NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
11
11

Iespēja vērot tiešraides diskusiju par sociālistiskā tiesību loka saknēm un blaknēm

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla kolāža

Publisko tiesību institūts Bīriņu ikgadējā konstitucionālās tiesībpolitikas semināra ietvaros ceturtdien, 25.jūlijā, rīko diskusiju par sociālistiskā tiesību loka saknēm un blaknēm. Kā norāda semināra rīkotāji – Publisko tiesību institūts, diskusijā piedalīsies Latvijas pazīstamākie tiesībzinātnieki, tiesneši un politiķi. Interesentiem ir iespēja diskusijai sekot līdzi tiešraidē, kā arī nosūtīt runātājiem savus jautājumus uz publiclawinstitute@gmail.com.

"Jebkuras tiesiskas iekārtas mērķis ir nodrošināt sabiedrībā taisnīgumu. Arī padomjlaika tiesībzinātnieki dēvēja sociālistisko tiesību loku par visattīstītāko. Taču izprast padomju tiesības nav iespējams, tikai studējot tā laika likumus. Šodienas Latvijā var burtiski "uzdurties" sociālistiskā tiesību loka izpausmēm. Tas ir biežāk izplatītais cēlonis, kāpēc cilvēks nesaņem to taisnību, kas viņam pienākas. Pētera Stučkas bilde joprojām karājas goda vietā augšējā rindā kaimiņvalsts Augstākajā tiesā. Tās ēna jaušama arī Latvijā. Administratīvo tiesu prakse skaudri parāda, ka neesam tikuši vaļā no visu laiku dižākā latviešu jurista mantojuma. Valsts politika varētu būt un tai vajadzētu būt mērķtiecīgākai. Vispirms juridiskās izglītības jomā un juridisko profesiju pašpārvaldes, it īpaši profesionālās ētikas jautājumos," šādi diskusijas rīkotāji raksturo tai izvēlēto tematu.

Diskusijas tiešraides programma 25.jūlijā

Pulksten 9.00 − semināra iepriekšējo dienu kopsavilkumi un preses saruna.

Pulksten 10.00 − profesora Andrāža Šajo priekšlasījums par sociālistiskā tiesību loka izpausmēm un diskusija (angļu valodā)

Pulksten 14.30 − profesora Egila Levita priekšlasījums par padomju tiesību īpatnībām Latvijā un diskusija.

No pulksten 17.00 – diskusija par Latvijas Republikas Satversmes preambulu.

Atskatoties mūsu valsts tiesiskās iekārtas vēsturē, Publisko tiesību institūts rezumē: "Ir pagājuši divdesmit gadi kopš tiesiskās iekārtas atjaunošanas atjaunotajā Latvijas Republikā: 1993.gada 6.jūlijā uz pirmo sēdi sanāca pilsoņu ievēlētā Saeima; 1993.gada 15.jūlijā notika pēdējā tautā saukto godmaņlaiku Ministru padomes sēde, kas juridiski joprojām darbojās uz Brežņeva konstitūcijas pamata.

Zīmīgi, ka arī starpkaru laikā Latvijas Republikas tiesiskā iekārta pastāvēja divdesmit gadus – no 1920.gada 1.maija līdz 1940.gada 16.jūnijam.

Tagad esam uz trešās divdesmitgades sliekšņa. Dalība vienotajā Eiropas tiesiskajā telpā ļauj skaidrāk redzēt mērķus. Bet vienlaikus uzliek daudz augstāku taisnības standartu, kurš jāsasniedz tagad. Tiesiskā valstī jebkuram indivīdam jābūt juridiski pasargātam. Tiesiskā valstī cilvēks tic, ka ar varu rīkosies taisnīgi."

Uzziņai:

10.Konstitucionālās tiesībpolitikas seminārs notiek no 22. līdz 26.jūlijam. Semināra darba kārtībā ir piecpadsmit diskusijas:

  • Par mediju transformāciju XXI gadsimtā un valsts pienākumu uzturēt informatīvo telpu demokrātiskā sabiedrībā;
  • Par sabiedrisko mediju satversmīgumu;
  • Par tiesiskās iekārtas izaicinājumiem nākamajā divdesmitgadē;
  • Par nacionālo cilvēktiesību nākotni;
  • Par juridiskās izglītības (ne)pienācīgumu; tiesību zinātnes jēgu;
  • Par leģisprudenci;
  • Par judikatūras veidošanas metodoloģiju;
  • Par Eiropas (ne)savienotajām valstīm;
  • Par sociālistiskā tiesību loka saknēm un blaknēm;
  • Par Satversmes preambulu;
  • Par latviešu juridiskās domas radurakstiem telplaikā;
  • Par vēlēšanu sistēmu u.c.

Šogad semināra piecās dienās kopumā uzklausāmi 33 priekšlasījumi, diskusijās piedalās vairāki simti latviski domājošo juristu no dažādām pasaules valstīm, kuriem rūp Latvijas tautas un valsts nākotne.

Tiešraide no Bīriņiem:

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI