E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17062
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Nav iespēju slēgt nomas maksas līgumu par “elektrības stabu esamību”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2019
Dace

Uz fiziskai personai piederoša zemes gabala atrodas elektrības stabi. Vai pastāv tiesisks pamats noslēgt ar energoresursu komersantu zemes nomas līgumu? Cik zināms, tad sakaru operatori vai nu atpērk zemes gabalus, uz kā uzstāda savus uztveršanas torņus, vai nomā, kāpēc Latvenergo vai Sadales tīkliem u.c. nav jāmaksā zemes nomas maksa? Un vai ir iespējams lūgt šos stabus noņemt un ierakt kabeli zemē par energoresursu komersanta līdzekļiem?

A
atbild:
22. maijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Aizsargjoslu likuma 35. panta devītā daļa noteic, ka tāda objekta, kuram noteikta aizsargjosla, īpašnieks vai valdītājs izmanto šo aizsargjoslu, nemaksājot atlīdzību par nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu, t.i., nemaksā nomas maksu zemes īpašniekam.

Savukārt Enerģētikas likuma 19. un 24. pants noteic, ka energoapgādes komersants atlīdzina nekustamā īpašuma īpašniekam zaudējumus, kas tieši saistīti ar jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu vai esošo objektu ekspluatācijas un remonta nodrošināšanu.

Tātad normatīvais regulējums – Aizsargjoslu likums un Enerģētikas likums – neparedz iespēju nomas maksas līgumu slēgšanai par “elektrības stabu esamību” uz fiziskās personas īpašumā esošās zemes, bet gan tikai atlīdzību (vienreizēju) par nodarītajiem zaudējumiem.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas