NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. novembrī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
2
4
2
4

Dziļā līdzjūtībā par traģēdiju Zolitūdē 23., 24. un 25.novembrī Latvijā sēru diena (informācija papildināta)

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katra cilvēka dzīvība ir vērtība un tās zaudējums nav aprēķināms ne ar kādiem skaitļiem...

FOTO: SXC

Šī gada 21.novembris Latvijas vēsturē turpmāk paliks kā viena no lielākajām civilajām traģēdijām kopš neatkarības atjaunošanas – iegrūstot Zolitūdes mikrorajona lielveikala jumtam, bojā gājuši vairāki desmiti cilvēku un vairāki desmiti ievainoti. Sniedzot palīdzību citiem, dzīvības zaudējuši trīs ugunsdzēsēji. Traģiskajā brīdī līdzjūtības visiem bojāgājušo tuviniekiem jau izteikušas valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, kā arī Iekšlietu, Labklājības un Veselības ministrijas vadība.
Gan valsts amatpersonas, gan Rīgas pašvaldība operatīvi seko notikumiem,– notiek gan Ministru kabineta ārkārtas sēde, gan Rīgas domes ārkārtas sēde - tiek apzinātas iespējamās atbalsta un palīdzības iespējas traģiskajos notikumos iesaistītajiem.
23.novembri, 24., un 25. novembri Ministru kabineta ārkārtas sēdē šodien paredzēts izsludināt par sēru dienu.

22.novembra rīta agrumā Valsts prezidents Andris Bērziņš izplatīja paziņojumu, kur izsaka līdzjūtību traģēdijā bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, kuri, pašaizliedzīgi pildot darba pienākumus, zaudējuši savus kolēģus. Valsts prezidents aicina valstī izsludināt sēras, godinot bojā gājušo piemiņu. Prezidents pateicas visiem, kas sniedz palīdzību Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un iesaistās tās seku likvidēšanā gan savu profesionālo pienākumu, gan cilvēcības un līdzjūtības emociju vadīti. Traģēdijā cietušajiem A.Bērziņš vēlējis atveseļošanos un izturību. A.Bērziņš uzsver, ka notikums Zolitūdē jāizmeklē ar vislielāko atbildību, lai šādas traģēdijas Latvijā vairs neatkārtotos.

Parlamenta vārdā visdziļāko līdzjūtību traģēdijas upuru ģimenēm un tuviniekiem izsaka arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. "Īpaši traģiski, ka pagājušās nakts notikumos ir tik daudz bojāgājušo un cietušo, kuru vidū ir gan bērni, gan arī tie, kas pašaizliedzīgi un drosmīgi, ziedojot visdārgāko, kas ikvienam dots – dzīvību, piedalījās glābšanas darbos," norāda S.Āboltiņa.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis savā paziņojumā saka: "Šis negaidītais un traģiskais notikums ir satricinājis mūsu valsti, un savās domās esam kopā ar visiem, kurus skārusi šī nelaime. Lai arī kādi būtu tās iemesli, šī traģēdija prasījusi pārāk lielu upuru skaitu."

Visdziļāko līdzjūtību pauž arī Iekšlietu ministrija. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis izsaka lielu pateicību visiem ugunsdzēsējiem, glābējiem, kuri visas nakts garumā ir profesionāli veikuši glābšanas darbus un turpina to darīt, neraugoties uz emocionāli smago situāciju, kad no gruvešiem ir jāiznes arī savi bojā gājušie kolēģi.

Kā norāda Iekšlietu ministrija, atbilstoši normatīvajiem aktiem bojāgājušo ugunsdzēsēju glābēju neatraidāmajiem mantiniekiem tiks izmaksāts vienreizējs pabalsts 50 000 latu apmērā. Lēmumi par kompensāciju izmaksu tiks sagatavoti divu nedēļu laikā. Valsts arī apmaksās rehabilitācijas un ārstniecības pasākumus nelaimē cietušajiem ugunsdzēsējiem. Glābšanas darbu laikā cietušie ugunsdzēsēji saņems arī kompensācijas atbilstoši veselības bojājumu smaguma pakāpei.

Veselības ministrija izplatījusi paziņojumu, ka Krīzes vadības padomē nolemts pacienta iemaksas neiekasēt no veikala sabrukšanas traģēdijā cietušajiem.

Savukārt Labklājības ministrija aicina cilvēkus informēt uzticības telefona 116111 speciālistus par bērniem un pusaudžiem, kuriem nepieciešama psiholoģiskā palīdzība un atbalsts pēc traģiskajiem notikumiem lielveikalā.

Šorīt, 22.novembrī plkst. 9.00, norisinājās arī Krīzes vadības padomes ārkārtas sēde, bet plkst. 12.00 ir sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā lems par valsts atbalstu - kompensācijām Zolitūdes traģēdijas cietušajiem un bojāgājušo ģimenēm. Pēcpusdienā notiks Rīgas domes ārkārtas sēde.

Informācija papildināta 13:50

MK ārkārtas sēdē nolemts:

- noteikt, ka 2013.gada 23., 24. un 25.novembrī Latvijas valsts karogs paceļams sēru noformējumā;

- izsludināt 2013.gada 25.novembrī pulksten 10.00 visā Latvijas Republikas teritorijā triju minūšu klusuma brīdi, lai pieminētu 2013.gada 21.novembra traģēdijā bojā gājušos.

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu nosūtījis Valsts prezidentam Andrim Bērziņam līdzjūtību par lielveikala jumta sabrukumu Rīgā: "Es esmu dziļi sarūgtināts par traģisko negadījumu Rīgā, kur, iebrūkot lielveikala jumtam, dzīvību zaudējuši vismaz 32 cilvēki. Eiropas Komisijas un savā vārdā es vēlētos izteikt visdziļāko līdzjūtību Jums un visiem cilvēkiem Latvijā. Domās esmu kopā ar visiem tiem, kurus skārusi šī traģēdija – ar cietušo un bojāgājušo ģimenēm, kā arī ar to cilvēku ģimenēm, kuri dzīvību zaudējuši, glābjot citus."

Līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem izteikusi arī Lietuvas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiņiene, ASV vēstnieks Marks Pekala un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Informācija papildināta 14:50

"Šorīt mana sirds ir kopā ar visiem Latvijas iedzīvotājiem, īpaši tiem, kurus traģēdija Rīgā skārusi personīgi," Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ierakstījis portālā "Facebook". Līdzjūtību Latvijas iedzīvotājiem izteicis arī ārlietu ministrs Urmass Paets un Tallinas mērs Edgars Savisārs.

Lietuvas valdība piektdien ārkārtas sēdē nolēmusi 24. novembri izsludināt kā sēru dienu arī savā valstī. Šai dienā pie Lietuvas valsts, pašvaldību un citām iestādēm, organizācijām un uzņēmumiem, kā arī dzīvojamiem namiem tiks izkārti Lietuvas valsts karogi ar sēru zīmi.

Igaunijas valdība piektdien ārkārtas sēdē nolēmusi saistībā ar traģēdiju Rīgas lielveikalā "Maxima" svētdien pie valsts iestādēm izkārt karogus sēru noformējumā un aicina ikvienu izkārt karogus ar sēru zīmi, izrādot solidaritāti un līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm.

"Ziedot.lv" ir atvēris labdarības tālruni 90006385 ziedojumiem, lai palīdzētu traģēdijā lielveikalā "Maxima" cietušajiem un viņu tuviniekiem.

Brīdī, kad emocionāli savu atbalstu ikvienam cietušajam sūta ikviens Latvijas iedzīvotājs, arī oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" valdes priekšsēdētāja Daina Ābele un viss "Latvijas Vēstneša" darbinieku kolektīvs pauž visdziļāko līdzjūtību traģēdijas upuru un tuvinieku ģimenēm.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI