E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3190
Lasīšanai: 3 minūtes

Īrniekam ir tiesības izbeigt īres līgumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2013
Dace Ļubarska

Labdien. Esmu pierakstīta pašvaldības dzīvoklī, kurā nedzīvoju vismaz 10 gadus, jo ir nepiemērots dzīvošanai. Nesen man atsūtīja paziņojumu, ka jānomaksā parāds 300 ls apmērā, citādi mani izlikšot no šī dzīvokļa. Esmu ar mieru atteikties no dzīvokļa, vai parāds vienalga būs jāmaksā? Esmu otrās grupas invalīde. Paldies.

A
atbild:
21. novembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums. Ja Jūs esat pašvaldības dzīvokļa īrnieks, tad ir arī pienākums maksāt īres maksu un maksājumus, kas saistīti ar dzīvokļa lietošanu.

Likums „Par dzīvojamo telpu īri” reglamentē dzīvojamo telpu, dzīvokļu izīrēšanas nosacījumus, kā arī tiesiskās attiecības, kas veidojas starp izīrētāju un īrnieku, nosaka viņu tiesības un pienākumus, reglamentē dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtību.

Likums paredz tiesības īrniekam tiesības izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, par to mēnesi iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.

Savukārt izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, šādos gadījumos:

1) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem;

2) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā par pamatpakalpojumiem, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja izmantot pamatpakalpojumus saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem.

Izīrētājs pirms prasības celšanas tiesā vismaz mēnesi iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu.

Īres tiesiskajām attiecībām, ciktāl tās neregulē likums “Par dzīvojamo telpu īri”, piemērojams Civillikums un citi normatīvie akti.

Jautājumā nav izklāstīts, par cik ilgu laiku izveidojusies šāda parāda summa. Ja esat saņēmusi brīdinājuma vēstuli, tad tajā vajadzētu būtu norādītai informācijai, kādas sankcijas un uz kādām likumu normām pamatojoties tiks vērsta pret parādnieku. Ja paziņojuma saturs par parādu nav saprotams, tas jānoskaidro konkrētās pašvaldības iestādē, kas to sūtījusi. Iestādes vēstules tiek parakstītas un ir jābūt norādītam arī tālrunim, pa kuru sazināties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas