E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2057
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Namu pārvalde ir tiesīga aprēķināt maksu par lifta uzturēšanu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2013
Inesa Volkova

Labdien! Es dzīvoju 1.stāvā daudzdzīvokļu namā Rīgā. Vai ir tiesības namu pārvaldei aprēķināt maksu par liftu, kuru es neizmantoju? Agrāk (līdz 12/2012) tādu punktu (lifta uzturēšana) nebija. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
12. martā, 2013
Rīgas dome
Juris Bautra, Mājokļu un vides departamenta juriskonsults

Jā, namu pārvalde ir tiesīga aprēķināt maksu par lifta uzturēšanu visiem dzīvokļu īpašniekiem, tajā skaitā arī 1.stāvā dzīvojošiem.

To dara saskaņā ar 09.12.2008. Ministru kabineta noteikumu Nr.1013 "Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu" 17.7.punktu, kurā ir noteikts, ka maksu par lifta uzturēšanu dala starp dzīvokļu īpašniekiem atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

Jāpievērš uzmanība tam, ka maksu iekasē nevis par lifta lietošanu, bet par uzturēšanu. Izdevumus par mājā esošo komunikāciju uzturēšanu sedz šīs mājas kopīpašnieki – dzīvokļu īpašnieki. Nav šaubu par to, ka lifts ir viena no mājā esošām komunikācijām (tāpat kā siltummezgls, ūdens stāvvadi un citi). Tāpēc maksu par to uzturēšanu dala starp visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Ir jāatzīmē, ka noteikumi ir izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50.panta piekto daļu. Tā paredz, ka, ja dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies, šajā gadījumā par lifta pakalpojumu apmaksas kārtību, līguma nosacījumus nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Tādējādi, kamēr dzīvokļu īpašnieki noteiktajā kārtībā nenoteiks, kādā kārtībā dalīt maksu par lifta uzturēšanu, tad apsaimniekotājs to dalīs tā, kā to nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.1013.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas