltiem apaviem. Apaukstēties var ļoti ātri, bet atveseļošanās, ko nereti pavada dažādas komplikācijas, ieilgst.

Vai balss vienmēr atgriežas?

Dažos gadījumos balss aizsmakums diemžēl var būt neatgriezenisks. Piemēram, sievietei, kas intensīvi smēķē (desmit un vairāk cigaretes dienā) kopš agras jaunības, 40 – 50 gadu vecumā ievērojami mainās balss tembrs, iegūstot īpatnēju vibrāciju, un balss saites kļūst biezas, resnas, izvelvētas. Tādos gadījumos iespējama tikai ķirurģiska ārstēšana – balss saitēm tiek noņemts liekais izvelvējums. Tomēr operācija nepalīdz atgūt agrāko balss tembru.

"Nekādā gadījumā nedrīkst uz savu roku lietot antibiotikas, bet obligāti jādodas pie ārsta."

Ilgstoši un daudz smēķējot, pastāv draudi saslimt ar balsenes vēzi. Audzējs veidojas pamazām, bez sāpēm, cilvēks dažkārt tikai jūt diskomfortu kaklā. Par nopietnu slimību visbiežāk liecina ilgstošs aizsmakums. Sākumā uz balss saitēm veidojas mazs mezgliņš, kas aug arvien lielāks, jo balss saites visu laiku viena gar otru rīvējas, tādējādi mezgliņu kairinot. Uz otras balss saites savukārt veidojas kontaktmezgliņš. Tātad nu jau tie ir divi, un balss saites saslēdzas arvien sliktāk, balss izklausās aizsmakusi. Ārstēšana ir ķirurģiska. Ja ārsts mezgliņus pamana laikus, tad parasti tos noņem tikai no vienas puses, jo no otras, ja vairs netiek kairināts, mezgliņš pazūd pats.

Visai bieži uz balss saitēm veidojas labdabīgi veidojumi – asinsvadu bumbulīši, kas aug arvien lielāki, jo asinis tajos ieplūst, taču atteces nav.

Kad vainojams vīruss

Mēdz būt arī vīrusu izraisītas slimības, piemēram, papilomas, kad mezgliņu balsenē ir daudz. No šīs slimības biežāk cieš bērni. Ārstēšana ir sarežģīta. Lai noņemtu visus izkaisītos mezgliņus, nepieciešamas vairākas operācijas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (Rīgā, Vienības gatvē 45) ārstu rīcībā ir lāzera iekārta, un tur ārstēšanu var saņemt arī pieaugušie. Lāzera iekārta ir arī ARS (Rīgā, Skolas ielā 5).

Vai palīdz arī tautas līdzekļi?

Tiklīdz rodas aizsmakums, nekavējoties jāsāk atveseļošana. Tautas līdzekļi ir efektīvi. Ļoti labi palīdz, piemēram, kāju vannošana siltā sinepju ūdenī, linsēklu kompreses. Var lietot homeopātisku līdzekli homeovaksu, dzert siltu pienu ar medu. Der arī olīveļļas aplikācijas – kaklam pieliek sakarsētā eļļā iemērktu vati, virsū uzklāj komprešu papīru vai polietilēna maisiņu, pāri – siltu apsēju. Eļļa atslābina balss saites, noņem tūsku. Vislabāk šo procedūru veikt pirms naktsmiera.

Ja saslimšanas pazīmes divu trīs dienu laikā nepāriet, nekādā gadījumā nedrīkst uz savu roku lietot antibiotikas (turklāt rīkles un balsenes aizsmakuma novēršanai tās ne vienmēr nepieciešamas), bet obligāti jādodas pie ārsta otorinolaringologa (LOR) vai fonistra (speciālists, kas ārstē balss saites). Var izrādīties, ka balss pazudusi nevis saaukstēšanās, bet kādu mezgliņu vai (smēķētājiem) audzēja dēļ. Tādā gadījumā kakla sildīšana nav ieteicama!

Balsene – kāda tā ir?

Tas ir elpošanas un balss orgāns, kas sastāv no vairākiem ļoti smalkiem skrimšļiem, maziem muskuļiem un nerviem. Balsene, ar ko runājam, ir balss muskuļu veidotas balss krokas, ko kustina atgriezeniskais nervs. Pēc izskata tā atgādina burtu V. Runājot abām „burta” maliņām pilnīgi jāsaslēdzas.

Ja tā nenotiek, tiek traucētas balsenes funkcijas, mainās balss tembrs. Savukārt plaušu slimību un vīrusu izraisītie iekaisumi vai aortas izmaiņas ietekmē atgriezeniskā nerva darbību, un rodas balss piesmakums. Tas var notikt arī pēc vairogdziedzera operācijas.

Labs saturs
49
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI