E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2592
Lasīšanai: 2 minūtes

Iegādājoties īpašumu, jānoskaidro visi apstākļi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2013
Gunta Priedīte

Labdien, lūdzu atbildi uz jautājumiem, kas saistīti ar privātīpašuma iegādi. Kopā ar vīru plānojam iegādāties mājokli, esam atraduši piemērotu variantu, tomēr mulsina domas par to, ka kopā ar īpašumu iegādājamies arī mājas domājamās daļas no tās pašreizējā īpašnieka, tomēr pati zeme, uz kuras māja atrodas, pieder citam īpašniekam, jāmaksā nomas maksa, kas nebūt nav pats trakākais, tomēr, kas tiesiski notiek, ja zemes īpašniekam uz šo zemes gabalu rodas citi plāni, kā tas var ietekmēt mājas iedzīvotājus un dzīvokļu saimniekus, ko darīt šādā situācijā?

A
atbild:
29. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma iegāde ir nopietns finansiāls darījums. Tāpēc, jo sevišķi, ja ir šaubas, ieteicams doties pie jurista, uzzināt, kādi jautājumi jānoskaidro pirms pirkuma līguma slēgšanas, tostarp – par zemes nomas līguma nosacījumiem.

Dalīts īpašums (zeme pieder vienam, māja – citam īpašniekam) var būt radies piespiedu kārtā, atjaunojot īpašuma tiesības uz zemes gabalu, uz kura atradās citam piederošas ēkas vai būves.

Dalītais īpašums var būt radies arī zemes gabala īpašniekam labprātīgi piekrītot ēkas būvniecībai uz viņa zemes. Saskaņā ar likuma „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14.pantu ēkas (būves) par patstāvīgu nekustamā īpašuma objektu uzskatāmas tikai laikā, kamēr ir spēkā zemes nomas līgums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas